anvelope de iarna 2018 - cauciucuri de iarna 2018 codul rutier

Cum alegi cauciucurile de iarnă?

24.10.2018

Nu mai este mult şi vine iarna. Iar şoferii trebuie să îşi pregătească maşinile pentru perioada în care va ninge şi şoselele vor fi alunecoase. Aşadar, ei trebuie să aibă în vedere echiparea maşinilor cu anvelopele adecvate. Cel puţin aşa este prevăzut în Codul Rutier în vigoare.

Cauciucuri de iarnă 2018: Codul Rutier

Conform legislaţiei, cauciucurile de iarnă sau All Season sunt obligatorii indiferent de data calendaristică, în cazul în care mașina rulează pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

Cauciucuri de iarnă 2018: Când trebuie puse anvelopele de iarnă?

Momentul ideal pentru montarea cauciucurilor de iarnă este, însă, înaintea scăderii temperaturii sub 7°C, potrivit specialiștilor AutoEco.ro.

„Recomandăm ca intervalul de înlocuire a anvelopelor utilizate pe timpul iernii pentru mașinile personale să nu depășească 6 ani. După această perioadă, siguranța șoferului și a participanților la trafic este pusă în pericol, crescând riscul de explozie al cauciucului și scăzând rezistența mecanică la frânare a acestuia din cauza deteriorării. Anvelopele de iarnă sau All Season ajunse la vârsta cronologică de 10 ani trebuie înlocuite neapărat, chiar dacă, aparent, sunt intacte și nu au atins limitele uzurii”, spune Costin Stan, CEO AutoEco.ro.

Anvelope de iarnă 2018. Codul Rutier – amenzi

Şoferii români, spre deosebire de cei din ţările vest europene, forțează utilizarea cauciucurilor chiar și peste limita maximă de folosire. Totuşi, în ultimii ani, conștientizarea riscurilor la care se expun șoferii, alături de creșterea valorii amenzilor pentru nerespectarea legislației în vigoare, a adus un avans al vânzărilor de anvelope.

Dublarea vânzărilor

Magazinul online de piese auto AutoEco.ro cuprinde peste 2.100 de modele de anvelope auto de iarnă și All Season.

Aceste cauciucuri provin de la cei mai renumiți producători. Pentru sezonul de iarnă din acest an, AutoEco.ro estimează o dublare a vânzărilor de anvelope, la peste 4.000 de unități.

Diferenţa dintre cauciucurile de iarnă şi cauciucurile All Season

Specialiștii recomandă echiparea cu cauciucuri de iarnă pentru mașinile rulate frecvent iarna. Motivul? Materialul din care sunt făcute pneurile asigură un nivel crescut de aderență.

Comparativ cu cele All Season, cauciucurile de iarnă au bandă de rulare mai profundă și îndepărtează apa de pe suprafața lor.

Cei care nu conduc în zone cu risc de îngheț și polei pot folosi și anvelope de tip All Season.

Cauciucuri de iarnă 2018: De ce trebuie să ții cont în alegerea anvelopelor de iarnă 2018

– dimensiunile roților specificate în cartea tehnică a mașinii

– eticheta oferă informații despre caracteristicile de siguranță și de mediu, pe baza a trei criterii standard:

 1. Frânarea pe suprafețe umede, marcată cu litere de la A – pentru cele mai bune performanțe – la G.
 2. În condiții de ploaie, distanța de frânare de la 80 km/h la 0 poate fi cu 18 metri mai scurtă (30%) pentru anvelopele clasa A față de cele clasa G.
 3. Consumul de carburant și economia de combustibil, evaluate cu aceleași litere. Diferența de consum între o anvelopă clasa A și una clasa G este de 7,5%.
 • nivelul de zgomot optim pentru anvelope trebuie să se situeze sub 70 dB.

Preţuri cauciucuri de iarnă 2018

În vederea pregătirii maşinii pentru iarnă, pe lângă schimbarea obligatorie a cauciucurilor, şoferii trebuie să acorde atenție sporită și următoarelor aspecte care asigură o bună funcționare a mașinii pe timpul iernii și circulația în cele mai bune condiții de siguranță pe drumurile publice:

 • Să verifice bateria și sistemul de încărcare al bateriei;
 • Să verifice concentrația antigelului, care trebuie să reziste la temperaturi de -30 °C;
 • Să se asigure că termostatul funcționează în parametri optimi și poate încălzi habitaclul;
 • Să verifice nivelul de ulei de motor și dacă este respectat intervalul recomandat de revizie;
 • Să rezolve orice problemă a ambreiajului, care va fi suprasolicitat pe timp de iarnă;
 • Să se asigure că au un kit complet cu lanțuri antiderapante, racletă, lichid de parbriz și soluții pentru dezghețarea parbrizului și a sistemului de închidere al mașinii, ștergătoare adecvate;
 • Să evite folosirea simultană a mai multor consumatori, pentru a menaja bateria.

Conform AutoEco.ro, bugetul mediu alocat de șoferi în vederea pregătirii maşinii pentru iarnă este de 1.000 de lei.

Citeşte şi Black Friday 2018: Ce buget alocă românii?

 

 

Citiți și despre: