Cazuri de cancer Romania 2018

83.000 de cazuri noi de cancer, în 2018, în România

08.02.2019

Cazuri de cancer România 2018. Pe viitor, cancerul va deveni principala cauză de deces la nivel mondial și cea mai importantă barieră pentru creșterea speranței de viață în secolul XXI. Estimările arată că, până în 2040, se vor înregistra 27,5 milioane de cazuri noi de cancer la nivel global. Mai exact, este vorba de o creștere de aproape 62% comparativ cu 2018. Anul trecut, au fost depistate 18,1 milioane de cazuri noi de cancer. De asemenea, au fost înregistrate 9,6 milioane de decese cauzate de această boală.

În plus, studiile arată că, la nivel mondial, 1 bărbat din 5 și 1 femeie din 5 vor fi afectați de cancer, de-a lungul vieții. De asemenea, cercetările indică și că 1 bărbat din 8, respectiv 1 femeie din 11 vor deceda din cauza acestei boli.

Cazuri de cancer România 2018. Rata de supraviețuire

Se estimează că 43,8 milioane de oameni supraviețuiesc doar cinci ani de la diagnosticarea cu această afecțiune.

Potrivit specialiștilor, creșterea incidenţei cancerului și a mortalităţii asociate acestuia are la bază un cumul de motive complexe precum:

  • îmbătrânirea populației
  • modificări în prevalența bolii
  • impactul unor factori asociați dezvoltării socio-economice

Cazuri de cancer România 2018. Datele din România

România continuă să fie una dintre țările Uniunii Europene în care s-au înregistrat creșteri semnificative ale incidenței și mortalității prin cancer. Doar în 2018, au fost înregistrate peste 83.000 de cazuri noi și mai mult de 50.000 de decese cauzate de această afecțiune.

Totodată, mortalitatea, precum și anii de viață potențial pierduți reprezintă un indicator al impactului major pe care cancerul îl are asupra societății. Astfel, în România, se pierd peste 570.000 ani potențiali de viață prin deces prematur din cauza cancerului (2870 ani potențiali de viață pierduți/100.000 de locuitori).

Cazuri de cancer România 2018. Cel mai inovator tratament

Potrivit MSD România, cu toate că, în general, cancerul continuă să fie boala care afectează cei mai mulți oameni, la nivel global, progresul științific înregistrat în diagnosticarea și tratarea acestei boli a fost fulminant în ultimii ani, fiind îmbunătățite în mod semnificativ rezultatele la pacienții oncologici.

Datorită descoperirii de noi medicamente, precum imunoterapiile, dar și creșterii accesului pacienților la medicamente inovatoare, a gradului de conștientizare asupra prevenției cancerului, a screening-ului și a diagnosticării precoce, în ultima decadă, rata mortalității a scăzut pentru mai multe tipuri de cancer.

Cazuri de cancer România 2018. Scăderea ratei mortalității

În prezent, cea mai mare scădere a ratei mortalității se înregistrează pentru:

  • cancerul de sân
  • cancerul pulmonar
  • cancerul colorectal

“Imuno-oncologia a devenit unul dintre pilonii de bază în tratamentul mai multor tipuri de cancer, iar MSD desfășoară, în prezent, cel mai amplu program de cercetare clinică. Avem în derulare peste 850 de studii clinice, prin care evaluăm terapia anti-PD-L1 în peste 30 de tipuri de tumori. Ne propunem să răspundem nevoilor majore neacoperite în tratamentul cancerului, concentrându-ne asupra monoterapiei, dar și a noilor combinații. Această din urmă abordare și-a dovedit deja succesul, pembrolizumab fiind singura terapie anti-PD-L1 aprobată în Europa care îmbunătățește rata de supraviețuire în asociere cu chimioterapia, pentru tratamentul de primă linie a pacienților eligibili cu cancer pulmonar. Astăzi, mai mult de 400 de studii clinice studiază pembrolizumab în combinație cu alte imunoterapii, chimioterapii, terapii țintite și virusuri oncolitice, în cadrul programului nostru de cercetare clinică”, a declarat Nicolas Renard, General Manager MSD România.

Cazuri de cancer România 2018. Cea mai agresivă formă de cancer

În 2018, dintre toate tipurile de cancer, cel pulmonar a înregistrat cea mai mare incidență (11,6%). Următoarele locuri sunt ocupate de:

  • cancerul de sân (aproximativ 11,6%)
  • cancerul colorectal (10,2%)

Aceste trei afecțiuni sunt responsabile pentru o treime din incidența și mortalitatea cancerului, în întreaga lume.

Cazuri de cancer România 2018. Număr de decese

Cancerul pulmonar este, în plus, responsabil pentru cel mai mare număr de decese, atât la bărbați, cât și la femei, în 2018 fiind înregistrate 1,8 milioane decese din cauza diagnosticării în stadii avansate.

În România, cancerul pulmonar se situează pe primul loc, atât ca număr de cazuri, cât și ca număr de decese.

Cancerul pulmonar este responsabil de aproximativ 20% dintre decesele cauzate de cancer în țara noastră. Acest tip de cancer este urmat de cel de colon și cancerul de sân.

Citește și Noile cerințe europene de siguranță a medicamentelor: Anunțul făcut de Zentiva România

 

Citiți și despre: