CDI Oilfield Services, 11 ani de performanță pe piața locală și internațională de petrol

01.01.2019

Compania se pregătește pentru replicarea modelului de afacere dezvoltată în România în țări ca Oman, Kazahstan, Indonesia și India. CDI Oilfield Services a fost înființată în anul 2007, ca o subsidiară a companiei americane CDI Energy Service. Modelul de afacere, de  asamblare și de reparații pompe de extracție de adâncime a constituit doar fundația a ceea ce avea să dezvolte CDI în anii următori. Începând cu prima sondă echipată în proiectul OMV Petrom Roll Out din luna Aprilie 2007, echipa de specialişti a CDI Oilfield Services a reușit în Octombrie acelaşi an să deschidă primul centru de reparaţii şi asamblare pompe şi echipamente din România, utilat şi operat la nivelul standardelor internaţionale ale industriei de petrol şi gaze.

Compania CDI Oilfield Services a câștigat, printr-o licitație competitivă organizată de OMV Petrom în 2009, un contract de 3 ani pentru furnizarea de pompe, contract care a fost ulterior prelungit pe baza performanțelor echipamentelor și serviciilor furnizate clientului.

CDI a adăugat și alți operatori locali de zăcăminte în portofoliul de clienți, cum ar fi Expert Petroleum, Amromco Energy, Mazarine, dar și internaționali: MND/Cehia, PGNIG Polonia, Maresk (Total) Kazahstan, Pertamina Indonesia sau IAL Trinidad Tobago.

În Noiembrie 2015 a fost deschis Centrul de Excelenţă, gândit ca o platformă de producţie, dezvoltare, inovaţie, pregătire, stocare, prelucrare şi integrare de date, platformă pusă în slujba clienţilor

În calitatea sa de contractant, CDI a preluat de la OMV Petrom peste 300 de angajați care activau în 21 de ateliere de reparaţii pompe din întreaga țară. Compania a transformat aceste ateliere în centre de excelență prin modernizarea clădirilor, instalarea de echipamente moderne de service și testare, precum și prin amenajarea unei flote de transport către și dinspre sonde. Pe scurt, a implementat cele mai bune practici internaționale în domeniu, care, de-a lungul anilor, au permis clientului să prelungească timpul de funcţionare între intervenții de la o medie de 50 de zile până la peste 700 de zile.

“Am aniversat în August 2017 un deceniu de performanţe scrise zilnic de o echipă minunată, cu sprijinul unor parteneri de excepţie”, ne-a declarat Dl. Vasile Mogos, Managing Director CDI Oilfield Services.

Piața de profil

CDI Oilfield Services este direct conectată cu perspectivele pieţelor locale şi internaţionale de petrol. Activitatea operatorilor din segmentul de Explorare şi Producţie este orientată astfel în principal către identificarea şi derularea iniţiativelor de excelenţă operaţională, managementul strict al costurilor, precum și către optimizarea proceselor.

“Noile tehnologii implică instrumentarea şi colectarea de seturi mai largi de informaţii despre proces, iar CDI OILFIELD SERVICES face deja acest lucru prin programul Interface Upstream”, a continuat Dl. Vasile Mogos.

Soluțiile viitorului trebuie să se bazeze pe flexibilitate, variante tehnice noi și pe optimizarea costurilor de operare

Scenariile pe termen lung arată o cerere continuă de hidrocarburi, dar la o rată de creştere aplatizată. În aceste scenarii sunt necesare schimbări structurale ale industriei, viitorul soluţiilor dorite de piaţa de profil trebuind să se bazeze pe flexibilitate, soluţii tehnice noi și pe utilizarea informaţiilor din zăcământ pentru optimizarea costurilor de operare.

Portofoliul de produse și servicii

CDI Oilfield Services este singurul producător de pompe de extracție sonde sub licența API 11 AX în Europa de Sud-Est. Lanțul de furnizori de echipamente de extracție, selectați pe criterii de calitate și competitivitate, completează portofoliul de vânzări sisteme de pompaj cu prăjine de extracție din oțel ori fibră de sticlă, capete de etanșare sonde producție, unități de acționare fie cu balansier, fie rotative, echipamente de comprimare gaze de sondă, precum și cu multe alte echipamente necesare pentru a produce o sondă în condiții de eficiență și siguranță.

Compania oferă și pachete de servicii legate de inspecția pompelor de adâncime, echipare sondă, software de urmărire, cuantificare și raportare a cauzelor defecțiunilor. Acest pachet este întregit de către recomandările specialiștilor pentru îmbunătățirea performanțelor echipamentelor de adâncime și suprafață a sondelor în pompaj.

Avantajele competitive

Piaţa serviciilor în sectorul de petrol şi gaze este în continuă căutare de noi soluţii şi tehnologii pentru a balansa fie exploatarea la pragul limitei economice a zăcămintelor de petrol, fie dificultăţile crescânde generate de zăcăminte noi cu grad ridicat de dificultate operaţională.

Prin expertiza dobândită, CDI OILFIELD SERVICES reuşeşte să transforme dificultăţile operatorilor zăcămintelor în oportunităţi de creștere, dezvoltare și implementare de noi soluţii

Cele mai importante avantaje competitive ale companiei sunt reprezentate de echipa de specialiști, anii de experiență în industrie, devotamentul și spiritul competitiv. Alte atuuri importante sunt flexibilitatea și adaptabilitatea la perioadele de creștere ori scădere a prețului țițeiului, investițiile continue în oameni, logistică și clienți.

Centrul de Exelență al CDI Oilfield Services a fost gândit astfel încât să asigure gestionarea unui inventar, prin cele 14 centre operaţionale, capabil să susţină orice livrare de pompe de adâncime sau echipament pentru cel puţin 7.000 de sonde, în mai puţin de trei ore de la primirea unei comenzi. Acest centru reprezintă o platformă de prezentare a modelului de afacere, a tehnologiilor noi din domeniu, dar și de pregătire a personalului.

CDI OILFIELD SERVICES are implementat un sistem de management de mediu în conformitate cu standardul ISO 14001:2015, sistem a cărui eficacitate este evaluată și certificată anual de către reputatul organism de certificare Lloyd’s Register UK. Colectarea selectivă și reducerea cantităţii de deşeuri – generate de procesele de producţie – precum și distrugerea și reciclarea în mod controlat a deşeurilor rezultate din activitatea curentă sunt activităţi menite să asigure protecția mediului înconjurător.

Resursa umană în cadrul CDI Oilfield Services

Compania CDI Oilfield Services are în prezent un număr de 116 salariați distribuiți în 14 puncte de lucru în toată țara. Fiecare nou angajat trece printr-o perioadă de integrare, perioadă în care este informat despre sarcinile şi responsabilităţile postului pe care-l ocupă, despre mediul de lucru, echipă, manageri, departamente cu care va colabora, subalterni, beneficii, proceduri de lucru, programe de formare etc. Fiecărui nou salariat i se prezintă Planul procesului de integrare structurat pe etape, departamente, astfel încât să îl parcurgă pas cu pas, pentru a înțelege mai bine și mai uşor compania. De asemenea, noul angajat primeşte și un mentor ales de către managerul direct, mentor care are rolul de a-l ajuta și susține pe tot parcursul procesului de integrare.

Este cunoscut faptul că această integrare profesională are implicaţii de ordin psihologic, social, organizatoric şi pedagogic. “Scopul organizării şi implementării acestui proces îl reprezintă sprijinirea noilor salariaţi în familiarizarea cu noile condiţii de muncă, facilitarea acomodării cu grupul de muncă şi crearea unei atmosfere de siguranţă, confidenţialitate”, mai precizează Dl. Vasile Mogos.

Capacitatea fiecărei organizații de a se adapta schimbărilor mediului, de a evolua, depinde în mare parte de modul în care organizaţia își alege angajații, îi pregătește și îi ghidează ținând cont de aspirațiile și potențialul lor

CDI Oilfield Services folosește diverse metode de motivare a salariaților – atât mijloace financiare cât și non-financiare: organizarea anumitor evenimente (Ziua companiei, Petrecerea de Crăciun), Team-Buildinguri, “zile de vineri mai scurte”, picnicuri cu colegii, cunoaştere one-to-one – întâlnire între manager şi angajatul care va fi recompensat etc. – acestea fiind doar unele din metodele de motivare non-financiare.

Proiecte de responsabilitate socială

Responsabilitatea socială corporativă face parte din categoria celor mai importante principii antreprenoriale ale CDI Oilfield Services. Compania crede cu tărie în ideea de recompensare a societăţii pentru succesul său. “Considerăm că este corect și de datoria noastră să împărtăşim prosperitatea prin acţiuni în beneficiul comunității în ansamblu”, explică dl Vasile Mogos.

De-a lungul anilor, compania a susţinut mai multe proiecte de sponsorizare, printre care amintim „Asociația Inimi Alături”, prin care a fost susținută sterilizarea câinilor comunitari, precum și activități privind administrarea și gestionarea acestora în vederea identificării potențialilor adoptatori; „Asociația Profesională Societatea Inginerilor de Petrol din România”, prin sprijinirea activității de cercetare a studenților din cadrul asociației; „Asociația Elevilor Club Colegiul Mihai Viteazul Ploiești, jud. Prahova” pentru proiectul „Robotica în CNMV”.

De asemenea, compania organizează în fiecare an, în principal cu ocazia Sărbătorilor Pascale și de Crăciun, diverse acțiuni filantropice pentru a sprijini anumite cauze: case de copii orfani sau Centrul „Împarte Speranța” din Valea Plopului.

Investiții

Cea mai importantă resursă fiind cea umană, compania desfășoară numeroase programe de training, dar depune eforturi permanente și pentru dezvoltarea departamentelor comerciale și tehnice dedicate dezvoltării internaționale a afacerii.

În prezent, compania se pregătește pentru replicarea modelului de afacere dezvoltată în România, împreună cu parteneri locali,  în țări ca Oman, Kazahstan, Indonesia și India.

Investițiile au mers către achiziția unei linii de inspecție și asamblare pompe, care va fi instalată în primul trimestru al lui 2019 în Oman.

Rezultate financiare

Clasându-se pe un loc de cinste pe plan local în topul firmelor prahovene, dar și pe locul 2 în rândul întreprinderilor mici și mijlocii pe plan național, CDI Oilfield Services și-a continuat evoluția din 2007, de la prima sondă echipată până la peste 7.500 de sonde, pentru care asigură servicii de întreținere, și a atins o cotă de piață de 99%. Totodată, prin activitatea desfășurată, timpul mediu de funcţionare al pompelor a crescut de la 167 de zile la 732 de zile, înregistrând astfel un indicator de performanţă excelent, de peste 300%, în intervalul cuprins între 2010 -2017.

„Anul 2018 a reflectat în principal eforturile angajaților, dar și grija companiei pentru crearea unui mediu motivațional și competitiv pentru dezvoltarea afacerii, urmând ca aceste linii să fie păstrate și extinse și în 2019”, a concluzionat Dl. Vasile Mogos, Managing Director CDI Oilfield Services.

 

 

Citiți și despre:

  • Syscom 18 – soluții complete pentru industriile de petrol, gaze și apăSyscom 18 – soluții complete pentru industriile de petrol, gaze și apă Compania este lider de piață în automatizările industriale și sistemele de măsurare pentru petrol și gaze naturale. La început de septembrie, cei peste 150 de angajați ai Syscom 18 sărbătoresc încă un an de […]
  • Cine are de pierdut din scăderea preţului petrolului?Cine are de pierdut din scăderea preţului petrolului? Declinul va continua şi în 2016, ajungând chiar la un nivel de 30 de euro barilul. Ultimele 18 luni au fost extrem de dificile pentru industria petrolului, în condiţiile în care s-a înregistrat o scădere […]
  • Prețul petrolului în 2020Prețul petrolului în 2020 Prețul petrolului 2020. Este posibil ca producătorii din țările Orientului Mijlociu să ajungă să livreze peste două treimi din oferta totală în acest an. După ce în 2019 prețul petrolului a avut o evoluție […]
  • COMES își consolidează poziția de lider naționalCOMES își consolidează poziția de lider național Compania va începe dezvoltarea de produse noi, de tip packing integrat. COMES, una dintre cele mai performante companii din domeniul producției de utilaje și echipamente sub presiune pentru industria chimică, […]
  • Cei mai mari producători de petrol în 2018Cei mai mari producători de petrol în 2018 Industria globală a petrolului își continuă creșterea. În ciuda creșterii producției de energie din surse verzi, la nivel mondial petrolul continuă să domine această piață și în 2018. În plus, se estimează că […]