Minerit

Ce pietre prețioase se găsesc în România?

01.08.2019

În țara noastră nu există condiţiile geologice necesare pentru formarea diamantelor. În ciuda miturilor că România „stă așezată” pe o mină de diamante și de alte pietre prețioase, situația este puțin diferită în ceea ce privește zăcămintele minerale. În țara noastră se găsesc o serie de pietre prețioase, însă nu diamante sau alte zăcăminte care să valoreze milioane de dolari.

Motivul este simplu: mineralele și pietrele prețioase nu se regăsesc în subsol ca și cum ar fi fost „aruncate” la întâmplare. Formarea acestora are la bază un proces geologic complex, care a fost studiat cu mare atenție de către oamenii de știință și de cercetători.

Cum se formează pietrele prețioase?

Pietrele prețioase sunt minerale care dețin o serie de calități, purtând și numele de nestemate.

Geologii afirmă că pietrele prețioase au apărut în urma unor mecanisme geologice. Așadar, mișcarea plăcilor tectonice, formarea munților, inclusiv fenomenele vulcanice, eroziunea şi sedimentarea stau la baza formării pietrelor prețioase.

Cel mai scump diamant din lume are un preţ estimat de 400 de milioane de dolari

Prin urmare, țara noastră nu are cum să aibă zăcăminte de diamante, chair dacă România are zăcăminte importante de aur, argint, cupru, zinc sau plumb.

Știința care se ocupă cu studiul pietrelor prețioase se numește gemologie

Pentru ca diamantele să se formeze este nevoie de presiuni și temperaturi extrem de ridicate. Vorbim mai exact de 1.000 de grade Celsius. Totul trebuie să aibă loc la adâncimi foarte mari, în lipsa oxigenului. În aceste condiții, atomii de carbon sunt comprimaţi și se formează reţeaua cristalină pe care o are diamantul. Acesta este și motivul pentru care diamantele se găsesc în foarte puţine locuri pe Terra.

Astfel, la întrebarea dacă se găsesc diamante în România, răspunsul dat de oamenii de știiță este următorul: În țara noastră nu au existat condiţiile geologice necesare pentru formarea diamantelor.

În România nu există condiţiile necesare pentru formarea diamantelor

Ce pietre prețioase există în România?

Regiunea Maramureș

Chiar dacă în România nu se găsesc diamante, avem zăcăminte importante de pietre prețioase în județul Maramureș, în Munții Metaliferi și la Roșia Montană.

Regiunea Maramureş este bogată în minerale, ținând cont de faptul că zona este una cu o fostă activitate vulcanică destul de ridicată. Astfel, în Maramureș, se regăsesc pietre prețioase deosebite care au culori speciale.

Printre cele mai interesante pietre prețioase se află ametistul (Valea Roşie), aurul nativ (Cavnic), calcedonia (Trestia), cuarţul, calcitul și calcopirita (Baia Sprie, Băiuţ).

În Maramureş se regăsesc cele mai multe pietre prețioase: ametist, aur nativ, calcedonie, cuarț, calcit și calcopirită

La acestea se adaugă și alte pietre prețioase precum: rodocrozitul, stibina, pirotina, pirita, blenda, baritina, sideritul, marcasita, vivianitul sau wolframitul.

Munții Metaliferi

În Munţii Metaliferi se găsește o piațră prețioasă destul de cunoscută. Este vorba de ametist, o varietate de cuarț violet-albăstrui. Zonele cele mai cunoscute de aici sunt Musariu, Valea Morii, Brădişor, Hondol şi Ormindea.

Roșia Montană

La Roșia Montană și în regiunile învecinate se găsesc următoarele pietre prețioase: piroxenit, granat, magnetit, hematit.

Aceste zone sunt cele mai bogate în minerale prețioase, însă astfel de pietre prețioase se regăsesc și în Carpaţii Orientali (baritină şi chihlimbar) și Carpaţii Meridionali (distenul, spodumenul, granaţii, straurolitul).

Pietre prețioase se regăsesc și în Carpaţii Orientali (baritină şi chihlimbar) și Carpaţii Meridionali (distenul, spodumenul, granaţii, straurolitul)

De ce anumite pietre sunt mai prețioase decât altele?

Mineralele care dețin anumite calități, precum puritatea, culoarea, gradul de transparență, duritatea, sunt pietrele prețioase pe care cu toții le cunoaștem.

Mai mult, pietrele prețioase sunt considerate ca fiind minerale rare, pure, dure și de o frumusețe aparte.

Greutatea, culoarea, claritatea și tăietura sunt factorii ce determină valoarea unei pietre prețioase. Raritatea, mărimea și duritatea sunt de asemenea factori care influențează această valoare.

Unele pietre prețioase pot fi produse și pe cale sintetică. Aici putem menționa zirconiul (imitație de diamant) sau corindonul. Calitatea mineralelor sintetice s-a îmbunătățit substanțial în ultimul timp, determinând folosirea lor pe scară tot mai largă.

Cele mai cunoscute pietre prețioase sunt: diamantul, rubinul, safirul și smaraldul. La acestea se adaugă și o serie de pietre prețioase mai puțin cunoscute:

  • Taaffeit – 2.500 dolari per carat
  • Opalul negru – 3.500 dolari per carat
  • Benitoit – 3.800 dolari per carat
  • Beril roşu – 10.000 de dolari per carat
  • Alexandrit – 12.000 dolari per carat
  • Jadeit – 20.000 de dolari per carat
  • Musgravit – 35.000 de dolari per carat

Citește și Topul celor mai scumpe pietre preţioase din lume