Stiri: Social

Valori europene

Ce valori apreciază europenii?

11.12.2019

Protecția drepturilor omului se află în topul valorilor europene pentru cetățenii din țările membre UE, conform sondajului Eurobarometru. În cadrul studiului publicat de Parlamentul European, cetățenii au fost întrebați care cred că ar trebui să fie temele politice pe agenda prioritară a Parlamentului.

Valorile fundamentale europene sunt:

  • drepturile omului
  • libertatea de exprimare
  • egalitatea de gen

În privința valorilor europene, 48% dintre cetățenii care au răspuns sondajului spun că protejarea drepturilor omului în întreaga lume este principala valoare pe care se bazează UE, urmată de:

  • libertatea de exprimare (38%)
  • egalitatea de gen (38%)
  • solidaritatea între statele membre ale UE (33%)

Valori europene. Schimbările climatice

Cu toate că poziționarea priorităților indică o variație semnificativă între statele membre, pentru prima dată schimbările climatice ocupă primul loc între prioritățile cetățenilor. 32% dintre cetățenii participanți la sondaj menționează combaterea schimbărilor climatice ca fiind cea mai importantă prioritate de care ar trebui să se ocupe Parlamentul.

Valori europene. Lupta împotriva sărăciei

Lupta împotriva sărăciei și a excluziunii sociale (31%), combaterea terorismului (24%) precum și lupta împotriva șomajului (24%) sunt următoarele priorități ale cetățenilor.

Rezultatele Eurobarometrului realizat în octombrie 2019 reflectă preocuparea pentru urgența climatică. O majoritate absolută a celor care au răspuns (52%) consideră schimbările climatice cea mai presantă problemă legată de mediu. Pe următoarele locuri se află:

  • poluarea atmosferică (35%)
  • poluarea maritimă (31%)
  • defrișările (28%)
  • creșterea cantității de deșeuri (28%)

Șase din zece cetățeni europeni cred că aceste proteste au contribuit la accentuarea măsurilor politice pentru combaterea schimbărilor climatice atât la nivel național cât și european.

Valori europene. Apartenența la UE

Sprijinul pentru apartenența la UE rămâne la un nivel înalt pentru al treilea an la rând și mai mulți europeni își doresc un Parlament mai puternic, conform sondajului publicat marți.

Susținerea cetățenilor pentru Uniunea Europeană rămâne la un nivel înalt pentru al treilea an consecutiv, conform studiului Eurobarometru realizat de Parlamentul European în octombrie 2019.

Așadar, 55% dintre români consideră că apartenența țării lor la UE este un lucru bun.

Rezultatele sondajului indică și o creștere a nivelului de satisfacție cu privire la modul în care funcționează democrația în cadrul Uniunii Europene. Astfel, 52% (+3 puncte) dintre europeni împărtășesc acest sentiment. Acest lucru indică contribuția pozitivă a alegerilor din mai 2019 și a creșterii participării la vot.

Valori europene. Rolul Parlamentului European

Cetățenii europeni și-ar dori ca Parlamentul European să joace un rol mai puternic. Astfel, 58% dintre cei care au răspuns sondajului vor un Parlament mai influent în viitor. Vorbim de o creștere cu 7 puncte procentuale față de primăvara anului 2019.

În plus, acesta reprezintă cel mai bun rezultat pentru acest indicator din 2007.

Citește și Cum a fost anul 2019 pentru angajații români?