Stiri: Sanatate

Cele mai periculoase tipuri de cancer

Cele mai periculoase tipuri de cancer. Statisticile sunt îngrijorătoare

21.09.2018

Cele mai periculoase tipuri de cancer: Numărul persoanelor, la nivel mondial, care suferă de cancer este în creştere rapidă. Per total, doar anul acesta, se vor înregistra 18,1 milioane de noi cazuri. Numărul deceselor va ajunge la 9,6 milioane conform unui raport al Agenţiei Mondiale a Sănătăţii – Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului.

Până la finele secolului 21, cancerul va deveni „criminalul” nr. 1 la nivel global. În plus, va fi şi cel mai mare obstacol în creşterea speranţei de viaţă a oamenilor.

Cercetătorii au analizat datele din 185 de ţări şi au obţinut o privire mai profundă asupra a 36 de tipuri de cancer.

Cele mai periculoase tipuri de cancer

Cancerul pulmonar, sân și colorectal sunt cel mai des întâlnite.

Cancerul pulmonar este cel mai mortal, cu 1,8 milioane de decese – 18,4% din totalul de decese cauzate de cancer în 2018, potrivit raportului.

Cancerul colorectal este al doilea în ceea ce priveşte decesele înregistrate, cu 881.000 de decese.

Cancerul de sân ocupă poziţia a cincea, cu 627.000 de decese. În combinație, aceste trei tipuri de cancer reprezintă o treime din numărul de decese estimate la nivel global în 2018.

Pe locul al treilea se află cancerul de stomac (783.000 de decese), iar pe poziţia a patra cancerul hepatic (782.000 de decese).

Cele mai periculoase tipuri de cancer. „Ucigaşul” nr. 1 în lume

În urma acestor date, s-a ajuns la concluzia că unul din cinci bărbaţi şi una din șase femei vor dezvolta cancer în timpul vieții lor.

În plus, din nefericire, unul din opt bărbați și una din 11 femei vor muri din cauza acestei boli.

De ce creşte numărul celor care se îmbolnăvesc de cancer?

Numărul de cazuri de cancer este în creştere din mai multe motive.

Populaţia la nivel mondial este în creştere şi acest avans aduce şi o majorare a celor care fac cancer.

De asemenea, populația îmbătrânește, iar riscul de cancer crește odată cu vârsta.

În plus, în multe ţări, numărul deceselor cauzate de accidentele vasculare cerebrale şi de bolile cardiace este în declin, fapt care face ca incidenţa cancerului să fie mai mare.

Cele mai periculoase tipuri de cancer. Contează şi zona în care locuiţi

Probabilitatea de a avea cancer sau de a muri de cancer depinde, în parte, de zona unde locuiți. Aproape jumătate din noile cazuri de cancer și mai mult de jumătate dintre decesele cauzate de cancer la nivel mondial se regăsesc în Asia. Acest continesc este şi cel în care se află 60% din populația lumii.

Cu toate acestea, cele două Americi au probleme serioase cu cancerul cu 21% din incidența cancerului și 14,4% din decese cauzate de cancer, în ciuda faptului că au doar 13,3% din populația lumii.

Europa deţine 23,4% din cazurile de cancer și 20,3% din decese, însă numai 9% din populația lumii.

Cele mai periculoase tipuri de cancer. O veste bună

Vestea bună este că eforturile de prevenire par să aibă efecte, se mai arată în raport.

Astfel, ţările cu campanii puternice de sensibilizare a opiniei publice și legi care încurajează persoanele să renunțe la fumat, cum ar fi în Europa de Nord și America de Nord, au înregistrat o scădere a numărului de cazuri de cancer pulmonar.

Cazurile de cancer de col uterin au scăzut în țările care au făcut eforturi concertate pentru a le preveni.

În țările cu economii puternice, numărul de cancere provenite din sărăcie și infecții a scăzut, dar cele asociate cu ceea ce cercetătorii numesc „stil de viață”, cum ar fi obezitatea și consumul de alcool, au crescut.

Citeşte şi Tot ce trebuie să ştii despre cancerul la copii: cauze, tratamente şi moduri de prevenire