Liderii companiilor trebuie să fie flexibili și să se poată adapta cu ușurință situațiilor în care sunt puși. Abilitățile manageriale sunt obținute prin multă muncă și practică. Există multe stiluri de management care pot avea rezultate bune, însă de obicei managerii apelează și adoptă diferite stiluri, acestea fiind adaptate în funcție de situația în care se află managerul respectiv.
Conform experților din cadrul companiei Sling, din păcate nu există un stil de management perfect care să aducă rezultate în orice caz.
Cel mai bun stil de management este unul flexibil, adaptat și adecvat situației date. Acest lucru este cât se poate de adevărat, întrucât situații diferite necesită diferite tipuri de conducere și abordare.
Situațiile diferite care pot apărea într-o companie necesită diferite tipuri de conducere și abordare
Atunci când deveniți manager, va trebui să luați în calcul o serie de factori printre care se numără tipul de afacere pe care îl administrați, volumul muncii pe care trebuie să o depuneți, calitățile pe care le aveți sau personalitățile angajaților companiei.
Stiluri de management și beneficiile fiecăruia
Management democratic
Managerii democrați sunt dornici să implice personalul în deciziile companiei. Dacă alegeți acest stil de management, veți arăta echipei că aveți încredere în ei și că respectați contribuția lor. De asemenea, acest stil are la bază încrederea atât în opiniile angajaților, cât și în abilitatea de lider.
Așadar, pentru a avea succes nu trebuie să conduceți compania cu un pumn de fier. Angajații se pot conduce, prin urmare, singuri, însă au nevoie de un manager-arbitru care să pună lucrurile în mișcare.
Angajații se pot conduce singuri, însă au nevoie de un manager care să îi ghideze
Stiluri de management. Management inspirațional
A fi un manager inspirațional nu este deloc o sarcină ușoară, dar este extrem de eficient atunci când un lider ajunge să adopte acest tip de management.
Stilul de management inspirațional necesită abilități deosebite ale oamenilor, o inimă mare și o dorință cinstită de a-ți ajuta angajații să se dezvolte atât în interiorul, cât și în afara locului de muncă.
Stiluri de management. Management autoritar
Deși sunt multe avantaje aduse de un stil de conducere democratic, uneori este posibil ca situația să ceară o mână de fier.
Stilul de management autoritar este necesar când locul de muncă este haotic, lipsit de ordine și structură, sau când angajații tind să lenevească și au nevoie de acțiuni disciplinare.
În cazurile de mai sus, poate fi necesar să adoptați un tip de management mai autoritar. Dar un stil de conducere autoritar nu trebuie asociat cu lipsa politeții.
În unele cazuri, managerii trebuie să adopte și un stil mai autoritar
Management bazat pe rezultate
Cuvântul magic pentru managerii care se bazează pe rezultate este eficiență. Aceștia nu sunt preocupați de modul în care sunt realizate lucrurile, atât timp cât se obțin cele mai bune rezultate în cel mai rapid mod posibil.
Managerii axați pe rezultate nu simt nevoia să se impună prin reguli sau cu diferite metode, deoarece singurul lucru care contează pentru acest stil de management sunt rezultatele.
Stiluri de management. Management relaxat
Acest tip de management necesită două lucruri: o atitudine relaxată și o mare încredere în angajați.
Metoda poate fi eficientă, întrucât managerii relaxați nu se ocupă de tot ce fac angajații lor. Astfel spus, acest tip de management este fix opusul micromanagement-ului.
În același timp, angajații apreciază autonomia care li s-a acordat și de multe ori vor da dovadă de mai multă inițiativă decât dacă li se spune exact ce trebuie și cum să facă.
Angajații apreciază autonomia care li s-a acordat și de multe ori vor da dovadă de mai multă inițiativă
Stiluri de management. Management colaborativ
Abordarea colaborativă în management este similară cu stilul democratic. Există totuși o serie de diferențe. Un stil de management colaborativ presupune în mod activ feedback de la membrii echipei cu privire la politicile companiei.
Managerii încearcă să aibă conversații în mod constant cu angajații. Aceste discuții privesc modul în care activitatea companiei poate fi îmbunătățită. În urma acestor conversații pot fi oferite către manager o serie de soluții inovatoare care să aducă rezultate extrem de bune.
Discuțiile constante cu angajații despre modul în care activitatea companiei poate fi îmbunătățită pot reprezenta o strategie bună care să aducă soluții inovatoare
Management carismatic
Stilul de management carismatic, numit uneori stilul de management persuasiv, este construit în jurul personalității și farmecului managerului.
Acest tip de management se concentrează pe dezvoltarea relațiilor cu angajații și pe crearea unei echipe unite și performante.
Un manager carismatic poate crea legături puternice cu angajații săi și o echipă unită, cu rezultate extrem de bune
Orice manager poate, așadar, folosi oricare stil de management din cele prezentate mai sus. Important este ca liderii companiilor să fie flexibili și să se poată adapta cu ușurință situațiilor în care sunt puși și mediului existent în companie.
În plus, un bun manager trebuie să își cunoască foarte bine echipa cu care lucrează și să aplice acel stil de management care poate aduce cele mai bune rezultate.
Citește și Micromanagement vs. Macromanagement