Stiluri de management – Micromanagement vs. Macromanagement. Care sunt avantajele și riscurile pe care aceste două stiluri de management le aduc firmelor? Există multe stiluri de management, însă bătălia cea mare se pare că se dă între micromanagement și macromanagement. Așadar, ce este micromanagementul? Dar macromanagementul? Care sunt avantajele și riscurile pe care aceste două stiluri de management le aduc firmelor?
Stiluri de management. Ce este micromanagementul?
Conform definiției sale, micromanagementul reprezintă un stil de management caracterizat printr-un control total și o atenție a managerului asupra tuturor aspectelor din firmă, inclusiv asupra angajaților.
Micromanagementul reprezintă un stil de management caracterizat printr-un control total al angajaților și proiectelor dezvoltate de ei
Un micromanager este, așadar, o persoană care nu are încredere în nimeni în afară de el și micromanageriază fiecare activitate a subordonaților. Este un manager autocratic care consideră că toate deciziile trebuie să fie luate de el. În plus, acesta se implică excesiv de mult în activitatea subordonaților săi și nu este niciodată mulțumit de rezultatele angajaților sau modul în care subordonații își fac treaba.
Un astfel de manager cere constant actualizări asupra sarcinilor și corectează orice este posibil, chiar și lucruri care nu sunt neapărat greșite, considerând că așa este normal.
Un micromanager este atent la orice detaliu nesemnificativ și își pierde o mare parte din timp cu lucruri irelevante.
O persoană care micromanageriază este atentă la orice detaliu nesemnificativ
Stiluri de management. Micromanagementul aduce o serie de dezavantaje
Din păcate, în general, micromanagementul nu este văzut într-un mod pozitiv, întrucât astfel de manageri sunt extrem de obositori, iar angajații aleg să plece din firma pe care aceștia o conduc cu prima ocazie.
Așadar, o persoană care micromanageriază nu face decât să arate că nu are încredere în nimeni din firmă, chiar și dacă în unele situații experiența și calificarea angajaților este peste a lui.
O problemă destul de des întâlnită cu acest stil de management este reprezentată de faptul că echipa este complet demotivată întrucât ei s-au obișnuit ca șeful lor să le zică mereu că nu este bine așa cum fac ei. Acest lucru afectează în mod clar productivitatea angajaților.
Micromanagementul este unul dintre motivele principale pentru care angajații aleg să demisioneze din firmă
Mai există o serie de dezavantaje ale micromanagementului:
- moralul scăzut al angajaților
- dependența salariaților de manager
- productivitatea redusă
- lipsa creativității
- lipsa încrederii în manager
- nemulțumirea constantă a angajaților
- nivelul redus de învățare în rândul acestora
Pe de altă parte, micromanagementul este avantajos în unele situații sau firme. De exemplu, într-o situație de criză sau în unele firme din industrie, cum ar fi cea minieră sau industria construcțiilor, unde este nevoie de o monitorizare atentă atât a angajaților, cât și a sarcinilor acestora.
Stiluri de management. Ce este macromanagementul?
Pe de altă parte, macromanagementul reprezintă un stil de management care abordează conducerea unei companii diferit de modul în care se realizează prin micromanagement. Este vorba, așadar, de un „management de la distanță”.
Spre deosebire de micromanagement, caz în care managerii îndeplinesc îndeaproape și controlează sarcinilor angajaților, macromanagementul este un stil mai independent de management organizațional. Astfel, se poate spune că managerii se retrag și le dau angajaților libertatea de a-și face treaba așa cum cred ei că este cel mai bine. Singura condiție este ca rezultatul dorit de manager să fie atins.
Macromanagementul este un stil mai independent de management organizațional, în care conducerea nu se implică în deciziile angajaților și este axată doar pe rezultatele obținute
Stiluri de management. Macromanagementul este la fel de dăunător ca micromanagementul
Există specialiști în management care consideră că macromanagementul este la fel de dăunător pentru o firmă ca și micromanagementul. Motivul este următorul: managerul lasă angajații să ia o mare parte din decizii, chiar și atunci când aceștia au nevoie de un lider care să îi îndrume.
Așadar, angajații au nevoie de îndrumări, iar macromanagerii își lasă angajații pe cont propriu, fapt care nu este deloc benefic pentru firmă.
Macromanagementul poate duce la ineficiență, mai ales dacă vorbim despre timpul petrecut la muncă sau la proiectele finalizate.
Citește și Metoda Kaizen – secretul performanței japoneze. Cum crești productivitatea angajaților și elimini pierderile, printr-un stil de management competitiv?
Pentru o mai bună eficiență, trebuie să existe o comunicare permanentă între manageri și angajați.
Deși s-ar putea crede că macromanagementul este un stil de management pozitiv, în timp de micromanagementul este negativ. De fapt, ambele stiluri de management sunt considerate negative atunci când sunt duse la extrem.
Așadar, este important ca firmele să dezvolte un echilibru între practicile de micromanagement și macromanagement și să înțeleagă când să aplice fiecare stil în parte.
Este important ca firmele să dezvolte un echilibru între practicile de micromanagement și macromanagement
Stiluri de management. Ce ar trebui să facă un manager bun?
Un manager care își dorește să aibă angajați motivați și rezultate bune trebuie, așadar, să apeleze la mai multe stiluri de management, astfel încât aceștia să nu se simtă nici neglijați, nici prea presați de conducere. Un alt element la fel de important este reprezentat de feedback-ul asupra proiectelor angajatului. De cele mai multe ori, managerii evită să laude salariații, iar când vorbim de aspectele negative, feedback-ul este mereu prezent. Prin urmare, un manager performant trebuie să vină cu feedback în ambele cazuri.
În concluzie, putem spune că nu există un stil de management perfect. Așadar, cel mai indicat este să nu adoptați un stil de management și să îl urmați în orice faceți, ci să vă adaptați modul în care conduceți firma dumneavoastră la diversele situații care apar.
Citește și Idei de afaceri pentru 2019