Programul Litoralul pentru toti 2020

Cheltuielile turiștilor români în minivacanța de Paște și 1 Mai

06.05.2019

Cheltuielile turiștilor români. Nu mai puțin de 109.000 de turiști români și-au petrecut minivacanța de Paște și 1 Mai în stațiuni din România. Aceștia au cheltuit 59,9 de milioane de lei (peste 12,5 milioane de euro). Nivelul cheltuielilor este cu 12,7% mai mare față de perioada similară a anului trecut, conform datelor FPTR.

În toate zonele turistice din țara noastră s-au vândut aproximativ 109.000 de locuri. În străinătate au plecat pentru minivacanța de Paște și 1 Mai 11.650 de turiști.

Majorarea a fost datorată perioadei prelungite de aproximativ o săptămână de zile libere și a tarifelor similare cu cele de anul trecut.

Cheltuielile turiștilor români. Stațiunile preferate

În clasamentul preferințelor românilor s-au aflat în aceste zile stațiunile rurale, cu 42.000 de locuri vândute. Acestea au fost urmate de:

  • stațiunile de pe litoral cu 29.000 de locuri vândute
  • stațiunile montane, cu 20.000 de locuri vândute
  • stațiunile balneare, cu 17.000 de locuri vândute

În plus, pensiunile din zona rurală au reușit să atragă aproximativ 42.000 de turiști, același număr ca și anul trecut. Această stagnare este cauzată în primul rând de vremea nefavorabilă din această perioadă.

Conform FPTR, zona Bran-Moeciu, Bucovina și Maramureș au fost cele mai căutate destinații rurale, unde s-au înregistrat tarife între 100 și 300 lei/pers/noapte.

Cele mai căutate stațiuni montane au fost cele de pe Valea Prahovei și Poiana Brașov. Acolo cazarea a costat între 100-500 lei/ pers/noapte.

Majoritatea ofertelor la unitățile de cazare de 3 și 4 stele au avut inclus:

  • micul dejun și cina festivă de Paște,
  • alte facilități: acces SPA, masă tradițională și programe artistice.

Cheltuielile turiștilor români. Cazare

Pentru un sejur în stațiunile balneare cu pisicine cu apă termală și programe speciale de SPA, românii au cheltuit între 80-600 lei/pers/noapte în funcție de preferințe și de confort.

Destinația cea mai populară pentru această minivacanță a rămas litoralul românesc. Astfel, pe litoral au fost puse la dispoziția turiștilor aproximativ 40000 de locuri de cazare, din totalul de 121.222 de locuri clasificate de Ministerul Turismului.

Întrucât prognoza meteo a fost nefavorabilă, numărul turiștilor sosiți efectiv pe litoral a ajuns la 29.000. Multe rezervări au fost, așadar, anulate în ultima clipă. Turiștii au cheltuit în trei zile aproximativ numai pe pachetul de cazare și masă aproximativ 19 milioane de lei.

Din totalul locurilor pregătite pe litoral, în clasamentul preferințelor a fost Mamaia, cu un grad de ocupare de aproximativ 90% în nordul stațiunii și 50% în restul stațiunii. Turiștii au preferat Mamaia datorită posibilităților variate de distracție, iar cluburile și barurile au fost principalele atracții.

Spre comparație cu nordul litoralului, în structurile de cazare din sud, gradul de ocupare a fost de aproximativ 25%, mult mai scăzut față de nordul litoralului. Cererea a fost similară cu cea de anul trecut în unitățile clasificate deschise în această perioadă. Se remarcă creșterea numărului de cazări rezervate pe cont propriu. Întrucât site-urile specializate permit rezervări și în structuri neomologate, numărul celor care au apelat la acest tip de servicii este imposibil de evaluat.

Cheltuielile turiștilor români. Delta Dunării

De asemenea, 1000 de persoane, turiști pasionați de pescuit și dornici de inedit, au ales să meargă în Delta Dunării. Din punct de vedere al tarifelor, trei nopți de cazare, la un hotel de trei stele costă în medie 600 lei/pers.

În ceea ce privește turismul extern, românii au cheltuit peste 2,6 milioane euro, cele mai căutate destinații pentru petrecerea minivacanței de Paște si 1 Mai preferând Bulgaria, urmată de Grecia, Ungaria și Israel.

Și în acest an au fost români care și-au îndreptat atenția și către destinațiile exotice precum Bali, Thailanda sau chiar Brazilia. Se menține trendul organizării pe cont propriu a vacanțelor, astfel numărul turiştilor romani care îşi cumpără servicii turistice folosind sisteme de rezervări online este în continuă creştere.

Citește și IRCC 2019. Decizia luată de MFP privind indicele de referință pentru creditele consumatorilor

 

 

 

Citiți și despre:

O părere la “Cheltuielile turiștilor români în minivacanța de Paște și 1 Mai

  1. Pingback: Cele mai curate plaje de la Marea Neagra 2019 | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.