Stiri: Finante

IRCC indice dobanzi credite 2019

IRCC 2019. Decizia luată de MFP privind indicele de referință pentru creditele consumatorilor

05.05.2019

IRCC indice dobânzi credite 2019. Ministerul Finanțelor a anunțat că aliniază prevederile legale subsecvente în vederea asigurării utilizării indicelui de referință pentru toate creditele garantate de stat. Astfel, MFP modifică, printr-un proiect de act normativ, legislația specifică programelor guvernamentale cu garanția statului pentru clarificarea modalității de aplicare a prevederilor OUG nr. 19/2019.

IRCC indice dobânzi credite 2019. Astfel vor fi modificate:

Hotărârea Guvernului nr.717/2009

Hotărârea Guvernului nr.717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Prima casă”. Se propune înlocuirea sintagmei privind referința la ROBOR cu noul indice calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare. La acesta banca adaugă marja de dobândă de maximum 2% pe an pentru creditele în lei.

Hotărârea Guvernului nr.1053/2014

Hotărârea Guvernului nr.1053/2014 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi. Și în acest caz, se propune înlocuirea sintagmei privind referința la ROBOR cu noul indice de referință calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul adaugă marja de dobândă prevăzută în normele de aplicare astfel, rata dobânzii IRCC plus o marjă de maximum 3% pe an.

Hotărârea Guvernului nr. 741/2018

Hotărârea Guvernului nr. 741/2018 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.50/2018 privind implementarea Programului guvernamental „INVESTEŞTE ÎN TINE”. Se propune înlocuirea sintagmei privind referința la ROBOR cu noul indice de referință calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare la o anumită perioadă. La acest indice creditorul adaugă marja de dobândă prevăzută în normele de aplicare. Este vorba de rata dobânzii IRCC plus o marjă de maximum 2% pe an.

IRCC indice dobânzi credite 2019. Obligații

Ministerul de Finanțe mai anunță că în termen de 10 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a actului normativ, finanțatorii vor transmite Ministerului Finanțelor Publice și Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii – S.A. – I.F.N., Fondului Român de Contragarantare sau fondurilor de garantare, după caz, nivelul costurilor totale. De asemenea, aceștia trebuie să transmită marja maximă anuală peste nivelul IRCC.

Proiectul de act normativ se află, în prezent, în procesul de transparență decizională.

 

Citește și Fabrica THIMM Sibiu anunță o nouă investiție