Producatori

CHESPA TRANSILVANIA, specialiști în fabricarea cernelurilor și plăcilor fotopolimerice

01.11.2020

Produsele oferite de companie includ cerneluri și plăci fotopolimerice pentru imprimat, ștanțe plane și rotative, precum și servicii de pregătire și prelucrare a graficii repro. CHESPA TRANSILVANIA a fost înființată în 2001, în municipiul Târgu Mureș, în urma investiției efectuate de către firma mamă din Polonia – CHESPA Spolka z.o.o. Fiind un domeniu destul de nou în România, firma a trecut prin momente grele la început, pătrunderea pe o piață nouă fiind destul de grea. Având în dotare echipamente cu tehnologie veche și o echipă fără experiență în acest domeniu foarte nișat, compania a obținut la început rezultate mai slabe decât cele scontate, ceea ce a dus la schimbarea repetată a conducerii locale, pentru a oferi un plus creșterii și dezvoltării prin viziuni și stiluri de management diferite.

Din păcate, pentru o perioadă bună de timp, deși se înregistra creștere, filiala din România nu reușea să țină pasul în atingerea obiectivelor stabilite de conducerea grupului CHESPA.

În ultimii 3 ani, CHESPA TRANSILVANIA a reușit să își optimizeze procesele, să reducă semnificativ costurile și inclusiv să crească cifra de afaceri

Firma a reușit în cele din urmă să se apropie de obiectivele trasate, însă abia după anul 2016, când s-a decis angajarea unui Director General autohton (foștii administratori și directori erau relocați din Polonia). În ultimii 3 ani, CHESPA TRANSILVANIA a reușit să își optimizeze procesele, să reducă semnificativ costurile și inclusiv să crească cifra de afaceri.

În momentul de față se poate afirma faptul că pandemia a afectat piața în general pozitiv. Astfel, CHESPA TRANSILVANIA a înregistrat creșteri semnificative la consumul de cerneluri la clienți (creșteri între 30% și 100%), precum și o creștere la vânzările plăcilor fotopolimerice de aproximativ 25% față de anul trecut.

Gama de produse și servicii oferite de CHESPA TRANSILVANIA

Dinamica de dezvoltare a Grupului CHESPA este o reflectare a dezvoltării tehnologiilor moderne. De peste 29 de ani, o mică companie locală s-a dezvoltat într-un grup mare, cu acoperire internațională, susținut prin filiale și reprezentanțe în mai multe țări din Europa și din lume. Grație calității și fiabilității produselor și serviciilor furnizate, CHESPA a câștigat încrederea multor companii multinaționale și este și în prezent furnizor principal pentru mulți producători de ambalaje din lume.

Gama de produse și servicii oferită de CHESPA include cerneluri și plăci fotopolimerice (clișee) pentru imprimat, ștanțe plane și rotative, precum și servicii de pregătire și prelucrare a graficii repro

Grupul CHESPA investește în tehnologii noi de producție, iar acest aspect se regăsește și în filiala din România.

„În ultimii 3 ani am investit în echipamente de producție și adiacente producției, precum distileria de solvent (se numește flexosol și se folosește în procesarea/spălarea plăcilor) sau echipamentele de montaj pe folii de imprimare pentru clișee.  Urmează să achiziționăm o linie nouă de procesare și în 2021 e planificată o investiție într-o linie automată de producție, mult mai eficientă decât variantele existente în momentul de față în patrimoniul CHESPA TRANSILVANIA”, ne-a declarat Dl. Csanad Szoverfi, CEO CHESPA TRANSILVANIA.

Cele mai inovative echipamente tehnologice folosite în activitate

Tehnologia folosită în acest domeniu de activitate este una inovativă, cu un proces de producție bine definit. După realizarea planului grafic și primirea bunului de tipar, materia primă (plăci fotopolimerice în stadiu de monomer) trece prin mai multe etape de producție: se desenează grafica pe CDI (tehnologie laser), apoi se expune la lumina UV pe expunător (expunând la lumina UV, placa fotopolimerică trece prin prima schimbare chimică – monomerul se polimerizează, devenind mai tare și mai rezistent), se procesează prin spălarea și eliminarea monomerului (astfel se creează formele de relief pentru imprimare), se pune la uscat în cuptoare speciale și se expune din nou la lumină UV pentru finisaj.

Urmează tăierea formelor de imprimare cu ajutorul unui plotter, montarea lor pe folii de imprimare (după caz), iar la final verificarea produsului finit (departament calitate). Un proces complet de producție durează între 6-8 ore.

Un proces complet de producție din cadrul CHESPA TRANSILVANIA durează între 6-8 ore

CHESPA are certificarea sistemului de management al calității ISO 9001 la nivel de grup. Compania are implementat și Sistemul de Management al Sănătății și Securității în Muncă ISO 45001.

În plus, Grupul CHESPA participă în mod constant la diferite evenimente și concursuri, la care a obținut un palmares impresionant de premii. Cele mai recente includ FTA EXCELLENCE IN FLEXOGRAPHY AWARD 2019 și 2018, EFIA Print Awards 2019 și 2018, OPOLSKA BRAND 2018, Golden Gryf 2019 și Diamond Gryf 2019.

Echipa CHESPA TRANSILVANIA

Compania deține în prezent o echipă tânără și motivată, formată din 22 de angajați activi. CHESPA TRANSILVANIA plănuiește să se dezvolte în continuare, planficând în viitorul apropiat investiții în tehnologii automatizate, precum și o creștere a echipei actuale, prin deschiderea de noi posturi în departamentele de grafică și producție. Toți angajații companiei au un sistem de remunerare bazat pe aportul individual și de echipă la rezultatele obținute. Pe lângă beneficiile financiare, toți angajații au asigurare de accidente și un pachet de asigurări medicale..

.

Pentru a asigura pregătirea teoretică și practică a angajaților, au fost puse bazele ACADEMIEI CHESPA

Datorită specificului activității grafice și de producție, Academia CHESPA s-a creat tocmai pentru a introduce și a instrui personal calificat în Grup. Este vorba de training-uri teoretice, dar mai ales traininguri on-the-job la departamentele grafică și producție clișee, laborator și producție cerneluri flexografice, arhitectură și producție ștanțe.

„CHESPA REPRO STUDIO reprezintă practic primul pas în procesarea comenzii. Aici se preiau comenzile de clișee de la clienți și se adaptează/transformă grafica pe profilul echipamentului pe care se va efectua imprimarea ambalajului. Partea de creație și design, fiind un serviciu relativ nou în grup, este administrată de o echipă din Polonia care are în ofertă serviciile de design și creare/schimbare/regândire corporate ID pentru branduri mari – avem între clienți producători renumiți din domeniul alimentar din Polonia”, a continuat CEO-ul CHESPA TRNASILVANIA.

Protecția mediului înconjurător

CHESPA TRANSILVANIA deține autorizație de mediu și un angajat specializat în acest domeniu de activitate. Pe de altă parte, compania colaborează doar cu furnizori care oferă servicii de calitate.

În ceea ce privește aportul adus protejării mediului, CHESPA TRANSILVANIA se axează pe reducerea pierderilor cu materia primă, astfel încât, după definitivarea proceselor de producție, cantitatea de deșeuri să fie extrem de redusă (reducere cu cca. 22-23%).

În plus, compania are în vedere măsuri de eficientizare a proceselor de producție și investiții în echipamente noi, reducerea consumului de energie – prin schimbarea iluminării în tot sediul și trecerea la tehnologie LED și, nu în ultimul rând, la reducerea consumului de agent termic prin investiții în sediu – izolare exterioară și geamuri termoizolante.

Compania are în vedere măsuri de eficientizare a proceselor de producție și investiții în echipamente noi, reducerea consumului de energie și alte măsuri menite să protejeze mediul înconjurător

Schimbări aduse de pandemie

Pandemia a determinat conducerea companiei să organizeze sesiuni de instructaje pentru angajați, precum și sesiuni de informare pentru partenerii de afaceri cu privire la schimbările survenite în acest sens. Totodată, au fost schimbate procedurile privind contactul direct cu partenerii (clienți și furnizori) în ceva practic „contactless”, cum ar fi marcarea zonelor de descărcare și încărcare marfă pentru transportatori și curieri, astfel încât să se asigure o protecție maximă tuturor celor implicați.

„Pentru CHESPA TRANSILVANIA, stabilizarea economico-financiară din 2017-2018 a fost urmată de obținerea de profit în cuantum de 65% din suma planificată pentru 2019. Cu toate acestea, anul 2020 marchează o creștere neașteptat de mare, în condițiile în care profitul anual estimat a fost depășit cu 50%”, a declarat, în încheiere, Dl. Csanad Szoverfi, CEO CHESPA TRANSILVANIA.