Munca la distanta

Cât costă să închiriezi un birou în Bucureşti?

11.10.2018

Vrei să închiriezi un birou în Bucureşti? Iată cât trebuie să plăteşti lunar! Astfel, companiile din Capitală care au sediile în clădiri de birouri moderne au un cost lunar de ocupare a spațiilor cuprins între 175 și 500 de euro per angajat. Aceste date sunt prezentate într-o analiză realizată de Cushman & Wakefield Echinox.

Chirie birouri Bucureşti 2018: Cercetarea ia în calcul următorii factori:

  • costurile cu chiria
  • taxa pentru servicii (service charge)
  • costurile operaționale (apă, electricitate, internet, consumabile, curățenie, servicii de recepție)
  • costurile cu amenajarea și mobilarea spațiului, amortizate într-o perioadă de cinci ani

Costul final de închiriere este influențat şi de densitatea din cadrul spațiilor de birouri, suprafață care include și cota din spațiile comune ale biroului închiriat, precum sălile de conferință, bucătăria sau recepția. Conform raportului, companiile alocă între 8 și 12 metri pătrați pentru fiecare salariat.

Cele mai considerabile costuri sunt cele cu chiria netă efectivă. Acestea pot varia în intervalul 8 – 17,5 euro/ mp/ lună. Pe locul al doilea sunt costurile de amenajare și mobilare, care variază între 300 și 750 de euro / mp. Acestea au un cost de amortizare lunară cuprins între 5 și 12,5 euro/ mp.

Chirie birouri Bucureşti 2018: Cele mai mari costuri

Luând în calcul acești parametri, costurile de ocupare a spațiilor per angajat pornesc de la 175 – 180 de euro/ lună în zone precum Sud, Est sau Pipera Nord. Totodată, acestea pot chiar depăși pragul de 500 de euro/ lună pentru angajații care lucrează în zona CBD (Piața Victoriei – Aviatorilor – Piața Charles de Gaulle).

În ultima zonă menţionată se regăsesc cele mai mari chirii din Capitală. Companiile din zona centrală fac, aşadar, investiții majore pentru confortul angajaților. Ele alocă bugete consistente pentru amenajare și spații mai generoase pentru fiecare salariat în parte.

Chirie birouri Bucureşti 2018: Ce spun autorii studiului?

„Modul de ocupare al birourilor este în proces de transformare în piețele vestice, unde spațiile de coworking sunt în plin avânt. În condițiile în care operatorii spațiilor de coworking devin din ce în ce mai activi și în București, credem că o parte din companiile locale vor analiza varianta diversificării portofoliului imobiliar prin relocarea unor departamente care au nevoie de flexibilitate şi acces la o platformă extinsă de networking în aceste spații alternative”, a afirmat Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox.

Conform acesteia, principalele lor avantaje sunt legate de flexibilitatea contractelor şi de acoperirea tuturor serviciilor printr-o singură taxă, facilitând comunicarea şi schimbul de experienţă ȋntre angajaţi din domenii diverse şi conexe.

„Această etapă face parte din maturizarea și diversificarea pieței, care se va adapta la cerințele și valorile noilor generații de angajați”, a mai spus Mădălina Cojocaru.

Citeşte şi Conferința Marketing în Direct a reunit peste 200 de specialişti

 

 

Citiți și despre: