Fabrica CIECH Soda Romania

CIECH Soda România, nevoită să oprească producția la uzina din Vâlcea

09.08.2019

CIECH Soda România a anunțat că este forțată să demareze procesul de oprire a producției la uzina sa din Râmnicu Vâlcea. Acest lucru se va întâmpla începând cu 18 septembrie 2019. În cazul unei opriri pe termen lung, compania va fi nevoită să înceteze contractele de muncă pentru majoritatea angajaților săi.

CIECH Soda România. Majorarea prețului aburului industrial

”Cu toate că a depus mari eforturi pentru a menține în viață singura fabrică de sodă calcinată din țară, CIECH este forțată să ia astfel de decizii din cauza recentelor majorări ale prețului aburului industrial până la un nivel nesustenabil, operate de către unicul său furnizor, CET Govora”, conform CIECH.

CIECH Soda România. Contractul cu CET Govora

Aflată în insolvență din 2016 și afectată de recenta alunecare de teren de la mina Alunu, CET Govora a denunțat în mod unilateral, pe data 18 iunie, contractul pentru livrarea aburului industrial către CIECH Soda România. Acest lucru vine în condițiile în care prețul actual abia fusese stabilit pe 1 aprilie și trebuia să fie valabil până la 31 decembrie 2020.

Potrivit noilor condiții, este impusă o nouă creștere a prețului aburului, a doua din acest an – cu aproape 135% mai mult față anul trecut (incluzând certificatele CO2).

CIECH a avut o atitudine deschisă și a solicitat sprijinul autorităților pentru a ajunge la o înțelegere cu CET Govora. Cu toate acestea, acceptarea noului preț de către CIECH Soda România ar însemna mari pierderi financiare pentru companie.

CIECH Soda România. Imposibilitatea de a-și continua operațiunile

“CIECH Soda România, parte a Grupului CIECH – lider în industria europeană de profil și unul dintre cei mai mari investitori polonezi de pe piața locală – se află în imposibilitatea de a-și continua operațiunile din cauza problemelor pe care le are cu unicul său furnizor de abur. Cu mare dezamăgire trebuie să anunțăm demararea procesului de oprire a producției noastre. E o veste tristă pentru noi, pentru oamenii noștri, pentru multe alte mii de persoane care ar putea fi afectate, însă nu ne pierdem speranța că încă mai putem găsi, la cel mai înalt nivel, sprijinul de care avem atâta nevoie pentru a continua business-ul nostru. În ultimul timp, am lucrat continuu la găsirea unor soluții pentru rezolvarea tuturor acestor probleme și pentru a salva CIECH Soda România. Nu ne vom da bătuți!”, a declarat Witold Urbanowski, CEO CIECH Soda România.

CIECH Soda România. Cea mai bună soluție

Reprezentanții companiei mai spun că CIECH caută cea mai bună soluție, printre opțiunile disponibile fiind dezvoltarea unui plan pentru obținerea aburului dintr-o nouă sursă eficientă din punctul de vedere al costurilor, în cooperare cu parteneri externi.

CIECH Soda România. O analiză în detaliu

Compania rămâne deschisă negocierilor cu CET dar în același timp derulează o analiză profundă și în detaliu a conservării fabricii din România, în vederea unei posibile reluări a producției în viitor. Deciziile privind aceste aspecte vor fi luate până la sfârșitul acestui an.

CIECH Soda România. 500 de persoane, disponibilizate

În cazul în care va fi necesară oprirea producției pe termen lung, CIECH Soda România va fi nevoită să înceteze contractele de muncă pentru 500 dintre cei 600 de angajați ai săi. O parte vor rămâne în uzină pentru mentenanța instalațiilor, astfel încât să poată fi reluată producția la momentul potrivit. Pentru mai mult de 100 de angajați va fi oferită posibilitatea unei relocări la fabricile din Polonia sau Germania ale Grupului.

CIECH Soda România. Pachete compensatorii

Salariaţilor li se va acorda o ofertă de plecări voluntare, având asigurat un pachet compensatoriu cuprinzător. Suplimentar ofertei, ei vor putea cere sprijin companiei pentru găsirea de noi joburi, datorită unui program de:

  • consiliere în carieră
  • dezvoltarea competențelor
  • recalificare profesională
  • asistență în găsirea de oferte de muncă

Citește și Serviciul de car sharing eGO, accesibil tuturor șoferilor

 

 

 

 

O părere la “CIECH Soda România, nevoită să oprească producția la uzina din Vâlcea

  1. Pingback: Rompetrol Rafinare, investitie de 3 miliarde dolari | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.