Cladiri de birouri Bucuresti

Unde vor fi inaugurate clădiri de birouri în următorii ani?

20.07.2019

Majoritatea (77%) spațiilor moderne de birouri din Capitală sunt lângă stații de metrou. În plus, cele mai multe livrări de birouri în 2020 vor fi în zona stațiilor Aurel Vlaicu și Politehnică. Acestea se află la cel mult 10 minute distanță de mers față de o stație de metrou, conform celor mai recente date ale companiei de consultanță imobiliară Colliers International.

Clădiri de birouri București. Zonele de nord și de vest

Interesul pentru dezvoltări de birouri este concentrat în zonele de nord și de vest, astfel că cele mai multe livrări de birouri până la finalul anului 2020 vor fi în apropierea stațiilor de metrou:

  • Aurel Vlaicu (73.200 mp.)
  • Politehnica (58.400 mp).

Clădiri de birouri București. Un oraș aglomerat

Într-un oraș atât de aglomerat, proiectele de birouri, rezidențiale și de retail obțin un plus de performanță ca urmare a unei conexiuni la o stație de metrou din apropiere. Asta vine în condițiile în care metroul este cel mai eficient și confortabil mijloc de transport în comun.

Clădiri de birouri București. 2 milioane de mp.

Aproape 2 milioane de mp de spații de birouri moderne – sau în jur de 77% – se află la cel mult 10 minute distanță de mers față de o stație de metrou. De asemenea, aproximativ 0,9 mil. mp sunt în apropierea a două stații de metrou vecine din nordul Bucureștiului. Este vorba despre sub-piețele Floreasca/Barbu Văcărescu și Dimitrie Pompeiu. O altă sub-piață aflată în plină ascensiune – Centru Vest – este ceva mai dispersată. Acolo, clădirile de birouri sunt construite în jurul a mai multor stații de metrou.

Clădiri de birouri București. Rata de neocupare

„În ceea ce privește rata de neocupare, pentru cei 77% din stocul de spații moderne aflate în apropierea stațiilor de metrou, aceasta era de 7% la finalul lui 2018, sub media pieței de 9,5%, în timp ce restul de 23% înregistra o rată de neocupare de 19%. În 2019, este foarte posibil ca această diferență între clădirile de birouri care au o conexiune la metrou și cele care nu au o astfel de conexiune să fi crescut, mai ales ca urmare a numeroaselor relocări care au avut sau vor avea loc. Pe termen mediu, diferența se va menține, ceea ce va duce la o piață mai stratificată în ceea ce privește atât chiriile cât și activele care ar putea fi scoase la vânzare”, a declarat Sebastian Dragomir, Director Office Advisory în cadrul Colliers.

Clădiri de birouri București. Terenuri

În contextul în care terenurile potrivite pentru dezvoltări de birouri devin din ce în ce mai rare și mai scumpe, mai ales în zonele centrale, dezvoltatorii se uită și la zone din jurul viitoarei magistrale care ar putea lega Bucureștiul de Aeroportul Internațional Henri Coandă din nordul orașului.

Tot din același motiv, unii dezvoltatori s-au orientat și către terenuri din apropierea unor stații de metrou precum:

  • Tineretului
  • Jiului

Acestea nu fac parte din sub-piețele „tradiționale” de birouri, însă vom vedea noi clădiri construite acolo.

Clădiri de birouri București. Pipera, cea mai mare sub-piață de birouri din Capitală

„Interesul pentru dezvoltări de birouri este concentrat în zonele centrale, de vest și de nord. De exemplu, stația Pipera reprezintă cea mai mare sub-piață de birouri din Capitală, cu un stoc de 510.200 mp spații de birouri, în timp ce stația Aurel Vlaicu are cel mai mare pipeline anunțat pentru perioada iulie 2019 – decembrie 2020, de 73.200 mp spații de birouri, urmată de stația Politehnica, unde se anunță livrarea a 58.400 mp pentru aceeași perioadă. În următorii 10 ani, e posibil să vedem destule clădiri de birouri de mărime medie sau chiar mare care vor fi construite în apropierea stațiilor de metrou din afara zonelor consacrate de birouri. Cu toate acestea, ele nu vor forma o sub-piață de sine stătătoare, ci vor fi considerate mai degrabă extensii ale sub-piețelor învecinate”, a concluzionat Sebastian Dragomir.

Citește și Ștafeta Munților 2019 și Trofeul PRO-Mont vor avea loc pe 2-4 august

 

 

Citiți și despre:

O părere la “Unde vor fi inaugurate clădiri de birouri în următorii ani?

  1. Pingback: Destinatii de vacanta preferate de romani in 2019 | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.