Sanatate

Clinicco – cardiologie modernă, profesionalism și implicare

01.06.2016

Clinicile ICCO muncesc pentru dezvoltarea domeniului și pregătirea viitorilor cardiologi. Pornind de la dorința specialiștilor de a practica medicina de performanță în domeniul cardiovascular la standarde de înaltă calitate, în anul 2009 a fost înființat , la Brașov, spitalul privat Clinicco, specializat în cardiologie intervențională și chirurgie cardiovasculară.

Activitatea spitalului este guvernată de un set de valori care reflectă misiunea medicilor, aceea de a contribui la salvarea de vieți omenești, pentru ca oamenii să scape de teama unor afecțiuni care le amenință viața.

„Spitalul nostru a luat ființă începând cu anul 2009 ca urmare a unei inițiative comune, o idee care ne-a guvernat mulți ani de zile pentru a putea practica medicina de performanță în domeniul cardiovascular, la standarde de înaltă calitate și performanță profesională”, declară dr. Mihai Ursu, medic primar, șef al secției de Cardiologie Intervențională a Spitalului de Cardiologie Clinicco.

7 ani de excelență medicală în cardiologie

Odată cu înființarea clinicii, s-a concretizat ideea unei structuri spitalicești ca sistem alternativ de a practica medicina în România, alta decât emigrarea. Astfel, sistemul privat de sănătate a apărut atunci când spitalele private erau numai „un gând frumos”.

„În general, medicii trăiesc din imaginea lor. Pacientura care se adresează unei unități sanitare, indiferent de tipul ei de proprietate, se adresează, în primul rând, pentru calitățile profesionale și umane ale medicilor. Acesta a fost gândul care ne-a guvernat. Proiectul s-a dezvoltat cu greu, a necesitat investiții mari de timp, umane și materiale, și iată că astăzi am ajuns, după șapte ani de zile de activitate, să putem spune fără să avem teama de a greși că acest spital funcționează practic ca un centru performant de cardiochirurgie”, menționează dr. Mihai Ursu.

În februarie, Spitalul de Cardiologie Clinicco Brașov a împlinit 7 ani de existență pe piața medicală românească. În acest timp a ajuns și continuă să fie singurul centru din regiune care operează pe cord deschis și singurul centru abilitat care tratează pacienții cu tulburări de ritm și de conducere cu ajutorul dispozitivelor implantate.

Peste 12.000 de pacienți externați, 15.000 de examinări paraclinice, 13.000 de consultații, 1.200 de operații pe cord deschis, peste 10.000 de coronarografii, 3.500 implanturi de stent, peste 1.500 de dispozitive implantabile este bilanțul celor 7 ani de activitate medicală privată la Brașov a Spitalului de Cardiologie Clinicco.  

„Am început un proiect extrem de îndrăzneț, inițiat de o echipă de medici din Tg. Mureș. Mi-a părut greu, cu multe puncte extrem de fierbinți, cu multe variabile. Ceea ce vreau să subliniez este că acum, privind în urmă, realizez că am anticipat multe, însă la fel de adevărat este că au fost și multe situații pe care nu le-am văzut venind”, menționează și Adrian Teciu, managerul Clinicilor ICCO.

Diagnosticarea precoce – cheia în cardiologia modernă

Întreaga echipă a clinicii este formată din medici cardiologi și chirurgi cardiovasculari, însă în ultima perioadă acest domeniu a dezvoltat foarte multe subspecialități. Cum patologia se manifestă la mai multe niveluri din punct de vedere cardiac, ar trebui să apară și necesitatea supraspecializării.

Astfel, echipa este formată din medici cardiologi clinicieni – care se ocupă de partea de investigații neinvazive, electrocardiograme, interpretarea electrocardiogramelor, ecocardiografii, investigații Doppler, activitate curentă de salon, formularistică și activitatea propriu-zisă de policlinică – dar și din medici cardiologi cu supraspecializare de cardiologie intervențională – care fac proceduri de înaltă performanță, diagnostice invazive.

În această categorie, investigația supremă la ora actuală în cardiologia intervențională este coronarografia – diagnosticarea completă a întregului arbore coronarian în vederea depistării unor eventuale depozite de colesterol care îngustează diametrul vasului de sânge.

Diagnosticarea precoce a depunerilor de colesterol este cheia de boltă în cardiologia modernă, pentru că odată diagnosticate, ele pot fi și tratate

De aceea, tratamentul se face pentru a preveni instalarea complicațiilor și ajungerea în fazele acute ale bolii. În plus, prevenția și diagnosticarea precoce în cardiologia modernă sunt elemente de bază care pot modifica semnificativ starea de sănătate a populației.

„După diagnosticare, ne gândim la metode de tratament, iar prima metodă este rezolvarea prin mijloace minim invazive a îngustărilor de pe arterele coronare prin plasarea unor dispozitive, unor stenturi, unor proteze, care au rolul de a redeschide artera”, adaugă șeful Secției de Cardiologie Intervențională.

Dacă această intervenție nu se poate face, medicii apelează la a doua linie de tratament – intervenția de By-pass aorto-coronariană. Această intervenție este una foarte complexă, care presupune pregătire profesională de înaltă performanță, aparatură, experiență și suportul întregii echipe de cardiologi clinicieni, cardiologi intervenționiști, dar și de cel al echipei de anesteziști.

Proiecte în favoarea pacienților

Spitalul de Cardiologie Clinicco Brașov conlucrează cu alți cardiologi atât de pe plan local, cât și din alte orașe și zone ale țării. Pentru ca pacientul să fie tratat în mod corect, au fost puse la punct proiecte de colaborare cu alți specialiști în domeniu.

„Ținta noastră este un tratament și un diagnostic corect, o recomandare care se face din partea echipei medicale, dar urmărirea și controalele ulterioare trebuie să le facă medicul din teritoriu, colegul nostru cardiolog. Stăm la dispoziția colegilor noștri pentru lămuriri telefonice, pentru eventuale probleme”, susține dr. Mihai Ursu.

Deși este un spital privat, Clinicile ICCO au contract și cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate în favoarea pacienților asigurați, oferind o paletă de investigații gratuite.

„Nu am neglijat misiunea nobilă a medicinei, adică încercăm să ne adresăm unui public cât mai larg prin dezvoltarea de proiecte dedicate pacientului asigurat, iar acest lucru înseamnă că am dezvoltat un sistem prin care să folosim la maximum finanțarea care este contractată cu CJAS.”     

Începând cu anul 2012, spitalul desfășoară un proiect prin care oferă coronarografia gratuită pentru pacienții asigurați.

Clinicco desfășoară programe educaționale pentru studenți

Clinicco este singurul spital privat clinică universitară de categoria II M, deoarece desfășoară și activități de educare, programe educaționale atât cu Universitatea de Medicină din Brașov, cât și cu Colegiul Medicilor Brașov și Colegiul Medicilor Covasna, cu care colaborează.

Studenții participă la activitatea medicală curentă, au acces la sala de operație, la raportul de gardă, la saloane, adică au activitate intensă de învățământ.

„Pentru noi, trecerea de la sistemul de stat la privat a fost un pas înainte. Din punct de vedere profesional, practicăm aceeași medicină. Desigur, dotarea materială, condițiile de spitalizare, modul de administrare al resurselor umane, curățenia, ritmicitatea aprovizionării depind de modul de administrare al spitalului, dar dacă tragem linie putem spune că practicăm medicina în condițiile pe care ni le-am dorit și în condițiile de decență profesională”, susține șeful secției.

De aceea, pe viitor, Clinicco dorește să dezvolte în continuare domeniul în care excelează – cardiologia, cu atât mai mult cu cât pacientul are nevoi și înainte, și după ce a părăsit spitalul.

„Împreună cu alți parteneri, inițiem programe de prevenție, ne vom dezvolta în zona de imagistică, dar foarte important este că deja asigurăm pacienților partea de recuperare medicală”, adaugă managerul Clinicco.