Coaching definitie. Tehnici de coaching

Ce este coaching-ul? Tehnici simple pe care le poţi aplica

23.10.2018

Coaching definiţie. Tehnici de coaching. Coachingul este una dintre cele mai impredictibile meserii din lume. De asemenea, aceasta este una dintre cele mai “riscante” joburi din lume atât pentru coach, cât și coachee. Însă, în acelaşi timp, coachingul reprezintă una dintre cele mai pline de împlinire activități din lume, consideră George Agafiței, Strategy Designer & Innovation Catalyst, Certificate Associate Emergenetics®.

Mai exact, coaching-ul este despre respectul pentru celălalt.

Coaching definiţie. Ce spunea Aoki-san, coach în Tokyo?

„În urmă cu aproape 10 ani, Aoki-san, coach în Tokyo, îmi spunea la un pahar de vin: “pentru a putea vedea măreția din ceilalți, trebuie să fim modești.” Din poziția de coach, noi nu putem face nimic pentru cei pe care îi ”antrenăm”, dacă aceștia nu vor”, spune George Agafiței.

Conform acestuia, dacă presupune că este vorba de top și middle manageri dintr-o firmă, nu contează cât de mult își dorește sponsorul programului de coaching să-și schimbe managerii, întrucât acest lucru nu este posibil.

Coaching definiţie. Scopul acestuia

„Nu acesta este scopul coachingului. Coachee și coach pot lucra împreună să stabilească obiectivele. Au nevoie să rețină însă ceva important: decât să îți dorești TOTUL, mai bine îți dorești CEVA. CEVA e mai mult decât TOTUL. Pentru că, în coaching, TOTUL riscă să ajungă NIMIC”, mai precizează sursa citată.

Tehnici de coaching

Febra coachingului a prins și în România. Însă, din păcate, febra aceasta a adus şi o mistificare a perspectivelor acestui instrument în privința dezvoltării oamenilor.

Prin urmare, fără a face ceva pentru ei înșiși sau fără a ști ce să facă pentru a crește impactul propriului stil de conducere, unii lideri apelează la coachi externi cu o rugăminte: “Te rog, repară-mi managerii!”

„Multă lume știe, coachingul nu este pentru a repara, coachingul este pentru dezvoltare. Și, totuși, într-una din zile un posibil client îți spune direct: “Te rog, repară-i!”, mai spune George Agafiței.

Tehnici de coaching. Ce opțiuni există?

În mod evident, nu se poate NU. În unele cazuri a fi asertiv este o modalitate foarte bună de exprimare de sine și de întărire a încrederii în forțele proprii.

„Dar asta nu va rezolva situația. Care nici măcar nu are legătură cu tine. Să presupunem că vrei să spui DA, fie pentru că e o situație provocatoare, fie pentru că este o misiune pe care vrei să ți-o asumi”, completează el.

Tehnici de coaching. Ce faci mai departe?

Primul pas este să clarifici cine sunt clienții și care este scopul lor legat de programul de coaching. Unul plătește, altul utilizează serviciile de coaching.

Sfatul specialistului este să nu uiţi niciodată clientul care plătește.

Următoarele întrebări sunt cheie pentru o bună relație cu acest sponsor:

  • Să presupunem că acest program de “Repară-i” este unul de succes: cum îți vei da seama de asta? Ce va fi diferit după aceea? (întrebări foarte utile în stabilirea obiectivelor)
  • Ce vei face tu diferit după aceea? (se referă la susținerea pe care o oferă sponsorul eforturilor coachee-ului pentru a avea rezultate care durează).
  • Ce altceva vrei să menționezi? (se referă la întrebările de mai sus, iar răspunsurile sunt cumva legate de opinii și/sau convingeri pe care sponsorul le expune des. Dar “ce altceva” îl apropie de lucruri la care nu s-a gândit până atunci, uneori chiar de soluții la problemele sale.

Tehnici de coaching: Întrebări pentru coachee

Dacă atenția se îndreaptă către clientul care utilizează programul, coachee, dacă acesta nu știe de ce are nevoie de coaching (iar în programele “Repară-i” aceasta este o constantă), este bine să întrebi:

  • Dragă coachee, te rog să îmi spui ce te aduce pe TINE în această discuție? Ce speri să fie diferit – mai bine – pentru TINE ca rezultat al coachingului? (acestea ajută la recontextualizarea situației de la “șeful meu vrea să facă ceva cu mine” către “vreau să fac ceva pentru mine”)
  • Sponsorul vrea să investească pentru că tu să te bucuri de avantajele coachingului. Care sunt aspectele pe care crezi că le apreciază la tine de a luat această decizie? Ce speră sponsorul să obții că urmare a acestui program?  (creează o platformă de încredere și ajută la eliminarea unei posibile percepții că totul este negru).
  • Ce altceva? (ajută la explorarea lucrurilor dincolo de ceea ce este coacheeul conștient. Este vorba de a ajunge la reacții de genul “La asta nu m-a gândit până acum” sau “Aveam o perspectivă diferită până acum; sunt puțin derutat”).

„După ce clarifici relația cu cele două tipuri de clienți, ai nevoie să știi cum se va derula procesul: direct cu coachee-ul și fără implicarea sponsorului sau va fi un proces în trei. În plus, ai nevoie să fii conștient de cele trei provocări ale coachingului din programele de tip “Repară-i”!”, mai spune George Agafiței.

Citeşte şi The Woman 2019: Conferinţa care te inspiră şi motivează

 

 

Citiți și despre: