Stiri: Companii

Institutul de Cercetare Dezvoltare în Genomică

S-a înființat Comitetul Interdepartamental pentru Dezvoltare Durabilă. Ce atribuții are?

09.05.2019

Comitetul Interdepartamental pentru Dezvoltare Durabilă. Guvernul a decis, în ședința de miercuri, să adopte Comitetul Interdepartamental pentru Dezvoltare Durabilă. Este vorba de un organism interinstituţional prezidat de premier. Comitetul urmărește procesul de implementare, monitorizare, evaluare și revizuire a Strategiei naționale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030.

Comitetul Interdepartamental pentru Dezvoltare Durabilă. Implementarea Agendei 2030

„Stretegia pe care am finalizat-o la sfârșitul anului trecut produce efecte concrete. Iată că una dintre instituțiile extrem de importante pentru a implementa Agenda 2030 a fost înființată astăzi. Cu ajutorul acestor instrumente de monitorizare și implementare pe care le-am propus prin capitolul trei al Strategiei sunt convins că vom reuși să punem în practică cele 17 Obiective pentru Dezvoltare Durabilă pe care țara noastră și le-a asumat în 2015”, a declarat László Borbély.

Comitetul Interdepartamental pentru Dezvoltare Durabilă. Atribuții

Atribuțiile noii instituții sunt de natură să asigure coerență în procesul de elaborare și promovare a actelor normative care vizează dezvoltarea durabilă. De asemenea, Comitetul urmărește respectarea obligațiilor de raportare asumate de România la nivel internațional și al Uniunii Europene în acest domeniu. Astfel, noua instituție poate propune instrumente care să îmbunătățească cadrul legislativ și instituțional cu scopul implementării corespunzătoare a angajamentelor României în ceea ce privește dezvoltarea sustenabilă.

Secretariatul permanent al Comitetului va fi asigurat de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, care elaborează și un raport anual privind stadiul implementării Strategiei. Documentul primește un aviz consultativ și este înaintat Guvernului pentru a fi prezentat în Parlament.

Comitetul Interdepartamental pentru Dezvoltare Durabilă. Structură

În ceea ce privește structura organismului nou înființat, aceasta include pe lângă premier alți 27 de miniștri, printre care și vicepremierii.

În cadrul comitetului sunt programate două întâlniri anuale. Însă, Comitetul se poate reuni în sesiune extraordinară ori de câte ori este necesar.

Citește și Edenred deschide un centru de inovație digitală în România. Câți IT-iști angajează