Compania a implementat proiecte majore de modernizare și extindere a infrastructurii, beneficiind de finanțări europene pentru îmbunătățirea calității serviciilor oferite. Compania de Apă Buzău a fost înființată în 2008, prin reorganizarea fostului serviciu public, devenind Operator Regional. Aceastași-a extins activitatea, preluând administrarea rețelelor de apă și canalizare din mai multe localități ale județului. De atunci, compania a implementat proiecte majore de modernizare și extindere a infrastructurii, beneficiind de finanțări europene pentru îmbunătățirea calității serviciilor oferite.
Principalele sale activități includ captarea, tratarea, transportul și distribuția apei potabile, precum și colectarea și epurarea apelor uzate, asigurând astfel calitatea acestora. Compania își propune extinderea serviciilor pe întreaga arie de operare, modernizarea infrastructurii și creșterea calității serviciilor oferite utilizatorilor.
Discutăm, în rândurile ce urmează, cu Managerul Departamentului Tehnic – Răzvan Isopencu, un om cu principii stabile și valori bine definite, ce descrie domeniul în care activează – Tehnic – ca fiind „parte din coloana vertebrală a unui Operator Regional”. Nu se ferește de provocări sau riscuri, acesta consideră că, prin autoperfecționare continuă și disciplină, se pot realiza lucruri de calitate și pe termen lung.
J.A.: Cum ați povesti despre esența parcursului dvs. profesional?
R.I.: Am absolvit în 1995 Universitatea Politehnică București, cu specializarea inginer în Hidroenergetică. Prima angajare a fost la o companie națională care participa la construirea hidrocentralelor, deci domeniul mi-a venit „mănușă”. Timp de 13 ani am activat pe șantier și am văzut cum „crește” o hidrocentrală de la primul reper de cote sau șarja de beton până la conectarea cu Sistemul Energetic Național. În anul 2008 am hotărât să renunț la șantier și să vin acasă, lângă familie, la Râmnicu Sărat. Am fost angajat la operatorul local de servicii publice de alimentare cu apă, canalizare și energie termică până în 2009, când gestiunea serviciilor publice de alimentare cu apă și canalizare a fost predată către Compania de Apă Buzău. Aici traseul a pornit de la funcția de șef de Centru Operațional Râmnicu Sărat până la cea de azi, de Manager al Departamentului Tehnic din cadrul Operatorului Regional.
J.A.: Ne puteți descrie, vă rugăm, mai amănunțit domeniul în care activați?
R.I.: Domeniul tehnic este parte din coloana vertebrală a unui Operator și cuprinde activități de proiectare și implementare a investițiilor aprobate, avizare, gestiunea bazei de date GIS (hărțile digitale ale rețelelor), propunerea de soluții tehnice, precum și multe alte aspecte specifice.
J.A.: Putem discuta despre o criză de specialiști în această zonă? De ce credeți că se întâmplă asta?
R.I.: Da, criza specialiștilor este acută, mai ales în partea de proiectare. Având în vedere că în fiecare an promovăm continuu noi investiții, ne străduim să creștem și să cooptăm personal nou pentru a ne acoperi necesarul. Din păcate, lipsa de specialiști are cauze diverse. Prima ar fi că la universități tehnice, specializarea SAAC (Sisteme de alimentare cu apă și de canalizare) nu mai este tentantă, studenții migrând către partea de construcții clasice. Mi se pare corect să menționez și altă cauză și anume că puținii ingineri tineri care termină studiile în specializarea SAAC sunt tentați de pachetele salariale ale societăților mari de proiectare private sau aleg ei înșiși să-și înființeze firme de proiectare.
J.A.: Ce reprezintă, într-o companie de apă, componenta tehnică? Cât din managementul apei este tehnic?
R.I.: Așa cum am spus, componenta tehnică este esențiala pentru o companie de apă. Nu există conductă de apă sau de canalizare, stație de tratare a apei sau branșament de apă care să nu fi fost pe planurile unui proiectant înainte de a fi construită. Nu există echipament dintr-o investiție care să nu fi fost inițial evaluat de către un specialist de la Tehnic. Cu discuția despre managementul apei intrăm în zona de modelare hidraulică a rețelelor de apă și canalizare, dar nu numai. Sistemele de monitorizare a debitelor, a presiunilor în diverse puncte ale rețelei de apă, echipamentele de pompare cu turație variabilă monitorizate sau comandate prin SCADA, echipamentele eficiente energetic, management de presiuni pe conducte, inclusiv metodele moderne de detecție a pierderilor prin loggeri care transmit alarme în dispecerat, toate acestea sunt parte din managementul apei.
J.A.: Dacă discutăm de apă din perspectiva fondurilor proprii, când spunem proprii, către ce proiecte sau tipuri de lucrări ne orientăm?
R.I.: Fondurile proprii pentru lucrări reprezintă fondul de investiții, întreținere și dezvoltare. Din acest fond se asigură atât finanțarea investițiilor planificate, cât și procurarea echipamentelor necesare funcționării continue a sistemelor de alimentare cu apă și de canalizare. Cu prioritate, investițiile sunt orientate spre lucrări de înlocuire pentru rețelele existente care prezintă risc în exploatare sau au durata de viață expirată. Bineînțeles, asigurăm în parteneriat cu fiecare UAT și finanțarea pentru extinderi de rețele noi în zone care se dezvoltă din punct de vedere demografic și/sau economic.
J.A.: În ce investiți în prezent la nivelul Municipiului Buzău, despre ce sume, respectiv lucrări vorbim? Dar la nivel de județ?
R.I.: În municipiul Buzău, ponderea mare o au investițiile finanțate din fonduri europene. În paralel cu acestea, investim în execuția de rețele de alimentare cu apă și de canalizare în zone în care cetățenii nu au acces la aceste servicii sau pentru înlocuirea unor rețele existente. Cca. 9,5 milioane de lei reprezintă evaluarea costurilor pentru lucrările planificate în 2024-2025 în Municipiul Buzău. Printre zonele vizate sunt Șoseaua Nordului (șoseaua de centură), strada Dorin Pavel, strada Grădinilor, Bulevardul Nicolae Bălcescu, strada Plevnei și altele care au fost deja terminate (Șoseaua Brăilei, strada Hangarului). De asemenea, se finanțează lucrări de mentenanță a surselor de apă care alimentează Municipiul Buzău (reabilitare foraje de mare adâncime, reabilitare stații de pompare a apei, modernizare linii de alimentare cu energie electrică). În contextul actual de pe piața globală de energie electrică, investim și în proiecte de eficiență energetică prin care se pot reduce anumite costuri de exploatare – centrale fotovoltaice și grup de cogenerare de înaltă eficiență la STAU Buzău. Județul, înțelegând aici toate UAT-urile unde operăm, are aceeași abordare din partea noastră în privința investițiilor, evaluate la peste 40 milioane de lei. Prioritare sunt lucrările de înlocuire a rețelelor cu durată de viață expirată, precum și investiții în surse noi de apă.
J.A.: Să vorbim despre schimbările climatice din punct de vedere tehnic. În investițiile realizate, se regăsesc strategii legate de schimbările climatice? Se găsesc soluții pentru asigurarea continuității serviciului de alimentare cu apă?
R.I.: Doar 1,3% din apa de pe planetă reprezintă apa dulce care poate fi folosită în alimentarea cu apă (1% în subteran și 0,3% în lacuri și râuri). Schimbările climatice sunt deja o provocare pentru operatorii de servicii de alimentare cu apă și de canalizare din țară și chiar la nivel global. Lipsa precipitațiilor duce la scăderea nivelului apei în lacurile de acumulare și chiar și în corpurile de apă subterane, punând în pericol alimentarea cu apă a multor orașe. Urbanizarea rapidă și cererea ridicată de servicii pun presiune pe sistemele existente și pe operatorii de apă-canal. Creșterea populației la nivel global a condus în anumite metropole la implementarea unor soluții sustenabile noi care au ca scop creșterea rezervelor de apă prin colectarea apei de ploaie în rezervoare subterane (prin asfalt permeabil, căi pietonale cu pavele permeabile, apa de pe acoperișurile clădirilor) și refolosirea acesteia.
Dacă Municipiul Buzău este favorizat în privința rezervei de apă, alături de alte câteva localități, nu același lucru se poate spune despre multe localități din restul județului. Rezervele de apă subterane sunt afectate de stresul hidrologic atât în ceea ce privește volumele de apă disponibile, cât și din punct de vedere calitativ. Odată cu reducerea debitelor în toate aceste zone, suntem nevoiți să planificăm la nivel de județ, nu local. Primul pas a fost Apeductul, investiție majoră ce va asigura apa conformă pentru cel puțin 8 UAT-uri în anii următori, eliminând nevoia de instalații complexe de tratare locale pentru eliminarea unor minerale aflate în exces în zona de sud a județului. Următorul pas este actualizarea Studiului de Fezabilitate pentru un alt proiect gigant, aducțiunea de apă de la Siriu către localități aflate în nordul și estul Municipiului Buzău, proiect ce va asigura continuitatea furnizării serviciilor de alimentare cu apă în condiții de eficiență pentru costurile de exploatare (fără pompare și cu tratare simplă a apei captate din lacul de acumulare Siriu), precum și asigurarea continuității furnizării unei ape de calitate către utilizatori.
J.A.: Despre ce dificultăți discutăm dacă ar fi să privim din două perspective – aceea a rezervei de apă și aceea a sistemelor de apă-canal preluate?
R.I.: Din perspectiva rezervelor de apă, am menționat deja cu ce ne confruntăm și ce soluții ne propunem. Un aspect deloc de neglijat este acela de a proteja rezervele de apă „bună” existente. Este de datoria noastră să ne asigurăm că vom lăsa moștenire copiilor și nepoților o apă necontaminată, o apă curată. Corpurile de apă „bună” subterane sunt în categoria rezervelor strategice ale unui stat și pot fi afectate iremediabil de lucrările executate în regim neprofesionist, fără avize de la instituțiile care administrează corpurile de apă sau autorizează lucrările, fără tehnologii specifice (mai ales la lucrări de foraj). De asemenea, este obligatoriu să evoluăm și în zonele rurale prin renunțarea la vectorii de contaminare ale apelor freatice reprezentați de „toaleta din curte” și adoptarea unor sisteme care asigură protecția mediului – fose septice etanșe și sisteme inteligente de colectare a apelor uzate menajere în zonele unde nu există încă sisteme publice de canalizare. Legislația obligă la extinderea rețelelor de canalizare odată cu extinderea rețelelor de alimentare cu apă și, bineînțeles, obligă la racordarea imediată a gospodăriilor.
Din perspectiva sistemelor preluate de către Compania de Apă Buzău, vorbim despre sisteme la limita conformității cu legislația incidentă. Vorbim despre UAT-uri care au în fiecare sat sistem independent de alimentare cu apă, fiecare cu foraje, cu instalații de tratare și stații de pompare. Ne întâlnim cu lipsa forței de muncă calificate, cu lipsa sistemelor de automatizare, monitorizare, control și transmitere a parametrilor de funcționare la distanță. Operarea acestora poate deveni foarte costisitoare și ineficiență. Putem să ajutăm cu experiență operatorii locali, dacă suntem solicitați în faza de proiectare, precum și în cea de implementare a proiectului, să recomandăm soluții alternative și mai puțin costisitoare pentru o exploatare optimă, un plan corect de mentenanță și practici operaționale unitare până la o eventuală preluare – putem ajuta doar dacă ni se solicită ajutorul!
J.A.: Această zonă – Departamentul Tehnic – presupune și relații solide cu medii profesionale distincte. Cât de importantă este susținerea, dar înțelegerea la acest nivel?
R.I.: Relațiile profesionale sunt esențiale pentru a fi la curent cu soluțiile tehnice moderne, cu apariția pe piața de materiale și echipamente noi. Participarea la seminarii tehnice și prezentări cu soluții inovative fac parte din procesul continuu de învățare al fiecărui specialist din Departamentul Tehnic. Susținerea din partea conducerii Companiei de Apă pentru formarea profesională reprezintă motivația pentru efortul continuu de autoperfecționare. De asemenea trebuie menținută o bună colaborare și comunicare cu instituțiile de stat și autoritățile locale/județene. Accesul la biblioteca legislativă și tehnică aplicabilă impune responsabilitate și argumentare tehnică în alegerea soluțiilor sustenabile fie că vorbim de apă potabilă, fie de apă uzată.
J.A.: Cât de provocator este acest domeniu? Dar riscant?
R.I.: Provocator? Da. Provocările acceptate și duse în zona de rezolvare oferă satisfacții de fiecare dată, fiind motorul care asigură dezvoltarea fiecărui individ, profesional și social. Eu vă spun din experiența proprie. Legislația în schimbare continuă, soluții noi, proiecte mari sunt provocări? Da.
Riscant? Bineînțeles. Orice om care acceptă provocările trebuie să fie conștient că poate face și greșeli. Eu nu fac excepție. Din nou, legislația în schimbare continuă, soluții noi, proiecte mari sunt riscuri în activitate? Da. Dar prin autoperfecționare continuă și disciplină consider că le pot reduce la minim.
Responsabilitate față de generațiile viitoare
Compania de Apă Buzău își asumă responsabilitatea pentru sănătatea și confortul consumatorilor, siguranța mediului și protejarea surselor de apă. Prin investiții continue în dezvoltarea durabilă și modernizarea infrastructurii, compania își propune să ofere servicii de înaltă calitate și să răspundă nevoilor comunității pe care o deservește. Investițiile în eficiența energetică și utilizarea tehnologiilor moderne contribuie la reducerea consumului de resurse și la un impact ecologic mai mic. Prin proiectele sale, compania asigură sustenabilitatea serviciilor pe termen lung.
În concluzie, Compania de Apă Buzău nu este doar un furnizor de servicii publice, ci un actor-cheie în dezvoltarea sustenabilă și în menținerea unui standard ridicat de viață pentru comunitatea locală.
Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/apaserv-satu-mare-sprijina-cetatenii-si-comunitatile/