Compania adaugă în portofoliul său noi lucrări de impact, dovedind că deține experiența, dar și expertiza necesare pentru a aborda o suită variată de lucrări. Compania de construcții integrate CONCELEX a parcurs, în intervalul 2021-2022, o perioadă de anduranță și adaptabilitate, context întâlnit nu doar la nivel de companie, ci și la nivel de industrie. În cei peste 28 de ani de poveste CONCELEX, obstacolele au fost considerate însă linii directoare – de maturizare, flexibilitate și viziune.
Astfel, deși impredictibilitatea a dominat în ultimul an în domeniul construcțiilor – situația fiind accentuată de explozia prețurilor la materialele de construcție sau conflictul din Ucraina – compania continuă să își scrie povestea, implicându-se în proiecte inovatoare, îndrăznețe, consolidându-și poziția în piață.
CONCELEX are un focus clar anul acesta, aume acela de a consolida poziția companiei de jucător de referință în piață, la nivel național, focus tradus prin două direcții principale – consolidare în interiorul organizației și spre exterior. Consolidarea la interior înseamnă definitivarea și implementarea procesului de digitalizare a companiei, schimbare care va duce compania mai aproape de un deziderat important – „construcții de secol XXI, pentru secolul XXI”. Consolidarea spre exterior se traduce printr-o serie clară de categorii de lucrări și de domenii de activitate vizate – infrastructură, energie, clădiri (spitale, școli, universități etc.).
CONCELEX are un focus clar anul acesta – consolidarea poziției companiei de jucător de referință în piață, la nivel național
„Luăm din obstacole oportunitatea de evoluție. Mai mult decât atât, în ultimele 12 luni am învățat să fim mai eficienți, mai prompți în decizii de business. În plus, ne-am implicat activ în ceea ce înseamnă provocările aceste industrii, încercând să ținem un dialog permanent deschis cu autoritățile, să tragem semnalele de alarmă necesare și, împreună, să facem din construcții un domeniu fluid, adaptabil, în pas cu realitățile pe care le întâmpină. Ne-am dovedit încă o dată că soluția în business este să ocupi poziția jucătorului, nu a spectatorului, să acționezi, nu doar să reacționezi”, ne-a declarat dl. Cătălin Vișan, Director Executiv CONCELEX.
Cele mai recente proiecte din portofoliul companiei, local și regional
În momentul de față, compania se regăsește în mijlocul unei ample campanii de recrutare și specializare a oamenilor din echipă, vizând pregătirea profesională a angajaţilor pentru a putea aborda lucrări și mai complexe. Ca strategie de recrutare, CONCELEX a ales să se orienteze spre atragerea de personal specializat și calificat, ingineri experimentați, personal-cheie pentru coordonarea celor mai mari șantiere care au intrat recent în portofoliul companiei.
În ultimul an de activitate, compania s-a implicat în proiecte variate ca specific și ca anvergură, atât în sectorul public, cât și în cel privat – de la lucrări în domeniul energetic, la construcții edilitare sau spitale, școli sau stadioane care se adaugă ansamblurilor rezidențiale din portofoliul de lucrări ale companiei. Anul trecut, au fost începute lucrările la Drobeta-Turnu Severin la modernizarea bazinului olimpic de înot din localitate și transformarea lui într-un centru wellness regional și a fost continuat proiectul cu un înalt grad de securitate pentru compania nucleară națională de la Centrala Nucleară de la Cernavodă.
Proiecte variate ca specific și anvergură, de la lucrări în domeniul energetic, la construcții edilitare sau spitale, școli sau stadioane
„Atingerea obiectivelor este esențială pentru CONCELEX, iar cel mai important lucru pe care poți să îl faci pentru a-ți atinge obiectivele este să te asiguri că, odată ce le-ai stabilit, începi imediat să acționezi în direcția atingerii lor. Este abordarea care nouă, ca business, ne-a crescut focusul, începând să adăugăm în portofoliu tipurile de lucrări pe care le și ținteam. Rezultatele înregistrate anul trecut au fost atinse prin și de oamenii CONCELEX”, precizează dl. Cătălin Vișan.
Compania adaugă în portofoliul său noi lucrări de impact
Tot anul trecut, CONCELEX a devenit parte din echipa care construiește un sediu complet nou pentru Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și a adăugat în portofoliu contracte pentru lucrări cu impact – de la modernizarea Academiei de Studii Economice din București, la Centrul de Patologie Neurovasculară și Neurochirurgie, în cadrul celui mai amplu proiect pe care Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca l-a avut vreodată în derulare sau, tot în zona Clujului, lucrările de extindere a rețelei de apă.
Compania de construcții a încheiat anul cu un nou contract având ca beneficiar Universitatea de Vest din Timișoara, unde se va situa cel mai mare și modern cămin studențesc nou construit din România, iar la Drobeta Turnu Severin compania se va implica în modernizarea Spitalului Județean de Urgență.
„Recent, am adăugat listei noastre de proiecte o altă lucrare de referință – modernizarea Muzeului Aviației, precum și consolidarea Spitalului de Urgență Alexandria. Această diversificare a portofoliului poate face din CONCELEX un jucător versatil, care are experiența, dar și expertiza necesare pentru a aborda cu încredere o suită variată de lucrări”, detaliază Directorul Executiv CONCELEX.
Provocările din industrie
Vulnerabilitățile industriei sunt cele mai apăsătoare la momentul actual, întrucât nu doar la nivel de industrie, ci la nivel economic suntem la răscruce, conform reprezentanților companiei. În prezent, procesul de achiziție publică este într-un decalaj evident față de realitățile pieței. Studiile de fezabilitate pe care se bazează procesul de achiziție publică în prezent sunt depășite, au o vechime de 2-3 ani, fără a cuprinde creșterile explozive de preț la materialele de construcție.
Formulele de ajustare a prețurilor din contractele de achiziție publică, ca măsuri succesive luate în urma exploziei prețurilor la materialele de construcție, sunt un semnal de considerare a obstacolelor cu care se confruntă această industrie, dar nu complet conectat la realitatea de la firul ierbii. În plus, lipsa forței de muncă și dificultatea de a identifica personal calificat pentru construcții reprezintă o altă verigă a acestui lanț al slăbiciunilor.
Deși impactul industriei este uriaș, construcțiile sunt afectate de creșterile explozive ale prețurilor la materia primă, dar și de lipsa forței de muncă
„Putem afirma că experiența și amploarea proiectelor în care suntem implicați ne-au ajutat să traversăm, până acum, o perioadă extrem de delicată la nivel de industrie, având disponibilitatea de a achiziționa stocuri și putând să performăm chiar și când industria este pe o pantă descendentă. Anul trecut, prețul materialelor a crescut în medie cu 50%. Depinde cum privești; pentru noi, 2021 a fost un an de anduranță”, explică dl. Vișan.
Implementarea efectivă a programului de automatizare a proceselor
Activitatea de fiecare zi a companiei se ghidează după principiul conform căruia, pentru a livra lucrări de secol XXI, compania trebuie ancorată în secolul XXI. Prin urmare, CONCELEX este cu fiecare zi mai aproape de implementarea efectivă a programului de automatizare a proceselor și de digitalizare. Acest program de automatizare presupune integrarea unui software care va permite fluidizarea întregului proces de construcție, apelând la resurse, procese și proceduri mai eficiente. Compania și-a dedicat acest început de an unui efort de echipă comun astfel încât, începând cu a doua jumătate din 2022, să poată implementa soluția de automatizare, care va putea fi folosită în proiectele viitoare, de mare anvergură, ale companiei.
CONCELEX este cu fiecare zi mai aproape de implementarea efectivă a programului de automatizare a proceselor și de digitalizare
Totodată, CONCELEX pune accent pe dezvoltarea infrastructurii de învățământ superior, prin două proiecte de importanță majoră. Primul proiect vizează cel mai mare și mai modern cămin studențesc din România, în condițiile în care noua infrastructură de cazare va avea regim de înălțime de șapte niveluri și o suprafață totală de peste 30.000 mp; aceasta va fi o clădire cu performanță energetică ridicată și o capacitate de cazare de peste 900 de locuri, săli de lectură, zone de co-working, locuri de parcare inclusiv pentru biciclete, motociclete, pistă de alergare, în cadrul căreia se va pune accent și pe aspecte precum digitalizarea sistemelor de climatizare și acces.
„În cazul A.S.E.-ului, la finalul celor 2 ani de lucrări, putem spune că aducem imobilul la standarde de funcționare și de securitate moderne, creând astfel premisele ideale pentru studii economice universitare la nivel european. În urma consolidării și modernizării clădirii „Mihai Eminescu”, vom pune la dispoziția mediului academic și a studenților o clădire performantă energetic, cu o durată mai mare de viață”, afirmă Dl. Cătălin Vișan.
O criză acută de personal
În ultimii doi ani, efectivul de lucru al companiei s-a menținut în jurul a peste 700 de oameni la nivel de grup, o mai mare atenție fiind acordată procesului de atragere de personal calificat și ingineri și subcontractării echipelor de muncitori necalificați și entry level, tocmai pentru a asigura un control al calității crescut.
În ultimul an de activitate, CONCELEX a pus accent pe folosirea cu eficiență a resurselor interne. În ciuda unui deficit acut de personal la nivel de industrie, compania de construcții a reușit să formeze o echipă puternică, stabilă și longevivă care este în continuă expansiune. De altfel, la acest moment, a fost dat startul unei ample campanii de recrutare, în special pentru personal de coordonare în șantiere (manager de proiect, șef de șantier etc.), având lucrări deschise pe întreaga suprafață a țării – de la Timișoara, la Cernavodă, de la Galați la Cluj-Napoca, de la Drobeta Turnu Severin la București.
„Ne confruntăm, la nivel de industrie, cu o acută lipsă de personal și, cel mai probabil, dacă ar exista la momentul acesta un contingent de peste 100.000 de oameni cu experiență în domeniul construcțiilor, aceștia ar putea fi imediat absorbiți de companii”, este de părere Directorul Executiv.
Dacă ar exista la momentul acesta un contingent de peste 100.000 de oameni cu experiență în domeniul construcțiilor, aceștia ar putea fi imediat absorbiți de companii
Grija față de mediu
În ceea ce privește protecția mediului înconjurător, CONCELEX își dorește să își lase amprenta nu numai prin construcțiile sale, ci și asupra comunităților. Din 2016 încoace, compania evaluează în fiecare an, printr-un partener independent, impactul activității sale asupra mediului prin măsurarea emisiilor de carbon și compensează acest impact prin finanțarea direct proporțională a unui proiect verde. La finalul anului trecut, societatea a anunțat contribuția la un nou proiect de mediu, Rainforest Community din Peru, o inițiativă împotriva defrișărilor din bazinul Amazonului. Proiectul previne defrișarea și păstrează integritatea mediului pe 300.000 de hectare de pădure tropicală veritabilă.
Din punctul de vedere al evoluției financiare, CONCELEX a înregistrat, la finalul lui 2021, o cifră de afaceri mai mare cu 15% față de anul anterior. Creșterea explozivă a prețurilor la materialele de construcție, alături de alinierea întârziată a contractelor de achiziție publică la această realitate au avut însă impact asupra profitabilității companiei. O marjă a profitului a fost înlocuită de aceste cheltuieli neprevăzute.
„Pe viitor, avem ca obiectiv să ne păstrăm trendul de creștere. Industria are capacitatea de a reveni pe plus dacă păstrăm pe radar cele două vulnerabilități majore ale industriei și acționăm în consecință – modul în care, la nivel de politici publice, ne raportăm în mod real la creșterea semnificativă a prețurilor la materiile prime, precum și modul în care putem preveni lipsa acută de personal”, a declarat, în încheiere, Dl. Cătălin Vișan, Director Executiv CONCELEX.
Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/concelex-solutii-la-cheie-in-contructii/