Stiri: Agricultura

Casa de Comerț Agroalimentar Unirea.

Controale în piețele și supermarketurile din România. Ce nereguli s-au găsit?

09.09.2019

Controale piețe 2019. Controale supermarketuri 2019. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale continuă controalele în toate piețele agroalimentare din București și din țară, în depozitele en-gros, precum și în supermarketuri. Verificările efectuate pun accent pe etichetare:

  • indicarea corectă a localității de producție
  • indicarea corectă a datei recoltării pentru toate produsele autohtone
  • indicarea corectă a prospețimii acestora și a țării de origine
  • indicarea corectă a categoriei de calitate pentru produsele provenite din import sau comerț intracomunitar.

Controale piețe 2019. Controale supermarketuri 2019. Comerțul cu legume și fructe

”Având în vedere cererea crescută din această perioadă din partea consumatorilor de a se aproviziona cu legume și fructe, inspectorii din cadrul Direcțiilor pentru Agricultură Județene și a municipiului București au intensificat acțiunile de monitorizare și verificare a comerțului cu legume și fructe pe toată filiera, de la producere până la comercializare, astfel încât consumatorii să poată beneficia de produse de calitate și etichetate cu toate elementele obligatorii”, anunță Ministerul Agriculturii.

Așadar, producătorii locali asigură consumatorilor în cadrul piețelor agroalimentare și volante suficiente cantități și o gamă diversificată de legume și fructe de sezon din producția autohtonă.

În piețele agroalimentare, în cele de gros sau în spațiile special amenajate se găsesc legume și fructe proaspete, la prețuri accesibile precum: tomate, ardei gras, ardei gogoșari și kapia, vinete, cartofi, varză, morcov, rădăcinoase, verdețuri, conopidă, pepeni verzi și pepeni galbeni, etc.

Rezultatele controalelor efectuate de Ministerul Agriculturii

În urma acțiunilor de verificare a piețelor agroalimentare, a hypermarket-urilor și a depozitelor en-gros de legume și fructe, pentru abaterile constatate au fost aplicate amenzi contravenționale în valoare de 137.000 lei și 142 avertismente cu planuri de remediere.

Controale piețe 2019. Controale supermarketuri 2019. Monitorizarea reziduurilor de pesticide

În cadrul Programului Național de Monitorizare a reziduurilor de pesticide din legume, fructe și cereale, Autoritatea Națională Fitosanitară a prelevat la nivel național un număr de 2.116 probe, din care au fost analizate 2.082, în vederea depistării depășirilor de reziduuri de pesticide, în lucru aflându-se un număr de 34 probe.

Prin urmare, rezultatele analizelor confirmă faptul că legumele și fructele din producția autohtonă întrunesc standardele de calitate și nu prezintă risc pentru consumatori.

Ministerul Agriculturii va efectua în continuare acțiuni de monitorizare a comerțului cu legume și fructe.

Citește și Aplicația RO-ALERT. Noi obligații pentru companiile de telefonie mobilă