Stiri: Finante

Amanare rate credite 2021

Câți români au în plan să ia un credit la începutul lui 2019?

11.12.2018

Credite 2019. Nu mai puțin de 44% dintre români au în plan să contracteze un credit în următoarele șase luni, potrivit unui sondaj efectuat de către GfK pentru grupul britanic International Personal Finance, din care face parte şi Provident Financial România. Nivelul din România este cel mai ridicat din țările Europene sondate. În plus, doar 8% sunt siguri că nu vor apela la această opțiune de finanțare.

La nivel mondial, doar Mexic devansează România, cu 48%. În același timp, pe continentul european, 37% dintre polonezi, 24% dintre cehi, 16% dintre unguri, 14% dintre lituanieni și numai 11% dintre spanioli intenționează să apeleze la creditare în următoarele șase luni.

Credite 2019. Pentru români, topul motivelor pentru împrumut sunt:

  • îmbunătățirea locuinței – 47%
  • achiziția unei mașini – 44%
  • produsele electronice și electrocasnice – 41%
  • cheltuielile cu sănătatea – 41%
  • cheltuieli neprevăzute – 37%

Credite 2019. Plata ratelor

Studiul mai arată că șase din 10 români alocă între 10 și 30% din veniturile lunare pentru plata ratelor la creditele active. Acelaşi procent este alocat de 56% dintre vecinii unguri şi polonezi, 55% dintre spanioli şi 51% dintre cehi.

Pe de altă parte, respondenții din țara noastră sunt mai precauți şi doar 2% alocă peste 60% din venituri, față de 3% în Polonia și chiar 8% în Lituania.

Credite 2019. Cât de confortabili sunt românii cu plata ratelor?

Opt din 10 români afirmă că sunt confortabili cu plata ratelor aferente unui împrumut, la un nivel similar cu situația din Cehia.

În schimb, numai 60% dintre lituanieni spun că achitarea unui împrumut este confortabilă. De asemenea, tot opt din 10 români spun că nu au întâmpinat probleme cu plata la timp a ratelor, în media europeană.

Cehilor le-a fost cel mai ușor să se încadreze în termenele necesare plății ratelor – 86%, iar cel mai dificil a fost pentru respondenții din Ungaria – 69%.

Credite 2019. Situația financiară a familiei

Studiul mai arată că 44% dintre români consideră că situația financiară a familiei s-a îmbunătățit și doar 17% văd o tendință negativă.

Citește și Programul Start-Up Nation. Anunț important făcut de Ministerul pentru Mediul de Afaceri