Legea salarizarii 2021

Cu cât au crescut salariile în prima jumătate a anului 2020?

01.10.2020

Creşteri salariale 2020. Salariile brute în rândul companiilor private au crescut în medie cu 6,79% în primul semestru al acestui an, potrivit studiului salarial PayWell 2020 realizat de PwC România. Respondenții estimează că procentul de creştere se va menține până la finalul anului.

Majorarea salarială raportată pentru 2020 este în linie cu nivelul estimat pentru acest an de către companiile respondente în ediția din 2019 a studiului Paywell.

Pentru anul 2021, companiile private anticipează o creștere medie a salariilor brute de 4,68%.

Creşteri salariale 2020. Ce spun autorii studiului?

”Creșterile salariale din prima jumătate a acestui an au avut loc pe fondul performanțelor bune înregistrate în 2019. Tendința pare că va continua, dar nu în același ritm pentru că majoritatea companiilor pregătesc bugete mai conservatoare pentru 2021, având în vedere incertitudinea generată în economia globală de criza pandemică. Organizațiile trebuie să se mențină sustenabile pe termen lung, în actualele condiții economice, fapt care duce inevitabil la reduceri de costuri. Ajustările diferă în funcție de industrie, de poziția în piață și de reziliența fiecărei companii, însă este tot mai probabil că situația economică va fi una dificilă anul viitor”, a declarat Ionuț Simion, Country Managing Partner PwC România.

Creşteri salariale 2020. Domeniile cu cele mai mari majorări

Dintre industriile prezente în studiu, cea mai mare creștere medie a salariilor în 2020, de 9,87%, a fost înregistrată de retail, urmată de sectorul bancar cu 7,39%.

O creştere sub media sectoarelor incluse în sondaj a fost raportată de sectorul farmaceutic, de 4,17%.

Pe categorii de angajați, continuă creșterea salariilor în rândul lucrătorilor necalificați sau puțin calificați (muncitori, operatori), în medie cu 7,32%, dar cu o tendință de scădere față de anul trecut când nivelul de creștere a depășit 10%. În 2020, pozițiile de management operațional au avut o creștere de 7%, iar cele de top management de 6,72%. Cele mai mici majorări pe categorii de angajați, de 6,6%, au vizat personalul administrativ, tehnicienii și angajații cu puțină experiență.

Creşteri salariale 2020. Beneficii

În ceea ce privește beneficiile, continuă să se afle în top tichetele de masă, zilele suplimentare de concediu, abonamentele medicale, cafeaua și răcoritoarele gratuite, precum și bonusurile acordate cu diferite ocazii.

Pentru reducerea de costuri de la declanșarea pandemiei COVID-19, 49% dintre companiile intervievate au implementat munca de acasă, 29% lucrul în schimburi, 5% reducerea timpului de lucru și 5% șomaj tehnic.

“Așa cum putem observa din rezultatele acestui studiu, companiile fac eforturi pentru păstrarea locurilor de muncă și păstrarea unui nivel de productivitate care să permită o recuperare mai rapidă după lockdown.

Astfel, angajatorii au trecut rapid, cu suportul tehnologiei, la modele de muncă mai flexibile, virtuale și diversificate, care susțin autonomia și adaptabilitatea. În plus, datorită pandemiei, investițiile companiilor pentru a proteja sănătatea și siguranța angajaților au devenit adevărați factori de diferențiere pentru angajatori. Cu siguranță, vom asista în viitor la continuarea acestor tendințe, de altfel doar accelerate de pandemie: transformare digitală, dezvoltarea competențelor pentru piața de muncă a viitorului, flexibilitatea timpului de lucru și versatilitatea profesiilor / posturilor și, nu în ultimul rând, atenția pentru starea de bine a oamenilor.

Toate aceste lucruri vor schimba paradigma în motivarea și recompensarea angajaților, iar noi vom surprinde în continuare, prin studiile noastre, practicile și tendințele din piață”, a arătat Oana Munteanu, Senior Manager PwC România.

Citeşte şi Vaccin antigripal gratuit 2020. Anunţul făcut de Ministerul Sănătăţii

 

 

Citiți și despre:

  • Evenimentul România Durabilă – AgriBusiness are loc pe 7 noiembrieEvenimentul România Durabilă – AgriBusiness are loc pe 7 noiembrie Marţi 7 noiembrie, începând cu ora 8.30, are loc evenimentul România Durabilă - AgriBusiness "Contribuţia agriculturii la viitorul model economic românesc", în cadrul Academiei de Studii Economice - Aula […]
  • Cum vor evolua salariile în 2021?Cum vor evolua salariile în 2021? Salarii 2021. Estimările privind evoluţia pieţei muncii sunt destul de optimiste, în contextul creat de pandemia de coronavirus. Anul 2020 a fost unul destul de dificil pentru angajaţii din România. Mulţi […]
  • ASF începe evaluarea posturilor de execuțieASF începe evaluarea posturilor de execuție Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat că va continua procesul de transformare instituțională cu implementarea unei noi etape care vizează efectuarea unei analize la nivelul atribuțiilor și […]
  • Evenimentul FINANCIAL OUTCOME 2020 are loc pe 31 ianuarieEvenimentul FINANCIAL OUTCOME 2020 are loc pe 31 ianuarie FINANCIAL OUTCOME 2020. Pe data de 31 ianuarie 2020, BusinessMark organizează primul eveniment de fiscalitate și taxe al anului - „FINANCIAL OUTCOME. Închiderea anului financiar 2019, aspecte privind IFRS și […]
  • FINANCIAL OUTCOME 2020. Principalele concluzii ale evenimentuluiFINANCIAL OUTCOME 2020. Principalele concluzii ale evenimentului FINANCIAL OUTCOME 2020. Cele mai importante aspecte privind închiderea exercițiului financiar 2019 și noutățile fiscale din 2020 fost dezbătute în cadrul „FINANCIAL OUTCOME”. Așadar, pe 31 ianuarie 2020, s-a […]