Stiri: Economie

Criza economica 2020

Urmează o pandemie economică? Răspunsul dat de economişti

14.05.2020

Criză economică 2020. Economia ţării riscă să se confrunte cu un val semnificativ de insolvențe după data de 1 iunie. Este vorba de data probabilă la care statul va opri finanțarea șomajului tehnic în majoritatea domeniilor economice, cu excepția HORECA. Aşadar, în absența capitalului de lucru și pe fondul scăderii semnificative a cererii, multe dintre firme și-ar putea închide activitatea și vor recurge la disponibilizări de personal, estimează analiștii din cadrul Sierra Quadrant. Aceştia sunt de părere că planul de susținere a economiei, pregătit de autorități, va fi unul esențial pentru evitarea unei adevărate pandemii economice.

Criză economică 2020. Insolvenţe

După ce, anul trecut, numărul societăților comerciale și persoanelor fizice autorizate intrate în insolvență a scăzut cu peste 20%, la 6.524 de cazuri, de la 8.304 în 2018, perspectivele din a doua jumătate a anului 2020 nu par deloc promițătoare.

În plus, peste 150.000 de firme și-au suspendat sau închis activitatea, în urma restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, iar peste 1,2 milioane de angajați au fost trimiși în șomaj tehnic sau concediaţi, economiştii estimează că numărul noilor insolvențe ar putea atinge anul acesta pragul de 10.000 de dosare.

,,În vizor se află cele aproape 150.000 de companii (28% din totalul firmelor active) care înregistrau deja pierderi financiare la finalul lui 2019. Aceste firme, cele mai multe din comerț, servicii, HORECA, industria prelucrătoare și transporturi, care angajează 850.000 de salariați (21% din totalul angajaților din sectorul privat), s-au aflat în prima linie, fiind primele care au suspendat sau închis activitatea’’, arată analiza Sierra Quadrant.

Criză economică 2020. Şomajul tehnic

Încheierea programului de susținere financiară a șomajului tehnic va determina multe IMM-uri să ajungă într-o situație de risc.

,,Într-o economie extrem de fragilă, cum este cea românească, cu peste 90% dintre firme slab capitalizate, odată ce vor fi ridicate subvențiile pentru șomajul tehnic, este posibil ca multe companii să își suspende activitatea sau să declare insolvența din lipsă de capital și pe fondul scăderii acute a cererii. Cum doar foarte puține companii sunt cu adevărat bancabile și pot accesa creditele din programul IMM Invest, pentru restul va urma o perioadă în care vor trebui să ia decizii dure, dar necesare, pentru supraviețuirea business-ului’’, afirmă Ovidiu Neașcu, asociat coordonator al Sierra Quadrant.

Criză economică 2020. Infuzie de capital în economie

În acest context, esențial, după încetarea șomajului tehnic asigurat din fonduri publice, este sprijinul statului prin:

 • infuzii semnificative de capital în economie
 • relaxarea fiscalității pe piața de muncă

,,Sperăm ca programul de susținere pregătit de autorități să se plieze pe realitatea economică și să ofere soluții concrete pentru sectorul IMM. O alternativă la șomajul tehnic ar trebui să fie o formă mixtă de ajutor de stat pentru firmele care își mențin angajații în câmpul muncii, însoțită de o reducere a taxelor pentru menținerea de către companii a salariilor la nivelul dinaintea crizei.

Criză economică 2020. Susţinerea IMM-urilor

În lipsa unui program de susținere, multe dintre IMM-uri este posibil să nu reușească să ajungă în toamnă. Acest lucru se întâmplă în contextul în care consumul se anunță la un nivel redus.

,,Evitarea insolvenței elimină și dezavantajul defavorizării companiei în piața în care activează, care ar duce la o scădere a încasărilor acestuia și, pe cale de consecință, a capacității de acoperire a creanțelor. Un alt avantaj pentru creditori este că procedura suspendă curgerea termenului de prescripție a dreptului de a solicita executarea silită, prin semnarea acordului de concordat, astfel încât creditorul semnatar nu riscă să piardă posibilitatea de a valorifica titlul executoriu deținut împotriva debitorului’’, a mai declarat Ovidiu Neacșu.

Nori negri asupra economiei

Norii negri asupra economiei României s-au adunat, din păcate, mai repede decât se estima, iar shut-down-ul determinat de pandemia de coronavirus a dus necesitatea măsurilor de reorganizare în zona de urgență de gradul zero.

Aşadar, ajustarea planurilor pentru al doilea semestru din 2020 trebuie să plece de la reevaluarea condițiilor economice. Analiza performanței partenerilor trebuie să fie în prim-plan. La aceasta se adaugă şi deblocarea banilor din active non-core business, precum:

 • terenuri
 • depozite
 • spații comerciale
 • autovehicule sau echipamente pentru funcții secundare

,,Companiile, indiferent de mărime, trebuie să își monitorizeze mai atent numerarul și cheltuielile și să încerce să reducă durata medie de încasare a creanțelor, care să fie transpusă proporțional către scăderea termenelor de plată a furnizorilor’’, afirmă Ovidiu Neacșu.

Criză economică 2020. Ce măsuri ar trebui adoptate?

 • gestionarea optimă a numerarului
 • eliberarea sumelor suplimentare din bilanț
 • reechilibrarea costurilor pe baza previziunilor revizuite ale veniturilor
 • reconsiderarea investițiilor
 • asigurarea unei linii de finanțare bancară poate fi o soluție optimă în caz de probleme de cash-flow.
 • dezvoltarea unei legislații care să impună o disciplină financiară pentru achitarea facturilor

Citeşte şi Ce părere au românii despre schimbarea locului de muncă