Logistica

CSi-Romania

CSi Romania, soluții integrate de transport, manipulare și paletizare customizate

01.11.2018

Compania și-a consolidat rolul strategic de centru de producție în cadrul grupului CSi. Compania CSi, originară din Rotterdam, este pe piață de peste 50 de ani, inițial activând ca mic furnizor de transportoare. Compania a crescut și, în cele din urmă, a devenit parte a grupului suedez PLM în anii 1970. În intervalul 1980 – 2001, compania a trecut printr-o restructurare și devine din nou independentă în anul 2001. Doi ani mai târziu, Ridder Packaging Systems a fost achiziționat și a fuzionat în CSi, în timp ce a fost lansată marca Ivanhoe, denumire sub care au fost vândute soluții standardizate de paletizare.

În 2005 a fost creată o nouă unitate de producție în România: CSi Romania, unitate ce avea ca obiectiv fabricarea de sisteme logistice și o altă entitate, AlphaLas, care se ocupă de fabricarea de echipamente de producție pentru terți.

Dl. Sorin Nuțiu, Directorul General al CSi Romania, ne prezintă activitatea recentă a companiei în România și ne-o rezumă astfel: “Creșterea rapidă din ultimii 3 ani e o consecință a competitivității de care CSi Romania a dat dovadă, iar faptul că putem produce orice sistem logistic,  pornind de la simple conveioare până la sisteme complet automatizate și robotizate dovedește capabilitățile și profesionalismul echipelor din România”

Spuneți-ne, vă rugăm, cum a evoluat CSi Romania în ultimii 3 ani, de la ultima noastră colaborare?

CSi este o companie în continuă dezvoltare și creștere. În ultimii ani, CSi a devenit lider mondial atât în industria manipulării materialelor de ambalare, cât și pe piața sistemelor de paletizare a bunurilor de larg consum. Au fost lansate noi entități de vânzare/service și asamblare în România, China, SUA și Mexic. Din Mai 2018, CSi are un nou acționar, respectiv grupul de companii ITSME. ITSME va sprijini în continuare CSi în consolidarea poziției sale puternice pe piață și totodată în dezvoltarea gamei de produse. Există sinergii clare în ceea ce privește globalizarea, ingineria și managementul lanțului de aprovizionare între ITSME și CSi.

Ce ne puteți spune despre dezvoltarea și proiectele CSi Romania în zona Reghin?

Anul trecut am început activitatea la noul nostru punct de lucru din Reghin, ca urmare a nevoii de extindere a facilităților de producție. Unitatea de producție din Reghin e încă în dezvoltare și proiectele de acolo continuă. În acest moment avem 70 de angajați și continuăm să creștem. Ne vom concentra asupra consolidării și îmbunătățirii performanței la ambele locații.

Prin ce s-a îmbogățit activitatea CSi Romania în ultimii ani și cum afectează această diversificare piața de profil?

CSi Romania și-a consolidat rolul strategic de centru de producție în cadrul grupului CSi. În același timp, echipa noastră de inginerie e tot mai mult implicată în conceperea și dezvoltarea sistemelor de paletizare și manipulare. Creșterea rapidă din ultimii 3 ani e o consecință a competitivității de care CSi Romania a dat dovadă, iar faptul că putem produce orice sistem,  pornind de la simple conveioare până la sisteme complet automatizate și robotizate dovedește capabilitățile și profesionalismul echipelor din România.

În ce măsură considerați că inovația, expertiza și angajamentul față de satisfacerea nevoilor clientului influențează poziția Dvs. de expert în domeniul manipulării inteligente a produselor?

Suntem o companie care oferă soluții integrate de transport, manipulare și paletizare customizate pentru nevoile clienților noștri. Pornim de la identificarea nevoilor acestora, realizăm proiectarea completă, manufacturare, instalare și testare, iar ulterior asigurăm service și consultanță. Calitatea, fiabilitatea și eficacitatea sistemelor noastre duc la satisfacerea clientului și la încrederea acestuia de a reveni în momentul în care deschide o nouă linie de producție sau modernizează una existentă.

“Inovația, expertiza și angajamentul față de satisfacerea nevoilor clientului sunt componente esențiale ale viziunii și țelurilor strategice CSi”

Specializarea principală a CSi este accea de proiectare și producere a sistemelor integrate de transport și manipulare a produselor ambalate secundar. În ce măsură afectează progresul tehnologic actual această activitate?

ADIX

Automatizarea liniilor de producție și în partea finală a lanțului este un trend în continuă creștere. Îmbunătățirea perfomanțelor echipamentelor ofertate este solicitată de clienți, ca urmare, noutățile tehnologice care apar au contribuția lor în atingerea unor caracteristici superioare. Utilizăm și integrăm în sistemele noastre elemente noi sau evoluții ale componentelor, ori de câte ori acestea pot aduce o eficientizare sau optimizare în echipamentele noastre. Roboții industriali, unitățile de comandă computerizate sau nu, servomotoarele de ultimă generație sau materialele sintetice evoluate sunt curent utilizate în sistemele noastre. Comanda la distanță sau configurările prin internet sunt deja utilizate și disponibile și în produsele noastre.

„Ne străduim să fim la curent cu dezvoltările tehnologice, indiferent că vorbim despre roboți industriali, unități de comandă computerizate, servomotoare sau comenzi la distanță ale echipamentelor și să le utilizăm ori de câte ori acestea sunt utile”

Deși majoritatea soluțiilor de manipulare a paleților au o vechime de peste 20 de ani, rămân reprezentative ca standarde în ceea ce privește calitatea și fiabilitatea. Vorbiți-ne vă rog despre CSi TAROS și implicațiile pe care le au modificările de design la nivelul state-of-the-art care i-au fost aduse.

Chiar dacă la bază soluțiile de manipulare par să fie similare, performanțele și eficiența acestora au evoluat major în ultimii ani. Totodată aplicabilitatea acestor soluții a fost lărgită, ele putând fi folosite în multe zone în care nu erau disponibile în trecut.

CSi în mod constant inovează și își îmbunătățește echipamentele. Unul dintre paletizoarele noastre de succes, TAROS, a fost actualizat la versiunea 2. Nu numai că este mult mai eficient, mai fiabil și mai ușor de utilizat, dar are și un nou design modern și poate fi controlat de la distanță. Ne așteptăm să devină best-seller-ul nostru.

Ce abilități prețuiți la (viitorii) angajați și cum se implică compania în pregătirea profesională a angajaților români și în formarea de specialiști în domeniu?

Ne mândrim cu gradul înalt de calificare, profesionalismul și flexibilitatea echipelor noastre de producție, inginerie și servicii suport. Ne dorim ca, pe lângă a fi un bun mecanic, electrician, inginer automatist sau logistician, colegii noștri să-și desfășoare activitatea într-un mediu propice și, putem spune, relaxat, în care un zâmbet este binevenit (fun at work în engleză). Adaptabilitatea este importantă în industria noastră și prețuim această caracteristică. Pe lângă cursurile și trainingurile interne și on-the-job, am început de câțiva ani colaborări cu două licee tehnologice: unul în Cluj – Napoca și celălalt în Reghin, cu ajutorul cărora încercăm să formăm viitori profesioniști în domenii deja critice pe piața muncii, precum mecanici, sudori sau electricieni. De asemenea, colaborăm cu o companie care formează sudori, iar cei care doresc să învețe această meserie au școlarizarea asigurată de CSi și, ulterior, un loc de muncă la filiala noastră din Reghin.

Având o colaborare de lungă durată și de succes cu Universitatea Tehnică din Cluj – Napoca, prin programul nostru de intership oferim posibilitatea studenților să-și testeze cunoștințele, să învețe concret și, în final, probabil să își găsească locul de muncă dorit.

Avem deja o echipă solidă de peste 30 ingineri, iar acest departament va continua să crească pe măsura lărgirii responsabilităților de proiectare în CSi Romania

Care sunt, după părerea dvs., criteriile care vă diferențiază de principalii competitori și cum se reflectă în activitatea pe care o desfășurați?

Ne numărăm printre puținele companii care oferă servicii complete în domeniul manipulării inteligente a produselor. Tocmai acest fapt e unul din criteriile de diferențiere majore alături de abilitatea noastră de a customiza și modela sistemele noastre în funcție de cerințele si nevoile clientului. Calitatea și fiabilitatea echipamentelor e în prim plan; de asemenea clienții care utilizează de 15-20 de ani echipamentele noastre se întorc la noi în momentul în care decid o retehnologizare, deși echipamentele vechi sunt încă complet funcționale.

CSi s-a dovedit a fi același partener de încredere pentru clienții săi, oferind servicii complete și customizate în funcție de nevoile acestora

Care sunt ultimele noutăți în ceea ce privește ultimele proiecte sau parteneriate?

După cum spuneam, inovația și îmbunătățirea echipamentelor la CSi este o acțiune continuă. Pe lângă TAROS2, o altă unitate compactă de paletizare robotizată, iPAL, este gata pentru versiunea 4.0 – cu mai multe opțiuni și mai ușor de configurat.

Care sunt rezultatele economice înregistrate de compania dvs. pentru anul 2017 și care sunt previziunile pentru anul 2018?

Tendința pozitivă din 2016 a continuat și în 2017. Am depășit 30 de milioane de euro în cifra de afaceri. CSi s-a dovedit a fi același partener de încredere pentru clienții săi. Liniile noastre de paletizare îndeplinesc nevoile clienților, suntem capabili să ne adaptăm și să inovăm pentru a acoperi noi cerințe, în consecință, cererea pentru echipamentele noastre este în creștere. În România, organizația noastră a reușit să facă față acestui volum sporit, sprijinind în același timp filialele din China și Mexic.

După doi ani consecutivi de creștere rapidă cu un procent de peste 50%, 2018 va fi un an de consolidare. Vor fi finalizate proiectele în derulare în America de Nord și vom începe altele în Europa, America de Nord, Asia. Recent am contractat un proiect și în Australia.

Clienții noștri se extind și își modernizează fabricile, iar CSi este prezent și pregătit pentru a le furniza sistemele integrate de manipulare de care aceștia au nevoie.