Stiri: Companii

CSR Index 2020

CSR Index 2020 şi-a anunţat câştigătorii

22.11.2020

CSR Index 2020. Agenția The Azores Sustainability & CSR Services a lansat a cincea ediție a ranking-ului Romania CSR Index. Este vorba de cea mai importantă evaluare a domeniului sustenabilității și responsabilităţii corporative din România.

Romania CSR Index este o analiză complexă, unică în România, prin care se evaluează implicarea companiilor cu peste 500 de angajați din perspectiva nivelului de transparență și performanță în domeniul sustenabilității corporative.

CSR Index 2020. Au fost analizate 700 de companii

Pentru realizarea acestui index au fost analizate peste 700 de companii, mai exact companii din ţara noastră care au peste 500 de angajaţi. Conform Ordinului 3456/2018, publicat în Monitorul Oficial pe 7 noiembrie 2018, toate companiile cu mai mult de 500 de angajaţi vor avea obligaţia de a publica rapoarte de sustenabilitate sau declaraţii nefinanciare, începând cu exerciţiul financiar 2019.

Romania CSR Index reprezintă o analiză cu 10 categorii şi 64 de indicatori care abordează informaţii referitoare la strategia de sustenabilitate și la impactul companillor din punct de vedere economic, de mediu și social. Punctajul total este ponderat în funcție de industria din care fac parte companiile.

CSR Index 2020. Standarde internaţionale

Au fost evaluate toate informațiile publice ale companiilor, raportate pentru anul 2019, în limba română, și s-a bazat pe un instrument de evaluare care este aliniat la cele mai importante standarde sau referințe internaționale din domeniul sustenabilității și responsabilității sociale:

• Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU (ODD)
• Directiva 2014/95/UE
• GRI Sustainability Reporting Standards (GRI Standards)
• CDP (Carbon Disclosure Project)
• London Benchmarking Group (LBG) International – Measuring Community Investment

“Adoptarea principiilor sustenabilității corporative este de multe ori dificilă și presupune schimbări importante în activitățile și strategia unei companii. Prin evaluările pe care le facem pentru România CSR Index încercăm să scoatem în evidență cele mai bune practici și exemple de succes ale unor companii din România care au avansat foarte mult pe măsură ce au integrat sustenabilitatea în strategia de business și au ajuns la un nivel foarte ridicat de transparență a informațiilor privind impactul social, economic și de mediu, pozitive dar și negative.”, explică Alina Liciu, Fondator şi Managing Partner The Azores.

Companiile recunoscute în Romania CSR Index 2020:

  • Gold Level Recognition: Coca-Cola HBC România, Kaufland România, HeidelbergCement
  • România, Raiffeisen Bank, Grupul CEZ în România, Romgaz, Telekom România, Lidl România
  • Silver Level Recognition: Ursus Breweries, GreenPoint Management
  • Bronze Level Recognition: Translectrica, Grupul Digi | RCS-RDS

2020 a adus schimbări importante

Anul 2020 a adus câteva schimbări importante privind indicatorii Romania CSR Index. În perioada august – septembrie a avut loc un proces amplu de implicare a stakeholderilor importanți pentru ranking: companii, consultanți, experți CSR și sustenabilitate corporativă și reprezentanți din mediul universitar, atât din România cât și de la nivel internațional.

De o importanţă deosebită a fost implicarea a două organizații de talie internațională, Sustainalytics – a Morningstar Company, un leader global în ratings și cercetare ESG și Corporate Governance și Carbon Disclosure Project, un sistem global unic, dedicat companiilor care măsoară, administrează și distribuie informații legate de mediu.

Citeşte şi Credite pentru IMM-uri. Raiffeisen Bank și QUALITANCE au dezvoltat o platformă inedită