Slide

Stiri: Sanatate

Cum previi gripa

Cum ne protejăm de gripă în sezonul 2018-2019?

23.10.2018

Warning: DOMDocument::loadHTML(): htmlParseEntityRef: no name in Entity, line: 39 in /home/jurnalul/public_html/www/wp-content/themes/jurnalul/functions.php on line 2878

Gripa face victime în România în sezonul rece. Şi în acest context, compania farmaceutică Mylan sprijină cea de-a șasea ediție a inițiativei Campaniei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) privind conștientizarea pericolului gripei.

În ţara noastră, 129 de persoane au murit în sezonul rece 2017 – 2018 din cauza gripei. În plus, peste 1700 s-au îmbolnăvit.

Cum ne protejăm de gripă: Vaccinarea

Gripa este o boală contagioasă ce poate fi prevenită prin vaccinare. Aceasta este recomandarea atât a OMS, cât şi a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile .

Aşadar, Mylan susține cea de-a șasea ediție a inițiativei Campaniei OMS/ Europa privind conștientizarea pericolului gripei. Compania contribuie totodată la prevenirea gripei şi cu ajutorul a două vaccinuri pe care le aduce în România – vaccin gripal trivalent şi un nou vaccin tetravalent.

Cum ne protejăm de gripă: Gradul de informare

Compania susține în fiecare an campania privind conștientizarea pericolului gripei derulată de Organizația Mondială a Sănătății. Scopul ei este de a creşte gradul de informare a publicului despre impactul gripei asupra vieții.

Inițiativa a fost lansată de OMS/Europa încă din anul 2013. Astfel, campania atrage atenția asupra impactului gripei și asupra necesității de a preveni infecția, mai ales în rândul grupurilor de risc.

De asemenea, cu scopul de a contribui la prevenirea îmbolnăvirilor nedorite şi a deceselor din cauza gripei, Mylan aduce în România două vaccinuri gripale – unul trivalent și noul vaccin tetravalent.

Cum ne protejăm de gripă: Vaccinul trivalent

Periodic, Organizația Mondială a Sănătății recomandările privind compoziția vaccinului trivalent. Acesta vizează cele mai reprezentative trei tulpini de virusuri aflate în circulație:

– două tulpini de virus gripal

– o tulpină de virus gripal B.

Cum ne protejăm de gripă: Vaccinul gripal tetravalent

Din sezonul gripal 2013 – 2014, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a inclus vaccinul gripal tetravalent în recomandările sale, alături de vaccinul trivalent.

Completarea a fost făcută fără a evidenția vreo preferință pentru vaccinul trivalent sau cel tetravalent. Motivul este că vaccinurile tetravalente includ o a doua tulpină de virus gripal B în plus față de cele din vaccinurile trivalente și se așteaptă de la ele să ofere o protecție mai largă împotriva infecțiilor cu virus gripal B.

Cum ne protejăm de gripă: Gripa nu este percepută ca un pericol real

“Deși se manifestă recurent în România, gripa nu este percepută ca un pericol real, în ciuda numărului în creștere de la an la an al cazurilor și deceselor înregistrate. De aceea ni se pare necesară o acțiune pe două planuri: pe de o parte, susţinem creșterea gradului de informare a publicului despre impactul gripei, pe de alta, îi punem la dispoziție cele mai eficiente mijloace de prevenție”, a spus Adrian Grecu, directorul general al Mylan în România.

Cum ne protejăm de gripă: Victimele gripei

Anual, 5% -10% dintre adulți și 20% – 30% dintre copii se îmbolnăvesc de gripă. Potrivit OMS, se estimează că epidemiile anuale la nivel global vor avea drept rezultat între trei și cinci milioane de cazuri de îmbolnăviri severe și 290.000 până la 650.000 de decese.

În Europa, gripa sezonieră produce între 4 și 50 de milioane de cazuri simptomatice, anual. În plus, 15.000 – 70.000 de cetățeni europeni mor în fiecare an de cauze asociate gripei.

Cum ne protejăm de gripă: Risc de complicaţii

Gripa poate afecta grav toate categoriile de populație. Însă, cel mai mare risc de complicații apare în rândul femeilor gravide, al copiilor cu vârsta sub 59 de luni, al persoanelor în vârstă, al persoanelor care suferă de boli cronice și al personalului din sistemul medical.

„Gripa – poate fi percepută asemenea unui iceberg: vedem doar vârful, avem sentimentul că nu ne putem îmbolnăvi, pentru că dispunem de o imunitate relativ bună. Impactul cu iceberg-ul pe un teren la risc poate fi însă nimicitor. Copiii mici sub 5 ani, femeile gravide, seniorii sau bolnavii cronici sunt ținte vii, extrem de sensibile la acțiunea virusului. Aceste categorii dezvoltă forme severe de boală și devin surse portante de infectare a altor persoane din comunitate. Contagiozitatea depășește 90% – o persoană care strănută va împrăștia virusuri pe o arie de cel puțin 6 metri”, spune Dr. Valeria Herdea, medic primar medicină de familie, Preşedinte al Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie.

Cum ne protejăm de gripă: Persoane tinere

Conform ei, în ultimii ani, România s-a confruntat cu forme de boală severe survenite la persoane tinere, active, implicate social.

„O analiză simplă a contextului îmbolnăvirii, a evoluției bolii, a zilelor de invaliditate temporară necesare refacerii relevă o situație îngrijorătoare, dar reală: neavând tratament țintit împotriva virusului gripal, sigurul tratament eficient rămâne prevenția bolii prin vaccinare. Înțelegerea acestor adevăruri simple ne poate feri de suferința celor dragi nouă sau a noastră”, a mai spus Dr. Herdea.

Cum ne protejăm de gripă: Cum acționează gripa?

Gripa este o infecție respiratorie acută. Ea este cauzată de virusuri gripale care circulă în întreaga lume și care pot afecta orice persoană, indiferent de vârstă.

Gripa se răspândește ușor de la o persoană la alta prin aer (prin tuse și strănut) sau prin mâini ori suprafețe contaminate cu virusuri gripale.

Ea apare în timpul epidemiilor anuale din sezonul rece. De obicei, epidemiile din sezonul rece afectează fiecare țară europeană timp de una până la două luni și, la nivel continental, durează aproximativ patru luni.

“Este regretabil faptul că pacienții spitalizați din cauza complicațiilor unei infecții gripale își dau seama abia când ajung aici că spitalizarea putea fi prevenită prin imunizare”, a spus Dr. Bram Palache, cercetător în domeniul vaccinurilor gripale.

Gripa este o boală contagioasă care poate avea rezultate grave. Însă, gripa poate fi prevenită.

Cum ne protejăm de gripă: Creşterea numărului de vaccinări

“Iarna trecută, sistemele medicale aproape s-au prăbușit din cauza morbidității enorme cauzate de gripă și a complicațiilor acesteia. Fără vaccinare, ar fi putut fi un dezastru. Creșterea numărului de vaccinări ar putea contribui la menținerea sistemelor medicale și la prevenirea suferinței pacienților”, a declarat dr. Ted van Essen, medic generalist. Dr. Ted van Essen este membru al Comitetului pentru Programul Olandez constituit în vederea implementării Programului Național de Vaccinare împotriva gripei, trezorier în comitetul executiv al Grupului european de lucru științific pentru gripă (ESWI) și membru al Comitetului redacțional al Influenza Hub, o inițiativă europeană care vizează să sprijine oamenii, oferindu-le informații despre prevenirea gripei, susținută financiar de Mylan și alte asociații.

Citeşte şi Asigurări de viaţă Aegon România: Creştere de 11%