Stiri: Finante

Declaratia de beneficiar real

Declarația unică 2019. Până când trebuie depusă?

28.01.2019

Declarația unică 2019. În 2019, Declarația unică trebuie depusă până pe data de 15 martie, anunță ANAF. Conform sursei citate, Declaraţia unică 2019 trebuie completată și depusă de toate persoanele fizice care realizează venituri sau pierderi din România sau din străinătate, care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor din Codul fiscal.

De asemenea, documentul trebuie depus și de românii care nu realizează venituri, dar care au ales să plătească contribuția de asigurări sociale de sănătate.

Declarația unică 2019. Cine trebuie să o depună?

Declarația unică 2019 trebuie depusă până pe 15 martie. Codul Fiscal prevede că următoarele categorii de persoane fizice au următoarele obligații:

– declarării impozitului pe veniturile realizate din România sau/şi din străinătate în 2018;

– declarării impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza din România în 2019;

– declarării venitului estimat pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii sociale pentru anul 2019 şi, după caz, a declarării contribuţiilor sociale datorate în anul fiscal 2018.

Declarația unică 2019. Alte situații

Declaraţia unică 2019 trebuie transmisă ANF în termen de 30 de zile de la data în care un contribuabil român începe în cursul anului o activitate pentru care este necesară declararea veniturilor.

În cazul în care informațiile din declaraţia unică nu mai corespund cu cele declarate, documentul poate fi rectificat de către contribuabili din proprie iniţiativă.

Declarația unică 2019. Rectificări

Declaraţia unică rectificativă se realizează pe acelaşi formular, bifându-se cu X căsuţele aflate pe prima pagină a formularului (capitolul I „Date privind impozitul pe veniturile realizate şi contribuţiile sociale datorate în anul 2018” şi/sau capitolul II „Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România şi contribuţiile sociale datorate în anul 2019”, după caz).

Declarația unică 2019 se depune doar online

Declaraţia unică 2019 se poate depune, prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv:

– prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual”, disponibil pe site-ul www.anaf.ro, pe baza credențialelor;

– prin intermediul serviciului „Depunere declarații”, disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat.

Persoanele fizice care nu dețin un calculator personal sau nu dispun de o conexiune la Internet, pot utiliza calculatoarele destinate auto-servirii din cadrul unităților fiscale, cu ajutorul cărora pot efectua următoarele operațiuni:

– înregistrarea în cadrul serviciului Spațiul Privat Virtual;
– completarea Declarației Unice;
– depunerea Declarației Unice.

Citește și Epidemie de gripă 2019. Recomandările pe care toată lumea trebuie să le respecte