Stiri: Sanatate

Epidemie de gripa 2019

Epidemie de gripă 2019. Recomandările pe care toată lumea trebuie să le respecte

27.01.2019

Epidemie de gripă 2019. Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a prezentat măsurile pe care autoritățile, unitățile sanitare și populația trebuie să le respecte în această perioadă în care se înregistrează o creștere a îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii și gripă.

Ministrul Sănătății a precizat că se aşteaptă comunicarea Institutului Naţional de Sănătate Publică, iar în cazul în care acesta va indica pentru a treia săptămână consecutiv că numărul de cazuri diagnosticate este mai mare decât numărul de cazuri estimate va fi declarată epidemie de gripă în România.

Epidemie de gripă 2019. Ce spune ministrul Sănătății?

„Ţinând cont de faptul că ultimele două săptămâni din această perioadă epidemiologică au fost declarate săptămâni epidemice, adică numărul de cazuri diagnosticate a depăşit numărul de cazuri estimate, conform specialiştilor suntem în pragul unei epidemii. Pentru a putea declara epidemie, este nevoie de trei săptămâni la rând în care numărul cazurilor diagnosticate să fie mai mare decât numărul cazurilor estimate. Aşteptăm pentru săptămâna viitoare comunicatul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi dacă numărul de cazuri diagnosticate va fi mai mare decât numărul de cazuri estimate, atunci vom putea spune că suntem în epidemie”, a precizat Pintea.

Ministrul Sănătății a mai afirmat că toate măsurile luate de către Ministerul Sănătății sunt măsuri care se aplică și în cazul în care se declară epidemia.

Epidemie de gripă 2019. Peste 5.800 de cazuri de gripă în școli

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că, în primele trei zile ale acestei săptămâni, la nivelul unităţilor şcolare au fost raportate 5.823 de cazuri de îmbolnăviri de gripă, iar acest număr justifică solicitarea pe care Ministerul Sănătăţii a făcut-o Ministerului Educaţiei pentru a suspenda vineri cursurile.

„Săptămâna trecută, până în data de 23 ianuarie, numărul de cazuri de îmbolnăviri la nivelul unităţilor şcolare, transmis Ministerului Sănătăţii de către direcţiile de sănătate publică, a fost 5.823. Eu cred că acest număr de cazuri justifică solicitarea pe care Ministerul Sănătăţii a făcut-o Ministerului Educaţiei pentru a suspenda cursurile în data de 25 ianuarie. Pot să vă spun că aceste decizii de regulă se iau în urma consultării cu specialiştii pe care îi are Ministerul Sănătăţii, astfel încât să preîntâmpinăm eventualele efecte negative şi creşterea excesivă a numărului de îmbolnăviri”, a spus Sorina Pintea.

Epidemie de gripă 2019. Recomandări pentru populație

Este necesar ca populația să aplice cu rigurozitate recomandările specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspândirii virusului gripal:

• Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;

• Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;

• Respectarea etichetei măsurilor igienico-sanitare în cazul tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);

• Igiena adecvată a mâniilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;

• Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical;

• Continuarea vaccinării antigripale.

Epidemie de gripă 2019. Vaccinarea

Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei. Din acest motiv, ministerul Sănătății a decis suplimentarea numărului de vaccinuri gripale pentru a oferi protecție unui număr cât mai mare de persoane din categoriile de risc, pentru care se asigură vaccinarea gratuită.

Ministerul Sănătății a demarat procedurile pentru a achiziționa suplimentar un număr de aproximativ 25.000 de doze de vaccin. Vor fi urgentate procedurile de achiziție și se estimează că săptămâna viitoare poate începe distribuirea acestora către medicii de familie.

Epidemie de gripă 2019. Măsuri pentru spitale

Ministerul Sănătății a transmis unităților spitalicești un set de măsuri suplimentare:

1. Refacerea urgentă a stocurilor de antivirale de către spitalele care internează cazuri de infecții respiratorii acute.

2. Instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toți pacienții care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa – febra și tuse, respectiv cu gripă severă (SARI) – febră, tuse și dispnee, cu debut în ultimele 10 zile, fără a aștepta rezultatul de laborator !

3. Instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contactul pacienților internați: inițial pacienți din același salon și personalul care îi îngrijește, chiar dacă au fost vaccinați cu minimum 2 săptămâni înainte.

4. Vaccinarea urgentă a personalului nevaccinat.

5. Refacerea stocurilor de echipament de protecție și utilizarea corespunzătoare a acestuia.

6. Refacerea urgentă a stocurilor de antiseptice și dezinfectante, pentru o igienă riguroasă a mâinilor și a suprafețelor.

7. Transferul imediat al cazurilor cu tablou clinic compatibil cu gripa/gripa severă (SARI) în spitalul/secția de boli infecțioase. În caz de supra-aglomerare a se vor asigura condiții de izolare pe secția de origine sau într-o altă secție.

Citește și Zentiva anunță o investiție majoră în fabrica din Praga