Stiri: Sanatate

Deseuri medicale - ancheta Consiliul Concurentei

Piața deșeurilor medicale, anchetată de Consiliul Concurenței. Ce suspiciunii există?

09.05.2019

Consiliul Concurenţei a anunțat că a declanşat o anchetă sectorială privind deşeurile medicale pentru a cunoaște în detaliu mecanismele structurale ale pieţelor, relaţiile contractuale existente între diferiţi actori ce desfăşoară activităţi în acest domeniu.

Deșeuri medicale – anchetă Consiliul Concurenței. Posibile restrângeri ale concurenței

Studiul a fost determinat de existența unor condiții care sugerează posibilitatea restrângerii concurenţei pe piața deșeurilor medicale, cum este gradul mare de concentrare a pieței şi numărul redus de operatori economici autorizați pentru tratarea prin decontaminare la temperaturi scăzute a deșeurilor medicale periculoase și pentru eliminarea prin incinerare a deșeurilor.

Prin urmare, în cadrul anchetei, vor fi analizate:

  • condiţiile structurale ale pieţelor
  • relaţiile contractuale existente între diferiţi actori ce desfăşoară activităţi în sectorul deşeurilor medicale

Deșeuri medicale – anchetă Consiliul Concurenței. Ce vor viza verificările?

Astfel, se va verifica dacă furnizorii autorizați şi-au împărţit zonele în care acţionează şi dacă intrarea pe piaţă a altor operatori este blocată sau descurajată de către furnizorii existenţi, care au creat și dezvoltat o infrastructură în zona de interes.

De asemenea, se va analiza în ce măsură furnizorii integrați (care oferă servicii pe întregul circuit al gestionării deșeurilor, începând cu colectarea până la tratarea/eliminarea lor) afectează poziția concurențială a firmelor care nu sunt integrate, oferind doar anumite servicii.

Deșeuri medicale – anchetă Consiliul Concurenței. Legislație

Ancheta va cuprinde şi o analiză comparativă amănunțită a legislației naționale și comunitare, având în vedere că acest domeniu este puternic reglementat, existând dispoziții pentru fiecare din etapele de parcurs în activitatea de gestionare a deșeurilor medicale.

Deșeurile medicale sunt deşeurile rezultate din activităţile de prevenire, diagnostic şi tratament desfăşurate în unităţile sanitare.

Deşeurile medicale pot fi de mai multe categorii:

  • înţepătoare-tăietoare (ace, lame de bisturiu etc.)
  • anatomo-patologice și părţi anatomice
  • deşeuri infecţioase
  • deşeuri chimice
  • deşeuri de medicamente citotoxice și citostatice

Deșeuri medicale – anchetă Consiliul Concurenței. Declanșarea unei investigații

În urma identificării disfuncţionalităţilor care afectează mediul concurențial, Consiliul Concurenței va putea declanşa investigaţii privind posibila încălcare a legii ce se pot finaliza cu sancţiuni pentru companiile vinovate. În acelaşi timp, autoritatea de concurenţă va propune modificarea sau revizuirea reglementărilor existente, va emite clarificări sau atenționări către mediul de afaceri sau administrația publică, cu scopul de a îmbunătăți eficiența economică a sectorului şi de a proteja interesele consumatorilor.

Deșeuri medicale – anchetă Consiliul Concurenței. 177,5 milioane de tone de deșeuri medicale

Conform datelor publicate de Eurostat, în anul 2016, cantitatea totală de deșeuri înregistrată în UE 28 a fost de 2,5 miliarde tone, din care cele medicale reprezintă 36,8 milioane tone. În România, au fost înregistrate 177,5 milioane tone, din care deşeuri medicale 873,8 mii tone.

Conform legii, Consiliul Concurenţei poate efectua, din proprie iniţiativă, investigaţii privind un anumit sector economic atunci când rigiditatea preţurilor sau alte împrejurări sugerează posibilitatea restrângerii sau denaturării concurenţei pe piaţă. Acest tip de instrument este utilizat atât de Comisia Europeană, cât şi de alte autorităţi naţionale de concurenţă, şi nu vizează în mod direct încălcări ale legislaţiei.

”În cadrul anchetei sectoriale, Consiliul Concurenţei poate solicita informaţii şi documente tuturor operatorilor implicaţi. Consiliul Concurenţei invită toţi actorii de pe această piaţă la o comunicare activă, deschisă în ceea ce priveşte problemele de natură concurenţială cu care aceştia se confruntă”, precizează instituția.

Citește și Centru logistic Lidl. Retailerul continuă investițiile în România