Slide

Stiri: Companii

Dezvoltarea de competente profesionale

Cea mai mare provocare pentru piața muncii

29.03.2019

Dezvoltarea de competențe profesionale. Printre cele mai mari provocări cu care se confruntă Europa în prezent se numără adaptarea și dezvoltarea de noi competențe necesare pe piața muncii, potrivit raportului realizat de Comisia Europeană cu privire la noile abilități în 2018.

Astfel, peste 77 milioane de persoane din Europa cu vârste cuprinse între 25-64 de ani, aproximativ 1 treime din populația Europei, au foarte puține calificări pentru a putea lucra în piața muncii la standardele căutate astăzi.

Dezvoltarea de competențe profesionale. Șansele găsirii unui job cresc

Cercetările arată că persoanele care își dezvoltă calificări medii au șanse cu 40% mai mari să își găsească un loc de muncă.

Piața muncii la nivel european și internațional resimte, în același timp, și altă provocare.

Așadar, pe lângă calificări, persoanele, cu preponderență tineri, nu reușesc să își identifice pasiunea care duce, după aceea, la creșterea motivației și a retenției la locul de muncă.

Dezvoltarea de competențe profesionale. Cum dezvolți competențe noi în rândul tinerilor?

În țara noastră, programul FUTURE – Construiește cu pasiune, ediția TenarisSilcotub a fost lansat oficial la începutul lunii martie pentru a răspunde unei nevoi puternice în rândul studenților care sunt în căutarea unui loc de muncă – a angajatorilor care doresc să atragă noi talente precum și a profesorilor universitari care au nevoie de noi metode de predare.

Dezvoltarea de competențe noi se realizează prin integrarea celor trei piloni esențiali:

  • student
  • angajator
  • profesor

Dezvoltarea de competențe profesionale. Educație experiențială

Programul FUTURE este singurul care realizează această integrare prin educație experiențială.

„Ne întâlnim timp de cinci luni săptămânal cu studenții pentru a dezvolta competențe precum adaptabilitate, găsirea de soluții, identificarea punctelor forte sau gândirea creativă care îi ajută la locul de muncă. La întâlniri însă, participă și profesorii din mediul universitar, precum și angajatori care vin cu noi perspective.” declară Mădălina Hodorog, fondatorul programul FUTURE – Construiește cu pasiune.

Dezvoltarea de competențe profesionale. 50 de studenți

Aproximativ 50 de studenți, cadre didactice și angajatori ai companiei TenarisSilcotub au început oficial întâlnirile ce se desfășoară la Cluj-Napoca pe o perioadă de 5 luni. În plus, se realizează întâlniri cu angajatorii și profesorii, precum și sesiuni de training dedicate pentru profesorii care vor să învețe noi metode de predare.

„În mediul academic, profesorii pot integra metode noi de predare în cursurile și seminariile din cadrul facultăților pentru a pregăti studenții nu doar pentru competențele lor hard, dar și pentru cele legate de lucrul în echipă, delegare, rapiditate sau creativitate”, adaugă Călin Crețu, trainer în cadrul programului.

Dezvoltarea de competențe profesionale. Importanța perspectivelor multiple

Competențele noi necesită o abordare diversă care să integreze tânărul – angajatorul – profesorul pentru ca fiecare să înțeleagă nevoile din câmpul muncii și noile tendințe.

„Facem parte dintr-un context în continuă schimbare unde competențe precum adaptabilitatea și capacitatea de a vedea partea pozitivă sau oportunitatea într-un mediu ambiguu sunt piatra de temelie pentru successul profesional și totodată pentru mulțumirea proprie. Atitudinea este în controlul nostru direct și este foarte importantă în completarea aptitudinilor pe care le dobândim spre exemplu în școală pentuu a avea o abordare completă asupra integrării în viața personală – profesională” declară Laura Mihai, Talent Attraction & Development Manager, TenarisSilcotub.

Dezvoltarea de competențe profesionale. Construiește cu pasiune

Programul FUTURE – Construiește cu pasiune se desfășoară pe o perioadă de cinci luni la Cluj-Napoca . Acesta include:

  • sesiuni de training săptămânale cu studenții înscriși în program
  • activități în cadrul companiei TenarisSilcotub
  • întâlniri de lucru cu profesorii și angajații companiei

TenarisSilcotub este lider în furnizarea de produse tubulare și servicii pentru industria energetică mondială precum și pentru alte aplicații industriale. Compania susține dezvoltarea de noi competențe printr-o educație altfel.

Dezvoltarea de competențe profesionale. Investiții în programe de educație

Producătorul investește continuu în programe de educație pentru proprii angajați și pentru comunitate. Din 2015, în urma unei investiții de 15 milioane de dolari, compania dispune de TenarisUniversity. Este vorba de un spațiu cu dotări de ultimă generație dedicat dezvoltării profesionale și personale continue.

Mădălina Hodorog și Călin Crețu sunt trainerii care vor susține activitățile din cadrul programului FUTURE. De șapte ani, ei dezvoltă programe pentru tineri prin educație experiențială, iar împreună predau în calitate de cadre didactice auxiliare în cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Citește și S-a deschis MegaStore-ul Lensa din București!