Dobanda cheie 2021

Decizia BNR: Dobânda cheie a fost redusă

18.01.2021

Dobânda cheie 2021. Banca Naţională a României a decis să reducă rata dobânzii de politică monetară. Astfel, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședință, a hotărât următoarele:

  • reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25 la sută pe an, de la 1,50 la sută pe an, începând cu data de 18 ianuarie 2021;
  • reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75 la sută pe an, de la 1,00 la sută pe an, și a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 1,75 la sută pe an de la 2,00 la sută pe an;
  • păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Dobânda cheie 2021. Rata inflaţiei

Decizia vine în contextul în care rata anuală a inflației a continuat să descrească în ultimele două luni ale anului 2020, coborând la 2,14 la sută în noiembrie, de la 2,24 la sută în octombrie, și la 2,06 la sută în decembrie – vizibil sub punctul central a țintei și marginal sub nivelul prognozat -, amplificându-și astfel scăderea considerabilă față de decembrie 2019, când s-a situat la 4,04 la sută.

„Evoluția din ultimele două luni s-a datorat relativei accentuări a decelerării inflației de bază, în condițiile în care impactul dezinflaționist al evoluției prețurilor LFO a fost contrabalansat de cel decurgând din scumpirea combustibililor, a produselor din tutun și a energiei electrice”, conform BNR.

Dobânda cheie 2021. Presiuni inflaţioniste

Rata anuală a inflației CORE2 ajustat (care elimină din calculul inflației IPC prețurile administrate, volatile, ale produselor din tutun și ale băuturilor alcoolice) s-a redus la 3,4 la sută în noiembrie, de la 3,6 la sută în octombrie, și la 3,3 la sută în decembrie 2020 – în linie cu cea mai recentă prognoză -, în principal pe seama efectelor de bază dezinflaționiste asociate evoluției prețurilor unor produse alimentare procesate, precum și cu aportul minor al temperării deprecierii în termeni anuali a leului în raport cu euro.

„Dinamica acestei componente continuă să fie marcată de presiunile inflaționiste ale factorilor fundamentali din perioada pre-pandemie, reflectând și așteptările inflaționiste asociate, la care se adaugă influențe venite din redinamizarea consumului în a doua parte a anului 2020, dar și din perturbări pe partea ofertei și din costuri asociate pandemiei și măsurilor de prevenire a răspândirii infecției cu coronavirus”, mai precizează BNR.

Rata medie anuală a inflației IPC și cea calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum au scăzut în luna decembrie la 2,6 la sută și 2,3 la sută, de la 2,9 la sută și, respectiv 2,7 la sută în luna octombrie.

Dobânda cheie 2021. Activitatea economică

În plus, activitatea economică a recuperat în trimestrul III o parte însemnată din contracția suferită anterior, reducându-și declinul în termeni anuali la -5,7 la sută, de la -10,3 la sută în trimestrul II, în condițiile unei creșteri trimestriale de 5,8 la sută, după scăderea de -12,2 la sută din trimestrul II. Dinamica revenirii a fost drastic frânată de declinul producției agricole, în absența căruia, economia și-ar fi redus contracția în termeni anuali la -3,2 la sută.

Redresarea s-a datorat în principal consumului gospodăriilor populației, care s-a redinamizat puternic după ridicarea restricțiilor. De asemenea, se ramarcă şi o situaţie relativ ameliorată a pieței muncii și o reaccelerare a creșterii venitului disponibil real.

Exportul net

Totodată, exportul net și-a diminuat vizibil contribuția negativă la dinamica anuală a PIB. Astfel, redresarea consistentă a exporturilor a devansat-o ca magnitudine pe cea a importurilor de bunuri și servicii, antrenând și o scădere a deficitului balanței comerciale în raport cu aceeași perioadă a anului trecut.

Deficitul de cont curent și-a reluat însă creșterea în termeni anuali. Acest lucru s-a întâmplat ca urmare a reînrăutățirii balanței veniturilor primare, pe seama fluxurilor profiturilor reinvestite.

Citeşte şi Care este cea mai bună companie de telefonie mobilă din România?

 

 

 

 

Citiți și despre:

  • Evenimentul România Durabilă – AgriBusiness are loc pe 7 noiembrieEvenimentul România Durabilă – AgriBusiness are loc pe 7 noiembrie Marţi 7 noiembrie, începând cu ora 8.30, are loc evenimentul România Durabilă - AgriBusiness "Contribuţia agriculturii la viitorul model economic românesc", în cadrul Academiei de Studii Economice - Aula […]
  • BNR a menţinut dobânda-cheieBNR a menţinut dobânda-cheie Banca Naţională a României a decis, în şedinţa din 3 octombrie, menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an. În plus, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a […]
  • BNR a redus dobânda-cheie la 3,25%BNR a redus dobânda-cheie la 3,25% În şedinţa de astăzi, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,25 la sută pe an, de la 3,50 la sută, începând cu data […]
  • Decizie importantă luată de BNRDecizie importantă luată de BNR Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât, în şedinţa de ieri, să majoreze rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,00 la sută pe an de la 1,75 la sută pe an începând cu […]
  • BNR menţine dobânda de politică monetarăBNR menţine dobânda de politică monetară Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis, vineri, menținerea dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an și păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime […]