Stiri: Economie

Majorare capital One United Properties.

Noi reguli privind drepturile de autor, la nivel european

27.03.2019

Drepturi de autor legislație europeană. Parlamentul European aprobă noi reguli privind drepturile de autor în mediul digital. Acestea includ prevederi referitoare la protejarea libertății de expresie, autorii și editorii de presă vor putea negocia drepturile de autor cu giganții internet.

Deputații europeni au adoptat directiva privind drepturile de autor în mediul digital cu 348 voturi pentru, 274 împotrivă și 36 abțineri. Acest vot marchează finalul procesului legislativ pentru Parlamentul European, început în anul 2016.

Statele membre vor trebui să aprobe decizia în următoarele săptămâni. Dacă statele membre vor accepta textul propus de Parlament, acesta va intra în vigoare în urma publicării în Jurnalul Oficial, iar statele membre vor avea doi ani pentru a transpune directiva la nivel național.

Drepturi de autor legislație europeană. Principalele prevederi:

• Platformele internet sunt responsabile pentru conținutul încărcat de utilizatori

• Directiva nu se aplică în mod explicit asupra anumitor materiale încărcate, precum meme sau GIF-uri

• Linkuri către articole de știri, însoțite de cuvinte simple sau extrase foarte scurte, pot fi partajate gratuit

• Jurnaliștii trebuie să primească o cotă-parte din toate veniturile legate de drepturile de autor obținute de editorii lor

• Platformele nou-înființate sunt supuse unor obligații reduse

Drepturi de autor legislație europeană. Companiile afectate

Directiva europeană vizează să asigure aplicarea legislației privind drepturile de autor de lungă durată și în cazul mediului digital. YouTube, Facebook și Google News sunt câteva din companiile de internet care vor fi cel mai mult afectate de noua legislație.

Directiva dorește de asemenea să asigure faptul că internetul va rămâne un spațiu de libertate a expresiei.

Drepturi de autor legislație europeană. Giganții tehnologiei, obligați să împartă veniturile

Directiva va consolida șansele deținătorilor de drepturi de a negocia acorduri mai bune privind plata.

În practică, platformele de internet devin responsabile în mod direct pentru conținutul încărcat pe site-urile lor, iar editorii de știri vor primi automat dreptul de a negocia înțelegeri în numele jurnaliștilor lor pentru articolele utilizate de către agregatorii de știri.

Drepturi de autor legislație europeană. Garantarea libertății de expresie

Numeroase prevederi sunt create în mod special pentru a asigura faptul că internetul va rămâne un spațiu de libertate a expresiei.

Fragmente din articolele de știri pot fi în continuare partajate ca până acum.

Pe de altă parte, directiva conține și prevederi care să prevină abuzurile agregatorilor de știri.

”Fragmentul” poate să apară deci în fluxul de informații al Google News, de exemplu, sau atunci când un articol e partajat pe Facebook. Condiția este să fie “foarte scurt”.

Încărcarea de lucrări protejate în scopuri precum citarea, critica, recenzia, caricatura, parodierea sau pastișele sunt protejate și mai mult decât până acum, asigurând că meme-urile și GIF-urile vor fi disponibile și pot fi partajate pe platformele de internet.

Drepturi de autor legislație europeană. Multe platforme online nu vor fi afectate

Regulamentul precizează de asemenea că încărcarea de opere în enciclopediile online în scopuri non comerciale, precum Wikipedia, sau platformele de software cu sursă deschisă, precum GitHub, sunt automat excluse din scopul legislației.

Platformele nou-înființate vor fi obiectul unor obligații mai reduse decât cele deja existente.

Drepturi de autor legislație europeană. Drepturi de negociere consolidate

Autorii și artiștii interpreți vor putea să ceară plata unei remunerații suplimentare de la exploatatorul drepturilor lor atunci când suma stabilită inițial este disproporționat de mică în comparație cu beneficiile avute din distribuția lucrărilor lor.

Drepturi de autor legislație europeană. Sprijin pentru cercetare

Directiva dorește să faciliteze folosirea materialelor cu drept de autor în scopul cercetării efectuate prin intermediul prelucrării de text și date. Se elimină, astfel, un dezavantaj competitiv important cu care se confruntă în prezent cercetătorii.

Se stipulează faptul că restricțiile nu se aplică conținutului utilizat în scop educațional sau pentru ilustrare.

Directiva permite folosirea gratuită a materialelor cu drept de autor în scopul conservării patrimoniului cultural.

Operele aflate în afara circuitului comercial pot fi folosite atunci când nu există un organism de gestiune colectivă care să poată emite licențe.

Drepturi de autor legislație europeană. Cum schimbă această directivă status quo-ul?

Companiile de internet nu sunt interesate să semneze acorduri de licență cu deținătorii de drepturi. Motivul este următorul: ei nu se consideră responsabili pentru conținutul pe care îl încarcă utilizatorii.

Ei sunt obligați doar să retragă conținutul care încalcă drepturile de autor atunci când un deținător de drepturi le cere acest lucru.

Însă, această procedură e dificilă și nu garantează venituri corecte pentru deținătorii de drepturi.

Companiile de internet sunt acum responsabile, ceea ce va crește șansele deținătorilor de drepturi (în special muzicieni, artiști interpreți, cât și editorii de presă și jurnaliștii) de a obține acorduri corecte de licență. La acestea se adaugă și o remunerație corectă pentru utilizarea lucrărilor lor în mediul digital.

Drepturi de autor legislație europeană. Un pas pentru a corecta problemele

“Această directivă este un pas important pentru a corecta o situație care a permis câtorva companii să câștige sume imense de bani, fără a remunera în mod corect mii de artiști și jurnaliști pentru munca lor. În același timp, textul adoptat conține numeroase prevederi care vor garanta că internetul rămâne un spațiu de liberă exprimare. Aceste prevederi nu erau necesare în sine, deoarece ele nu vor crea noi drepturi pentru deținătorii de drepturi. Este o directivă care protejează viața oamenilor, democrația, prin protejarea unui peisaj media divers, consolidează libertatea de expresie și încurajează noile companii și dezvoltarea tehnologică. Acest acord pregătește internetul viitorului, un spațiu de care să poată profita oricine, nu numai câțiva mai puternici”, a spus raportorul Axel Voss (EPP, Germania).

Citește și Orașele din România în care poți plăti biletul de autobuz cu telefonul