Stiri: Economie

Economia mondiala 2020

Economia mondială 2020: Ritmul de creștere va fi modest

07.01.2020

Economia mondială 2020. Economia lumii va avea un ritm de creștere modest în 2020. Avansul va fi de aproximativ 3,4%, comparativ cu media pe termen lung a secolului 21, de 3,8% pe an, conform estimărilor realizate de PwC.

Previziunile PwC indică faptul că economia globală va avansa din inerție, în 2020, atâta timp cât tensiunile comerciale continuă să creeze provocări.

Economia mondială 2020. Serviciile, unul din punctele forte

Totuși, este de așteptat ca serviciile să rămână unul dintre punctele forte pentru comerțul global, valoarea totală a exporturilor de servicii la nivel global fiind prognozată să atingă un record de 7 trilioane de dolari în 2020.

„Globalizarea a fost o caracteristică definitorie a economiei globale încă din anii ’70. Cu toate acestea, volumul global de mărfuri tranzacționate a încetinit dramatic și chiar a stagnat în 2019. Având în vedere desființarea efectivă a mecanismului de soluționare a litigiilor din cadrul Organizației Mondiale a Comerțului în luna decembrie, ne putem aștepta la momente mai dificile pentru comerțul mondial”, spune Barret Kupelian, economist șef, PwC Marea Britanie.

Economia mondială 2020. România

Și în România ritmul de creșterea economică va încetini.

”Toate prognozele pentru România, inclusiv cea mai optimistă de 4,1% aparținând guvernului, indică o încetinire a ritmului de creștere economică pentru acest an față de anii anteriori, în linie cu tendința economiei globale. Prin urmare, un cadru legislativ stabil și predictibil, precum și investiții publice, mai ales în infrastructură fizică ar putea contribui la activitatea economică. Din păcate, nivelul scăzut al încasărilor bugetare ca pondere în PIB și ritmul alert de majorare a cheltuielilor curente ale statului pun presiuni și limitează rolul politicii fiscal-bugetare în stimularea creșterii economice. În 2020 și cu atât mai mult în anii următori, ar trebui să aibă loc o consolidare a finanțelor publice prin îmbunătățirea colectării taxelor și recalibrarea cheltuielilor publice pentru a crea un climat investițional favorabil”, arată Ionuț Simion, Country Managing Partner PwC România.

Economia mondială 2020. Economiile mari

Potrivit scenariului de bază, prognoza PwC este că toate economiile mari vor crește în 2020. Activitatea economică a SUA se va extinde cu aproximativ 2%, în linie cu rata sa potențială de creștere. Zona Euro va avea un ritm de creștere de aproximativ 1%. Germania și alte economii sensibile la fluxurile comerciale globale vor deveni mai dependente de consumul intern ca sursă de creștere, în loc de exporturi și investiții nete.

Economia mondială 2020. Economiile emergente

Dintre economiile emergente, cea a Chinei ar putea avansa cu mai puțin de 6%. Conform ultimelor estimări ale FMI, 2019 a fost anul în care India a depășit Marea Britanie și Franța, devenind a cincea cea mai mare economie a lumii. Dacă va menține această tendință, India va depăși Germania până în 2025 și Japonia înainte de 2030, urmând să ajungă a treia economie a lumii după SUA și China.

Locuri de muncă

Economiile G7 vor continua să genereze aproximativ 2 milioane locuri de muncă în acest an. Patru din cinci noi locuri de muncă din țările G7 vor fi create de SUA, Marea Britanie și Japonia. Pe măsură ce forța de muncă disponibilă din G7 devine din ce în ce mai puțină, câștigurile vor continua traiectoria ascendentă. În absența îmbunătățirii productivității, marjele de profit ale companiilor ar putea fi afectate.

Economia mondială 2020. Populația

În anul care tocmai a început populația lumii va ajunge la 7,7 miliarde, ceea ce reprezintă o creștere de 10% față de 2010. China, India și Africa Subsahariană vor contribui cu aproximativ jumătate din creșterea anuală a populației globale. În același timp, numărul persoanelor în vârstă de peste 60 de ani va depăși un miliard în acest an.

Alte previziuni

• Olanda are cele mai mari șanse să câștige campionatul Euro 2020 (Campionatul European de Fotbal UEFA).

• Nivelul crescut de automatizare în majoritatea industriilor va majora stocul operațional de roboți la peste 2,6 milioane, în 2020.

• Mai mult de jumătate de miliard de oameni vor locui în cele mai mari 30 de orașe ale lumii. Cel mai mare oraș din lume din punct de vedere al populației va fi Tokyo, urmat de Delhi și Shanghai.

Citește și Kaufland lansează o colecție de articole sportive 100% sustenabile