Constructii

EREN Cons, profesionişti în domeniul construcţiilor

01.12.2019

Ca urmare a investițiilor realizate în ultima perioadă, EREN Cons va încheia anul cu o cifră de afaceri de aproximativ 32 milioane de euro. EREN CONS, companie parte a grupui Eren, înființată la Brașov, în 2005, este o societate specializată în constructii,  antreprenoriat, pardoseli industriale, structuri metalice, montaj învelitori, instalații casnice și industriale. EREN înseamnă astăzi un grup de companii cu o vastă experiență în domeniul construcțiilor și cu un portofoliu de peste 400 de proiecte și clienți în aproape toată țara. În anul 2017, EREN Cons a intrat în topul celor mai puternice 100 de companii din Brașov, iar în 2018 a urcat pe locul 49 în Topul Național 100 Antreprenori Generali în Construcții.

Prezenţa constantă pe piaţa din Bucureşti a EREN CONS a fost întărită prin demararea unui proiect rezidenţial de peste 500 de apartamente, în zona de nord a Capitalei. Într-o piaţă în care preţul, calitatea şi termenele sunt elemente esenţiale pentru păstrarea poziţiei în piaţă, EREN CONS s-a focalizat ca şi până acum să menţină calitatea cu care şi-a obişnuit clienţii și să execute proiectele în termenele asumate, termene care adeseori au fost foarte mici, în raport cu proiectele anterioare şi standardul în industrie.

Cea mai mare provocare în acest moment este lipsa forţei de muncă calificate, o problemă semnalată de toţi antreprenorii din România

„Criza forţei de muncă este un fapt. Îl resimţim cu toţii, iar în sectorul de construcţii acest lucru este şi mai dramatic, mai ales când lucrezi într-un sector în care produsul final se adresează clienţilor în mod direct, ca în cel rezidenţial”, ne-a declarat Dl. Iulian Enache, Director General EREN Grup. EREN Cons abordează în mod serios această situaţie şi încearcă să se folosească de toate soluţiile disponibile.

Pentru EREN, 2018 a fost anul în care a păşit alături de marii antreprenori naţionali în proiectele rezidenţiale de mari dimensiuni, continuând creşterea constantă pe arealul industrial.

EREN Cons, o pepinieră de profesionişti în domeniul construcţiilor

EREN Cons colaborează de mult timp cu cele mai importante şi prestigioase universităţi de profil din întreaga ţară, cu scopul de a atrage studenţi sau absolvenţi, reprezentând o adevărată pepinieră de profesionişti desăvârşiţi, pe care îi formează pentru coordonarea lucrărilor şi proiectelor pe care le desfăşoară. Compania se implică şi la nivel de şcoli profesionale şi licee, pentru a selecta tineri pentru posturi de execuţie.

„Nu în ultimul rând, EREN Cons a investit în aplicaţii informatice specifice, care ne permit să automatizăm o parte din procesele suport şi astfel să reducem necesarul de oameni de specialitate în domenii în care resursele umane sunt deficitare”, continuă Dl. Enache.

Începutul de an a coincis cu o nouă lege a salarizării în construcţii, situaţie care s-a reflectat şi asupra activităţii EREN Cons

Din punctul de vedere al companiei, noua lege a salarizării este o lege foarte bună, care a creat puțină stabilitate în rândul forţei de muncă și a reuşit să mai oprească exodul către vest, prin crearea unei competiţii corecte între prestatorii de servicii din domeniu.

„Noi suntem ceea ce suntem pentru că avem o echipă. Punctul nostru forte a fost şi este ECHIPA EREN. Ceea ce facem noi este un «joc» de echipă, iar dacă există echipă, cu siguranţă vor fi şi rezultate”, menţionează Directorul General.

Cu o astfel de echipă, cu principii sănătoase, o strategie de dezvoltare pe termen scurt şi mediu, corectitudine şi multă, foarte multă muncă, poate fi dezvoltat un proiect de succes, astfel încât o companie să devină unul dintre cei mai puternici antreprenori generali.

Cele mai recente investiţii ale companiei

Profitul unei societăţi de construcţii este strict legat de proiectele pe care le câştigă, dar având în vedere creşterea agresivă a preţurilor la materiale şi evoluţia forţei de muncă în perioada 2018-2019, pentru contractele deja semnate în anii anteriori şi care sunt în curs de execuţie, EREN Cons a fost nevoită să suporte creşterile din profitul societăţii.

În plus, compania a investit recent în echipamente, utilaje, parc auto, precum şi într-o aplicaţie informatică integrată (ERP – Entreprise Resource Planning). Au fost investite sume importante atât în personal, cât şi în creşterea competenţelor echipei.

Aceste investiţii au avut drept principal scop dezvoltarea competenţelor, dar şi trecerea companiei EREN Cons la o altă dimensiune în anul 2019, la o cifră de afaceri de 22 de milioane de euro.

Cele mai recente estimări arată că azi, ţinta de cifră de afaceri propusă va fi depăşită considerabil, urmând ca EREN Cons să încheie anul cu o cifră de afaceri de aproximativ 32 de milioane de euro.

Privind retrospectiv însă, cea mai mare provocare a companiei din ultima perioadă a fost şi este legată de respectarea termenelor de execuţie, la calitatea cerută de clienţi, în bugetul alocat proiectului, pe o piaţă volatilă a materialelor şi a forţei de muncă, cu contracte negociate şi semnate în anul 2017.

Cele mai reprezentative proiecte ale companiei

Compania se mândreşte cu un număr însemnat de proiecte reprezentative, ca urmare a faptului ca în ultimele 12 luni s-a orientat doar spre proiecte complexe. De exemplu, în acest moment, EREN Cons este implicată în proiectul de construcţie al noului depozit logistic şi extinderea capacităţilor de producţie ale companiei Continental, din localitatea Braşov, în suprafaţă de 12.000 mp, într-un termen de doar 9 luni de zile.

Pentru Onix Park – Pipera, compania are în execuţie un ansamblu rezidenţial cu o suprafaţă de 55.000 mp, format din 570 de apartamente

„Am încercat să menţinem un echilibru şi să avem în execuţie lucrări diversificate de-a lungul timpului, dar mai ales în ultimii 5 ani, atât din domeniul industrial, cât şi din cel rezidenţial – apartamente sau birouri”, explică Dl. Enache.

În acest moment, ponderea cifrei de afaceri pentru anul 2019 este următoarea: industrial – 35%, rezidenţial-birouri – 25% şi rezidenţial-apartamente – 40 %. Ceea ce rămâne constant însă, indiferent de domeniul proiectelor companiei, sunt cele 5 etape esenţiale care trebuie respectate şi implementate cu rigurozitate: Planificare, Bugetare, Delegare, Control şi Analiză.

Schimbări care se impun pe piaţa construcţiilor

Din perspectiva EREN Cons, primul lucru care ar trebui schimbat ar fi legat de obligativitatea beneficiarilor de a deţine o documentaţie de execuţie corectă în momentul în care Iansează un proiect – Proiectul Tehnic final, cu toate detaliile de execuţie, astfel încât să se diminueze cât mai mult problemele sau greşelile care apar în execuţie datorită lipsei de detalii, care apoi trebuie suportate şi rezolvate de antreprenorul general.

Ar trebui ca toţi beneficarii să accepte şi să plătească costul pentru realizarea lucrărilor în siguranţă, astfel încât să existe buget separat pentru Securitate şi Sănătate în Muncă

În al doilea rând, trebui să se acorde o perioadă de pregătire a execuţiei unui proiect de minim o lună de zile, în funcţie de mărime, complexitate şi condiții specifice, astfel încât să nu mai existe carenţe de execuție la data demarării propriu-zise a lucrării. În plus, beneficiarii ar trebui ca la data demarării proiectului, să fie obligaţi să garanteze că au sursa de finanţare.

Planul investiţional pentru perioada 2019 – 2020

Referindu-se la cele mai importante investiţii planificate pentru perioada următoare, reprezentanţii companiei afirmă că investiţiile în echipă sunt cele mai importante, ocupând primul loc pe lista de priorităţi.

În al doilea rând, este vizată continuarea procesului de informatizare, prin intermediul aplicaţiilor informatice deţinute în prezent, dar şi de continuare a investiţiilor în aplicaţii informatice de planificare şi de urmărire a realizării lucrărilor.

„Tot în timp real dorim să existe trasabilitate pe execuţie şi costuri, iar acestea să fie disponibile pentru toată echipa, doar la un clic distanţă”, detaliază reprezentantul companiei.

Din perspectiva companiei, „Să construieşti este complex, dar nu este dificil”. Personalul din construcţii este sufocat însă de „ne-specialişti”, iar greşeala cea mai frecventă este aceea de a nu planifica şi urmări parcursul lucrărilor

Referindu-se la antreprenoriat, educație dar și la strategiile vizate pentru perioada următoare, Directorul General afirmă: „Cu siguranţă că mai am foarte multe de învăţat pentru a putea fi un exemplu şi a putea transmite mai departe toate aceste cunoştinţe, dar zi de zi, clipă de clipă, adaug o picătură în educaţia mea antreprenorială, o informaţie în bagajul meu de cunoştinţe, o experienţă care merită trăită şi apoi impărtăşită”, a mărturisit, în încheiere, DI. lulian Enache, Director General EREN Cons.