Spitalul a obținut acreditări noi, preconizând o creștere economică de 10% pentru anul 2018. Spitalul privat de obstetrică și ginecologie Euromaterna din Constanța a fost înființat în anul 2009, propunându-și încă de pe atunci să ofere servicii la cele mai înalte standarde de calitate, control și eficiență, prin crearea unei relații de respect și dăruire între medic și pacient. Din dorința de a oferi pacienților un act medical de o performanță tehnologică avansată, conform standardelor europene, spitalul a fost conceput pentru a asigura asistență medicală femeii gravide și nou-născutului sănătos, dar și celor cu risc crescut, având capacitatea de a rezolva întreaga gamă de patologie specifică, asistență medicală ginecologică în cazuri complexe, precum și în domeniul diagnosticului și tratamentului infertilității prin tehnici de reproducere asistată.
De-a lungul timpului, Euromaterna a avut o creștere și o dezvoltare susținute, la care au contribuit buna pregătire a personalului medical, aparatura modernă și dotarea interioară a spitalului, toate orientate către bunăstarea pacientelor și a succesului actului medical. În ultimii trei ani, spitalul s-a bucurat de o serie de evenimente deosebite, trecând prin câteva evaluări și înregistrând noi recorduri ce reprezintă o încununare a muncii de echipă și a devotamentului personalului implicat în a oferi cele mai bune servicii medicale. Astfel, s-a reușit recuperarea prematurului cu cea mai mică greutate la naștere în spital – 600 de grame la o vârstă gestațională de 26 de săptămâni, la începutul acestui an s-a înregistrat, după opt ani și jumătate de activitate, nașterea cu numărul 10.000, iar departamentul FIV Euromaterna a obținut rezultate tot mai bune, având o rată de nașteri echivalentă cu cea europeană: 33% versus 29-33% pentru cea europeană, conform ESHER (The European Society of Human Reproduction and Embryology).
În anul 2017, spitalul a fost evaluat în ciclul 2 de acreditare a spitalelor de către ANMCS, rezultatul fiind acreditarea acestuia. În același an, în urma reevaluării ANT, compartimentul FIV-RUA a primit o nouă acreditare pentru următorii cinci ani. Un aspect important în seria acreditărilor îl constituie și încadrarea Euromaterna în nivelul III, în urma evaluării efectuate de Consiliul Național de Experți, conform legislației în vigoare privind ierarhizarea compartimentelor de obstetrică-ginecologie și nou-născuți în funcție de competențe. „Această clasificare demonstrează îndeplinirea criteriilor de organizare structurală și a standardelor privind asistența medicală pentru toată patologia ginecologică, toată patologia obstetricală și îngrijirea nou-născuților, inclusiv a prematurilor sub 1.500 g și sub 32 de săptămâni de sarcină. În urma evaluărilor, spitalul Euromaterna obține, astfel, recunoașterea efortului depus pentru a efectua un act medical de calitate și, implicit, nașterea în siguranță!”, ne-a declarat domnul doctor Ion Marius Rușa, Directorul General Euromaterna.
Serviciile medicale Euromaterna și facilitățile oferite pacientelor
Spitalul Euromaterna asigură asistență medicală femeii gravide și nou-născutului sănătos, dar și celor cu risc crescut, având capacitatea de a rezolva întreaga gamă de patologie specifică. Departamentul de medicină materno-fetală asigură monitorizarea la cel mai înalt standard profesional în cazul sarcinilor cu risc sau cu probleme fetale. Personalul medical are capacitatea de a oferi asistență medicală ginecologică în cazuri complexe, atât prin intervenții ginecologice clasice, cât și laparoscopice. Departamentul de Fertilizare în Vitro asigură diagnosticul și tratamentul infertilității prin tehnici de reproducere asistată precum înseminări intrauterine cu spermă de la partener și spermă de la donator, prelevare de celule reproductive (spermă, ovocite), procedee de fecundație a ovocitelor și obținerea de embrioni prin tehnici în vitro (FIV, ICSI), crioconservare de embrioni și gameți, stocare de embrioni și celule reproductive după crioconservare.
Spitalul Euromaterna a facilitat plata nașterii/intervențiilor ginecologice prin opțiunea de plată eșalonată. Astfel, pacientele pot beneficia de pe urma parteneriatelor avantajoase pe care spitalul le are cu Unicredit și BRD Finance.
Îmbunătățirea calității serviciilor este o prioritate pentru Euromaterna, având ca obiectiv general atingerea unui înalt nivel de satisfacție al pacientelor. În furnizarea serviciilor medicale de calitate, spitalul urmărește siguranța pacienților, eficiența prin furnizarea unor servicii bazate pe cunoștințe medicale de specialitate și pe cele mai bune practici, orientarea către pacient prin asigurarea unei îngrijiri care respectă preferințele, nevoile și valorile individuale ale pacientului și eficientizarea timpului de așteptare. Pentru dezvoltarea și perfecționarea serviciilor oferite, dar și a actului medical, spitalul organizează periodic Sesiunile Științifice, eveniment care aduce împreună specialiști în obstetrică-ginecologie, medicină fetală, infertilitate și neonatologie, în vederea elaborării unei rețele funcționale de diagnostic, consiliere și follow-up. „În fiecare an abordăm teme de interes din domeniul medical unde medicii noștri, alături de invitați de seamă din țară și din străinătate, împărtășesc din experiențele lor și expun noutăți din domeniu tuturor participanților”, a continuat domnul Rușa, Directorul Euromaterna.
Cursuri pentru gravide și consultanții gratuite pentru cazuri de infertilitate
Cursurile pentru gravide organizate de spitalul Euromaterna ajută viitoarele mămici să asimileze din timp informații esențiale despre sarcină, naștere, alimentație și îngrijirea nou-născutului. Acestea pot fi parcurse pe etape, în funcție de vârsta sarcinii. Cele patru module oferite sunt evoluția sarcinii și pregătirea pentru naștere, nașterea și lăuzia imediată, curs de alăptare și curs de puericultură.
Începând cu luna aprilie a acestui an, spitalul a introdus un curs nou – Primul ajutor la copii. Astfel, proaspeții sau viitorii părinți vor învăța cum să gestioneze situațiile de urgență ce pot interveni în viața micuțului lor. Marele avantaj al acestor cursuri este faptul că sunt gratuite. Mămicile trebuie doar să își dorească să afle mai multe informații de la specialiști și să se programeze la recepție sau direct de pe site-ul spitalului.
În ceea ce privește consultațiile gratuite de infertilitate, acestea au fost introduse din dorința de a veni în sprijinul celor care se confruntă cu această problemă, prin intermediul specialiștilor departamentului FIV Euromaterna. Campaniile derulate s-au bucurat de o cerere crescută din partea pacienților, ceea ce a determinat reluarea lor periodică.
Referindu-se la nevoia de servicii de calitate în domeniu, domnul Ioan Marius Rușa, Directorul Euromaterna crede că „pentru a oferi servicii medicale de calitate, cerințele unei educații sanitare ar trebui să țină cont de o tematică adecvată, să aibă caracter științific, o abordare ce necesită o schimbare socială, educarea pacienților în alegerea comportamentului adecvat, dezvoltarea educației pentru sănătatea familiei, extinderea și modernizarea educației pentru sănătate în scopul evitării îmbolnăvirilor și încurajarea acțiunilor de prevenire și combatere a bolilor transmisibile.”
Avantajele competitive ale spitalului și investițiile efectuate
Euromaterna oferă o serie de avantaje superioare pe piața serviciilor medicale din țara noastră, fiind singurul spital privat din Dobrogea autorizat să îngrijească nou-născuții prematuri sub 1.500 g și sub 32 de săptămâni de sarcină. Astfel, copiii născuți înainte de vreme nu sunt transferați în alte unități medicale din motive de prematuritate. În spital este asigurată garda permanentă (nu la domiciliu), 24 de ore din 24. Acest lucru înseamnă ca la orice ora din zi și din noapte există medic de obstetrică-ginecologie, anestezie, terapie intensivă și neonatolog pentru toate urgențele, pregătiți împreună cu personalul mediu și auxiliar să acorde asistență medicală de specialitate.
Totodată, persoanele care se confruntă cu problema infertilității pot apela la departamentul de fertilizare în vitro, primul astfel de centru din sud-estul României. Numărul de proceduri din cadrul departamentului s-a triplat în ultimul an, iar rezultatele sunt din ce in ce mai îmbucurătoare. Experții Departamentului de medicină materno-fetală din cadrul spitalului Euromaterna sunt medici obstetricieni cu o supraspecializare în acest domeniu, având cunoștințe avansate privind complicațiile obstetricale, medicale, genetice si chirurgicale ale sarcinii cu risc și impactul acestora asupra mamei și fătului, putând efectua proceduri complexe de diagnostic și tratament.
Conducerea spitalului este în permanență preocupată de îmbunătățirea serviciilor medicale și a experienței pacientelor internate. În anul 2017, s-au efectuat investiții pentru extinderea compartimentului de terapie intensivă adulți, unde se acordă primele îngrijiri postoperatorii, iar pentru anul 2018 câteva obiective importante sunt crearea unui nou spațiu pentru administrație, extinderea zonei de ambulator a spitalului și construirea unui etaj superior în cadrul clădirii existente.
Rezultatele financiare ale spitalului au indicat o creștere a indicatorilor economico-financiari pentru anul 2017, cifra de afaceri netă fiind de aproximativ 26.000.000 lei, iar pentru anul în curs reprezentanții companiei preconizează o creștere a acesteia cu aproximativ 10% față de anul precedent.