Stiri: Finante

Tranzacții BVB semestrul I din 2022

Evoluţia bursei în 2018: Indicele BET-TR a ajuns la valori record

12.10.2018

Bursa de Valori București (BVB) își continuă ritmul susținut de creștere. În perioada ianuarie-septembrie 2018, bursa românescă a avut un avans de 17,5% pentru indicele BET-Total Return (BET-TR). Acest indice include și dividendele acordate de companiile din indicele principal al pieței de capital.

BET-TR a ajuns în septembrie la valori record, atingând cel mai mare nivel de la lansarea acestuia, în urmă cu patru ani.

Evoluţia bursei în 2018: Ce spune conducerea BVB?

Președintele CA al BVB spune că bursa locală are printre cele mai ridicate randamente ale dividendelor.

„BET-Total Return ar trebui să fie primul indice la care să se uite investitorii pentru a evalua randamentul acţiunilor principalelor companii listate pentru că această componentă de dividend este semnificativă, în condițiile în care piața de capital din România este recunoscută ca având printre cele mai ridicate randamente ale dividendelor la nivel mondial”, a declarat Lucian Anghel, președintele Consiliului de Administrație al BVB.

Evoluţia indicelui BET în 2018

De asemenea BET, cu excepția SIF-urilor, a crescut cu 8,5% în perioada menţionată. Indicele a avut al doilea cel mai mare ritm de creștere la nivelul indicilor principali ai burselor din întreaga Uniunea Europeană. Numai zece burse de la nivelul UE au reușit să aibă rezultate pozitive la finalul primelor nouă luni din acest an.

BET este indicele care include cele mai tranzacționate 15 companii listate la BVB.

Evoluţia bursei în 2018: O dublă performanţă

„Bursa de Valori București a realizat o dublă performanță în primele nouă luni. Astfel, pe lângă evoluția bună în raport cu celelalte piețe de capital din Uniunea Europeană, am înregistrat și o îmbunătățire a calificativelor acordate de principalii furnizori internaționali de indici în această perioadă”, a spus Adrian Tănase, CEO al BVB.

Acesta mai spune că noi produse și servicii sunt dezvoltate, astfel încât relevanța bursei în economie să crească.

Evoluţia bursei în 2018: Instrumente tranzacţionate

În plus, în primele nouă luni din 2018, valoarea cumulată a tuturor instrumentelor financiare tranzacționate la Bursa de Valori Bucureşti a depășit 2 miliarde de euro.

Valoarea medie zilnică de tranzacționare pe segmentul de acțiuni a ajuns la 8,7 milioane de euro.

Evoluţia bursei în 2018: Capitalizarea

Per total, capitalizarea bursieră a companiilor românești a fost de peste 20,5 de miliarde de euro.

Capitalizarea tuturor companiilor listate a depășit 36 miliarde de euro, în ultima ședință de tranzacționare din septembrie 2018.

Citeşte şi Decizia luată de Mondelēz privind ambalajele produselor sale