Evolutie Bitcoin 2021

Evoluţie Bitcoin 2021: Ce urmează?

06.01.2021

Evoluţie Bitcoin 2021. Intrarea investitorilor instituționali de calibru pe piața Bitcoin care consideră moneda virtuală drept un instrument de hedging împotriva inflației, similar cu aurul, precum și apariția fenomenului FOMO (fear of missing out), adică teama investitorilor de a rata momentul oportun de intrare în piață sunt cele două mari cauze ale creșterii record a prețului Bitcoin din ultimele zile, conform lui Radu Puiu, analist finaciar în cadrul XTB.

De asemenea, gigantul bancar de investiții JPMorgan a numit o țintă pe termen lung a prețului Bitcoin la peste 146.000 de dolari, în scenariul în care criptomoneda va crește în popularitate ca alternativă pentru aur.

Evoluţie Bitcoin 2021. Noi maxime istorice

„Începutul de an a adus o atitudine indecisă la nivelul piețelor de capital. Deși inițial, s-a observat un apetit accentuat pentru risc, majoritatea indicilor importanți trasând noi maxime istorice, optimismul investitorilor s-a redus treptat. Acest model a fost urmat și de cea mai cunoscută monedă digitală, Bitcoin, doar că mișcarea observată la nivelul acestei piețe ”a furat ușor startul”.

Astfel, având în vedere că această piață are un program neîntrerupt de tranzacționare, prețul a trasat noi maxime istorice în timpul zilei de duminică, la aproximativ 34.637 de dolari. Din acel punct, cotația a început să dezvolte o mișcare descendentă destul de rapidă”, spune Radu Puiu, analist finaciar în cadrul XTB.

Prețurile au scăzut cu până la 17%, marcând cea mai amplă corecție din luna martie. După aceea, a avut loc o stabilizare. Cu toate că la prima vedere ar putea părea o scădere importantă, în contextul raliului amplu al Bitcoin situația pare mai puțin îngrijorătoare (moneda a câștigat 50% doar în decembrie).

Evoluţie Bitcoin 2021. Volatilitate

„Având în vedere complexitatea ”lumii criptomonedelor”, este dificil de identificat cauza exactă a ultimului val de volatilitate. Bitcoin a crescut cu peste 300% în ultimul an, raliu ce a fost alimentat de o cerere speculativă din partea investitorilor de retail, dar și a celor instituționali. Această atitudine ar putea fi argumentată de convingerea că monedele virtuale se dezvoltă ca o clasă de active de masă și pot acționa ca un depozit de valoare”, mai afirmă Radu Puiu, analist finaciar în cadrul XTB.

Investitori

Raliul record al Bitcoin din ultimele săptămâni ale anului a fost parțial determinat de intrarea pe piață a unor investitori instituționali importanți. Cu toate că criptomoneda există de 12 ani, a început să crească în popularitate în rândul investitorilor instituționali de abia anul trecut.

Susținătorii monedelor virtuale consideră că Bitcoin este un instrument de hedging împotriva inflației, similar cu aurul. Aprecierea Bitcoin de anul trecut a fost parțial alimentată de interesul unor nume mari de pe Wall Street pentru moneda virtuală.

„Este posibil ca aprobarea acestora să fi oferit încredere investitorilor de retail, care, în mod obișnuit, sunt sceptici. Investitori precum Paul Tudor Jones și Stanley Druckenmiller au investit în Bitcoin și au subliniat potențialul de acoperire împotriva inflației.

De asemenea, companii financiare mari precum PayPal și Fidelity au făcut mișcări în sectorul de monede virtuale, în timp ce Square și MicroStrategy și-au folosit propriile bilanțuri pentru a cumpăra Bitcoin. Este posibil ca această tendință să continue, existând o gamă tot mai amplă și diversificată de instrumente care permit investitorilor instituționali să obțină expunere pe Bitcoin. Un alt aspect important este faptul că tot mai multe companii specializate în acest domeniu sunt reglementate, element ce a lipsit în trecut”, mai precizează Radu Puiu, analist finaciar în cadrul XTB.

Evoluţie Bitcoin 2021. Fenomenul FOMO

Un al doilea factor care a susţinut raliul recent al monedei virtuale a fost reprezentat de investitorii de retail și în special de fenomenul FOMO (fear of missing out). Acest lucru reprezintă o teamă la nivelul investitorilor de a rata momentul oportun de intrare în piață, fapt care s-ar putea transpune într-un cost de oportunitate ridicat (pierderea profitului potențial). În prezent, un număr mult mai mare de persoane dețin conturi la nivelul burselor de monede digitale, achiziționarea și tranzacționarea acestor instrumente fiind mult mai ușoară decât înainte.

„Aceste elemente continuă să fie prezente, ceea ce oferă un impuls de încredere pieței. În continuare există mult optimism pe piața monedelor virtuale”, a mai explicat Radu Puiu.

Performanța Bitcoin din ultima perioadă a trezit multe comparații cu raliul amplu până la aproape 20.000 de dolari din 2017, care a fost urmat de o corecție bruscă în 2018 care a dus la pierderea a miliarde de dolari din capitalizarea de piață a criptomonedelor majore. Cu toate acestea, există o diferență importantă: mișcarea actuală este bazată în mare parte pe cerere din partea investitorilor instituționali și mai puțin pe cererea de speculație din partea sectorului de retail.

„În plus, o altă deosebire între acest raliu și cel văzut în 2017 este claritatea reglementărilor, care era redusă atunci. Astăzi, majoritatea autorităților de reglementare din întreaga lume au creat departamente interne specializate pe sectorul de monede virtuale. O bună parte dintre marile centre financiare dețin un nivel ridicat de reglementare pe piețele de monede digitale, aspect care oferă confort atât investitorilor instituționali, cât și investitorilor de retail”, conform lui Radu Puiu, analist finaciar în cadrul XTB.

Citeşte şi Vista Bank va prelua Credit Agricole România. Anunţul făcut de bancă

 

 

 

Citiți și despre:

  • Evenimentul România Durabilă – AgriBusiness are loc pe 7 noiembrieEvenimentul România Durabilă – AgriBusiness are loc pe 7 noiembrie Marţi 7 noiembrie, începând cu ora 8.30, are loc evenimentul România Durabilă - AgriBusiness "Contribuţia agriculturii la viitorul model economic românesc", în cadrul Academiei de Studii Economice - Aula […]
  • Preţ Bitcoin 2021. Ce evoluţie va avea criptomoneda?Preţ Bitcoin 2021. Ce evoluţie va avea criptomoneda? Preţ Bitcoin 2021. Fluctuațiile de peste 20 sau 25% nu reprezintă o surpriză pentru Bitcoin și ar fi înțelept să le vedem drept probabile și în perioada următoare. În plus, este posibil ca niveluri chiar sub […]
  • Ce priorităţi au băncile în 2018?Ce priorităţi au băncile în 2018? Nu mai puţin de 85% dintre bănci afirmă că implementarea unui program de transformare digitală este o prioritate de afaceri pentru 2018, potrivit raportului EY Global Banking Outlook 2018. Decizia băncilor de […]
  • BVB, creştere spectaculoasă de la începutul lui 2017BVB, creştere spectaculoasă de la începutul lui 2017 Piața românească de capital își întărește poziția pe podium în regiune și urmează Polonia, recent reclasificată ca Piață Dezvoltată, scrie presa străină. Aşadar, bursele din Varșovia și București au avut cele […]
  • Câți români au conturi Revolut?Câți români au conturi Revolut? Cont Revolut România. Revolut a anunțat că depășește 250.000 de utilizatori la un an de la lansarea pe piața locală. Numărul este de 12 ori mai mare față de luna mai a anului 2018. Țara noastră urcă astfel pe […]