Stiri: Companii

Fabrica CIECH Soda Romania

Fabrica CIECH Soda România a intra în faza de stand-by

18.09.2019

Fabrica CIECH Soda România a intrat în faza de stand-by, începând cu 18 septembrie. Închiderea unității din Râmnicu Vâlcea vine după ce alimentarea cu abur industrial a fabricii a fost suspendată în urma denunțării unilaterale a contractului de către unicul său furnizor, CET Govora.

Fabrica CIECH Soda România. Ofertă de plecări voluntare

Angajații primesc în continuare o ofertă de plecări voluntare, iar compania rămâne deschisă pentru găsirea unei soluții sustenabile, care să permită reluarea operațiunilor și să vină în sprijinul întregii platforme industriale.

Acceptarea noului preț al aburului, propus de CET Govora, ar duce la pierderi și mai mari pentru companie, operațiunile sale urmând să devină nesustenabile din punct de vedere economic.

Peste jumătate dintre cei 637 angajați ai fabricii au semnat deja oferta pentru plecarea voluntară.

Fabrica CIECH Soda România. Mentenanța instalațiilor

O parte din angajați va fi păstrată pentru a asigura mentenanța instalațiilor, astfel încât producția să poată fi reluată imediat și în siguranță, dacă este găsită o soluție, în timp ce o parte dintre angajați vor avea posibilitatea unei relocări în alte unități ale grupului.

Compania CIECH este al doilea producător european de sodă calcinată și unul dintre cei mai mari investitori polonezi din România. Firma asigură că deocamdată nu a luat decizia de a se retrage din țară și că analizează toate opțiunile. Una dintre soluțiile posibile este un proiect pentru o centrală nouă, eficientă, la care ar putea contribui toți partenerii de la nivel local, precum Consiliul Județean Vâlcea sau Chimcomplex.

“Ne aflăm într-un moment greu”

“Ne aflăm într-un moment greu pentru fiecare sodist, pentru toți cei care s-au dedicat acestei uzine, toți cei care au pus suflet în această companie. Am căutat mereu cooperare și soluții la partenerii noștri de dialog și nu doar pentru viitorul fabricii, al angajaților noștri, ci pentru avea un proiect durabil care să ajute întreaga platformă industrială, să vină în sprijinul întregii comunități. În acest moment, cu noul preț la aburul industrial, pierderile, pe care deja le înregistrăm, s-ar adânci și mai mult dacă am continua. Însă vă asigur că nu am renunțat nicio secundă să ne gândim la viitor. Îmi mențin convingerea că una dintre cele mai bune opțiuni este să avem o nouă sursă de abur, eficientă, la care să contribuie și ceilalți parteneri locali”, a declarat Witold Urbanowski, director general al CIECH Soda România.

CET Govora a denunțat unilateral contractul pentru furnizarea aburului industrial

În iunie 2019, CET Govora a denunțat unilateral contractul pentru furnizarea aburului industrial. Acordul fusese semnat pe data de 1 aprilie 2019. Contractul trebuia să fie valabil până la sfârșitul anului 2020, iar CIECH deja agrease să plătească certificatele CO2.

Potrivit noului contract, din 18 septembrie, prețul aburului urma să crească cu 135%, comparativ cu anul trecut. În ciuda încercărilor de a ajunge la un consens, prețul aburului a rămas în continuare unul mai mult decât dublu față de 2018.

Ponderea aburului în cheltuielile totale de exploatare a crescut constant:

  • 34%  – în 2018
  • 44% – în primul semestru din 2019
  • 50%  – după 18 septembrie.

Fabrica CIECH Soda România. Rezultate financiare

CIECH a raportat deja pierderi totale de peste 500 milioane lei în România, de când a preluat Uzinele Sodice Govora, în 2006. Compania a trecut printr-o restructurare profundă, a achitat vechile datorii, a făcut investiții importante în fabrică. În plus, între 2014 și 2018 a mărit capacitatea de producție cu 30%. În această perioadă, cifra de afaceri a crescut cu 50%.

Deși în ultimii ani a reușit să recupereze din pierderile anterioare, creșterile consecutive ale prețului aburului au afectat sustenabilitatea companiei. De exemplu, întregul profit pe 2018 s-a evaporat în cheltuielile cu aburul din primele trei luni ale lui 2019. Din acest motiv a urmat o nouă reducere de personal în acest an.

Citește și Eco-vouchere 2019 Primăria Capitalei. Perioada de utilizare a fost prelungită