Sanatate

Remedia

Farmaceutica REMEDIA consolidează transformarea digitală

01.12.2021

Compania are în plan consolidarea și dezvoltarea activității de distribuție și servicii logistice pe piața farma. Farmaceutica REMEDIA, companie înființată în 1991 și listată la Bursa de Valori București BVB (www.bvb.ro – RMAH) din 1996, are un rol  cheie în sectorul de sănătate din România, fiind specializată în distribuție, vânzări integrate, marketing și promovare medicală pentru produsele farmaceutice.

Valentin-Norbert ȚARUS, acționarul majoritar al companiei, a dezvoltat parteneriate strategice cu producători internaționali din piața farmaceutică, facilitând succesul acestora pe piața din România, încă din anul 1990.

Farmaceutica REMEDIA are un rol cheie în sectorul de sănătate din România, fiind specializată în distribuție, vânzări integrate, marketing și promovare medicală pentru produsele farmaceutice

După transferarea a 52 de farmacii către Help Net în 2020, Farmaceutica REMEDIA operează 25 de unități de retail proprii, în special în județele Hunedoara, Alba și Sibiu, și distribuitorul de medicamente Farmaceutica REMEDIA Distribution & Logistics SRL.

Totodată, Farmaceutica REMEDIA, în parteneriat cu BD Rowa™, distribuie soluții de automatizare pentru farmacii, depozite și spitale din România, Bulgaria și Moldova.

Astfel, businessul REMEDIA, printre principalele grupuri antreprenoriale, a intrat într-o nouă etapă de dezvoltare, mizând pe noile tehnologii.

REMEDIA, partener al BD Rowa™, a lansat primul Robot Smart pentru farmacii Compania a lansat, în 22 octombrie 2021, primul robot Smart instalat la farmacia REMEDIA din Bd. Metalurgiei nr.78, sect.4, București, și estimează cel puțin 10 instalări de roboți pentru farmacii în anul 2022”, ne-a declarat dl. Valentin-Norbert ȚARUS, acționarul majoritar al Farmaceutica REMEDIA.

BD Rowa™ este compania care oferă soluții personalizate pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă farmaciile:

 • reducerea spațiului de depozitare și a timpului de așteptare al clienților;
 • automatizarea introducerii produselor în stoc și optimizarea colectării produselor;
 • spațiu suplimentar de expunere a produselor farmaceutice;
 • inventare automate și acuratețe în gestionarea stocurilor;
 • timp sporit pentru consilierea pacienților;
 • satisfacția clienților și a personalului;
 • economii și o perioadă scurtă pentru amortizarea investiției.

„Farmacia viitorului are notă de digitalizare, de schimbare a conceptului de business, bazându-se pe mult mai multă rigurozitate, având capacitatea de a evita orice eroare posibilă…este direcţia către care ne îndreptăm – digitalizare, robotizare şi siguranţă. Cu 11.000 de roboți instalați în 55 de țări, BD Rowa™ este în prezent lider mondial în soluții automatizate pentru depozitarea și distribuirea produselor farmaceutice. Compania are o cotă de piață de 60-65% la nivel global” explică dl. Valentin ȚARUS, Președinte și Director General al companiei.GlobalTreat

REMEDIA, în parteneriat cu BD Rowa™ oferă soluții personalizate pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă farmaciile

REMEDIA, în calitate de distribuitor de roboţi ai BD Rowa™, asigură şi service-ul echipamentelor pentru farmacii. REMEDIA cumpără acești roboți și îi vinde în nume propriu, asigurând în același timp și service-ul. În prezent, sunt 11.000 de roboți BD Rowa instalați în lume, din Noua Zeelandă până în Argentina, iar peste 92% din deficiențe se rezolvă prin intervenții online, fapt care a făcut ca Rowa să fie numărul unu pe piața de roboți pentru farmacii.

„Vindem practic soluţii pentru farmacii, adaptate nevoilor legate de spaţiu, clienţi sau produse. Important nu este neapărat care este valoarea investiţiei, ci timpul de recuperare. Iar noi credem că în trei-patru ani se recuperează această investiţie. Pe lângă eficientizarea activităţii şi livrarea medicamentelor în funcţie de termenele de expirare, astfel de soluţii oferă mai mult timp farmaciştilor să discute cu clienţii şi să-i servească mai bine”, mai spune dl. ŢARUS.

Un portofoliu extins de medicamente și produse farmaceutice

Farmaceutica REMEDIA are în portofoliu peste 5.000 de produse farmaceutice și este concentrată pe diversificarea portofoliului de produse în beneficiul pacienților. Compania dezvoltă și platforma e-shop, inițiată încă din 2012, pentru a crește gama de produse și calitatea serviciilor oferite clienților, diversificând portofoliul pe categoria de parafarmaceutice, cu focus pe produse de protecție – măști de protecție, mănuși, dezinfectanți.

În momentul de față, activitățile companiei sunt cristalizate în servicii integrate de business – import, vânzări, distribuție en-gros, divizia de spitale, servicii logistice prin 7 centre logistice, marketing și promovare medicală, înregistrare de produse farmaceutice pentru producători importanți, precum și materiale de ambalaj pentru producătorii farmaceutici locali, derulate prin Farmaceutica REMEDIA Distribution & Logistics SRL.Pharma ExpertSepedition---Remedia

REMEDIA s-a implicat activ, încă de la debutul pandemiei, în campania de testare, fiind pionier pe piața din România în importul de teste rapide de tip antigen și anticorpi, produse de înaltă calitate

Modele de operare adaptate așteptărilor clienților

Businessul de distribuție al REMEDIA este concentrat pe consolidarea prezenței cu acoperire națională, al cărui portofoliu țintă de clienți sunt farmaciile independente și mini lanțurile naționale – segment de clienți privați cu un necesar în creștere de medicamente pe fundalul pandemiei.

În acest context, dinamica vânzărilor a înregistrat schimbări: a crescut segmentul de clienți mici și mijlocii și a scăzut ușor rulajul în marii clienții de tip lanț național. Spitalele au pus focus pe tratamentul anti Covid -19, în timp ce restul portofoliilor, inclusiv programele naționale au înregistrat un ușor declin, consecință a numărului redus de internări pentru afecțiunile cronice.

În perioada pandemiei, dinamica vânzărilor a înregistrat modificări dictate de evoluția pandemiei

Provocarea cea mare au avut-o însă departamentele de Achiziții și Logistică, care au trebuit să se adapteze rapid noilor cereri, să implementeze modificări de rute, să suplimenteze frecvența livrărilor pentru a asigura necesarul urgent de medicamente către farmacii și spitale.

În ceea ce privește serviciile logistice, acestea sunt oferite la nivel național companiilor precum Bayer, Chiesi, Desitin, GL Pharma, Montavit, Novartis, UCB. O altă direcție de activitate constă în înregistrarea de produse farmaceutice pentru G.L. Pharma, Klosterfrau, Merz, Pharmanovia, Santen, dar și de distribuție a materialelor de ambalare de la producătorii internaționali Perlen și Aluberg, către producătorii locali de produse farmaceutice.

Servicii de marketing și promovare

Serviciile de marketing și promovare din portofoliul Farmaceutica REMEDIA Distribution & Logistics sunt oferite companiilor farmaceutice pe diverse arii terapeutice: cardiovascular și diabet – Gebro Pharma; dermato-cosmetic – Benostan, Medimar; medicină de familie și pediatrie – Capricorn, Doetsch Grether, Nano-Repro, Rowa-Wagner, Trenka; neo-natologie –Alprostadil „REMEDIA” 500 mcg; transplant – Kohler Chemie.

Activitățile de marketing și promovare sunt susținute și prin publicațiile The British Medical Journal – Ediția în limba română, situată în topul național al revistelor specializate din anul 1998, prin Medica Academica, editată din 2009 sub egida Academiei Oamenilor de Știință din România și Maedica, a Journal of Clinical Medicine, din 2016, sub egida Universității de Medicină Carol Davila, București.

Activitățile de marketing și promovare sunt susținute și prin publicațiile The British Medical Journal–Ediția în limba română, prin Medica Academica și Maedica, a Journal of Clinical Medicine

REMEDIA a venit în sprijinul sistemului sanitar și al pacienților români prin asigurarea de teste rapide pentru detectarea calitativă a antigenului SARS-CoV-2, precum și a înrolării în programul de instruire a farmaciștilor pentru autorizarea serviciilor de testare a pacienților în farmaciile REMEDIA, în conformitate cu reglementările legale.

Planuri de creștere a vânzărilor la nivel de grup

Pentru grupul REMEDIA, cifra de afaceri netă în 2020 a fost de circa 441,5 milioane de lei, față de 446,4 milioane de lei în anul anterior, urmare a transferului a 52 de farmacii REMEDIA către Help Net în anul 2020, raportând un profit net de 37,7 mil lei. Acest fapt a condus la creșterea semnificativă a prețului și atractivității acțiunilor Farmaceutica REMEDIA S.A., simbol RMAH.

Având în vedere piața de produse farmaceutice de peste 3,7 miliarde de Euro în 2020, cota de piață a societății REMEDIA este estimată la aprox. 3%, conform raportului anual.

Pentru 2021, cifra de afaceri estimată este de 516,6 milioane de lei, cu un profit brut de circa 5 milioane de lei, conform bugetului consolidat.

Politica de responsabilitate socială

REMEDIA a dezvoltat un program amplu de responsabilitate socială, susținând diferite forme de expresie artistică și culturală, activități sportive, educative sau științifice pentru promovarea unui stil de viață sănătos, dezvoltării spiritului de echipă, creșterea performanțelor individuale și de grup, protejarea mediului și climei, încurajarea vieții culturale, implicându-se activ în comunitate.

Printre cele mai importante proiecte de responsabilitate socială pe care le-a desfășurat REMEDIA în ultima perioadă se numără proiectele de educație, inovație și sport, precum și proiecte legate de protecția mediului și promovarea uni stil de viață sănătos.

În prima categorie, REMEDIA susține financiar, de peste zece ani, Clubul Sportiv „Cetate Deva” și Federația Română de Gimnastică, dar și performanțele școlare prin oferirea de premii elevilor Colegiului Național Cetate Deva și Liceului Teoretic Sabin Drăgoi.

În ceea ce privește inovația, REMEDIA susține Asociația Club sportiv Silver Fox prin achiziție de material didactic din domeniul electronicii, Asociația Decebal – Colegiul Național Decebal, pentru susținerea cheltuielilor materiale destinate promovării și susținerii excelenței în educație, și cercul de robotică al Colegiului și Clubul Sportiv Șah Brașov, prin susținerea bursei sportivilor personalului din companie.

Printre cele mai importante proiecte de responsabilitate socială pe care le-a desfășurat REMEDIA în ultima perioadă se numără proiectele de educație, inovație și sport, precum și proiecte legate de protecția mediului și promovarea uni stil de viață sănătos

Proiectele companiei vizează și protecția mediului înconjurător și promovarea unui stil de viață sănătos. Astfel, REMEDIA organizează anual evenimente la Cabana Cascada din masivul Retezat și Pensiunea Anastasia din Delta Dunării, oferind oportunități de comunicare și implementare a strategiilor companiei de protejare a mediului și climei, cum ar fi acțiuni educative de selectare a deșeurilor și eliminarea deșeurilor menajere din companie. În plus, Remedia susține și Asociația Salvați Flora și fauna Deltei Dunării prin susținerea cheltuielilor privind organizarea de acțiuni educaționale despre Delta Dunării, organizate pentru copii la Muzeul Satului din București.

REMEDIA este un susținător tradițional al asociațiilor care sprijină pacienții, printre care:

 • Asociația Dăruiește Viață, în construcția primului Spital Național de Copii pentru Cancer, Boli Grave și Traumă prin „certificatul de acționar”;
 • Asociația Help Autism, pentru tratamentul copiilor afectați de autism;
 • Asociația Spitale Curate, în susținerea copiilor bolnavi de cancer prin proiecte și acțiuni dedicate;
 • Asociația Glasul Vieții, înființată de preot Dan Damaschin de la Iași, care se ocupă de ajutorarea copiilor din familii defavorizate prin asigurarea de haine, încălțăminte, rechizite școlare, precum și organizarea de tabere pentru acești copii;
 • Asociația Pro Vita pentru născuți și nenăscuți, cel mai mare orfelinat „privat” din România, județul Prahova, prin Preot Nicolae Tănase, pentru creșterea și educarea a 480 de copii între 0-22 ani, prin grija familiilor din satele Valea Plopului și Valea Screzii;
 • Fundația Sf. Francisc prin ajutorarea copiilor defavorizați aflați în îngrijirea sa din cadrul Căminului Sf. Elisabeta din Orăștie.

Totodată, REMEDIA susține și echipele proprii pentru participarea la evenimente sportive gen alergare, maraton, biciclism, fotbal.

Elemente de perspectivă privind activitatea societății

În contextul în care retailul farmaceutic este în plin proces de consolidare, REMEDIA evaluează prioritar o serie de opțiuni de colaborare prin asociere cu jucători regionali, de mărime medie pe piața farma, însă va continua și procesul de dezvoltare a parteneriatelor cu farmaciile independente și va urmări procesul de specializare pe nișe de piață, spre a asigura expertiza maximă, produse și servicii inovatoare pentru a crește satisfacția partenerilor implicați în lanțul serviciilor de sănătate.

„O atenție deosebită se va acorda în continuare transformării digitale și robotizării prin echipamentele oferite în parteneriat cu BD Rowa™. În plus, pentru REMEDIA, responsabilitatea socială rămâne și pe viitor un angajament pe termen lung, dovedit prin implicarea în proiecte și parteneriate durabile”, a concluzionat dl. Valentin ȚARUS, Președinte și Director General al Farmaceutica REMEDIA S.A.

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/incepe-distribuirea-dividendelor-pentru-farmaceutica-remedia/