Slide

Stiri: Agricultură

Programul Rabla pentru Tractoare 2024

Finanţări pentru fermieri: 155 milioane de euro de la Fondul European de Investiții

14.09.2018

Noi finanţări pentru fermierii români! Banii vor veni de la Fondul European de Investiții (FEI). Instituţia a selectat patru bănci din ţara noastră, în cadrul primului acord de finanțare pentru sectorul agricol din România, pentru a acorda noi finanțări fermierilor din ţara noastră.

Cele patru bănci alese de FEI sunt: Banca Comercială Română, ProCredit Bank, Raiffeisen Bank și UniCredit Bank. Instituţiile de creditare vor acorda finanțări în valoare de 155 milioane de euro. De aceste finanţări se vor bucura peste 1.300 de fermieri și întreprinzători din mediul rural.

Finanţări pentru fermieri: Acord încheiat în 2017

În 2017, FEI și Ministerul Agriculturii din România au semnat un acord de finanțare pentru susținerea fermierilor români. Cele patru bănci menţionate mai sus sunt, aşadar, primele care vor oferi finanțări în cadrul acestui acord.

Finanţările provin din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) și este finanțat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

Fermierii pot accesa fonduri pentru a-şi acoperi cheltuielile de capital, precum și pentru cofinanțarea proiectelor selectate pentru grant în cadrul PNDR.

Finanţări pentru fermieri: Ce spun reprezentanţii FEI?

„Suntem încântați să alegem primele patru bănci care să acorde finanțare de peste 155 de milioane de euro în cadrul primului acord în domeniul agricol sprijinit de UE în România. Suntem convinși că împreună cu aceste bănci vom putea crea mai multe oportunități pentru fermierii români, în special pentru fermele mici, pentru a-și extinde producția și pentru a spori competitivitatea sectorului în România”, a spus Secretarul General al FEI, Maria Leander.

Finanţări pentru fermieri: Anunţul făcut de ministrul Agriculturii

Petre Daea, ministrul Agriculturii, spune că se bucură că această inițiativă prinde contur.

Conform acestuia, finanţările se vor adresa inclusiv unor categorii de fermieri cu un risc mai ridicat de creditare. Este vorba de fermele mici sau tinerii fermieri. În plus, costurile de finanțare vor fi reduse.

„Având patru intermediari financiari selectați, beneficiarii noștri pot acum să acceseze împrumuturi în condiții mai favorabile, care țin cont de nevoile de finanțare specifice acestui sector de activitate. Felicit reprezentanții FEI și intermediarii financiari care au participat în procesul de selecție și îi încurajez pe fermierii din România să profite de acest instrument dedicat lor”, a completat ministrul Agriculturii.

Citeşte şi Subvenţii pentru creşterea animalelor. Anunţul făcut de APIA