Stiri: Economie

Firme radiate 2019

Semnal de alarmă pentru economia românească!

03.07.2019

Firme radiate 2019. Peste 60.000 de firme s-au ,,evaporat’’ din economie în 2019, arată o analiză Sierra Quadrant. Conform datelor firmei, nu mai puțin de 62.530 de firme și PFA-uri au fost radiate de la Registrul Comerțului în primele cinci luni din acest an. Numărul este 75% mai mare decât anul trecut.

”Este un record pentru economia românească, un semnal de alarmă având în vedere că multe dintre aceste companii activează în domenii cu dezvoltare amplă pe orizontală, precum comerțul, industria prelucrătoare, transporturile și depozitarea”, conform Sierra Quadrant.

Firme radiate 2019. Blocajul financiar

Așadar, într-o economie în care blocajul financiar este prezent la scară largă, plata cu întârziere a facturilor fiind aproape generalizată, închiderea unei firme poate avea consecințe semnificative pe lanțul economic.

În condițiile în care 90% din firme sunt slab capitalizate, orice incident de plată este de natură să ducă la blocarea activității. Astfel, dispariția a zeci de mii de firme poate avea consecințe semnificative.

Firme radiate 2019. Motivele radierii

Multe dintre firmele care au dispărut au fost radiate din oficiu, pentru că nu și-au redus clasele de activități în termenul stabilit de lege, la 5 în cazul Persoanele Fizice Autorizate (PFA) şi respectiv la maxim 10 in cazul Intreprinderilor Individuale (II). Altele au fost închise pentru că n-au mai rezistat mediului economic plin de provocări.

,,Sunt, în general, microîntreprinderi și firme mici, fără putere financiară și care nu reușesc să facă față provocărilor generate de business. Într-o economie în care creditul furnizor este la modă, iar facturile se plătesc, în medie, la 60-90 de zile, pentru o firmă mică, care are șanse extrem de reduse să obțină o linie de finanțare, supraviețuirea ține de un fir de ață, de modul în care reușește să își asigure cash-flow-ul. Puși în fața unor astfel de provocări, mulți aleg să renunțe la business’’, afirmă experții de la Sierra Quadrant.

Firme radiate 2019. Din ce județe provin societățile radiate?

Cele mai multe firme radiate în perioada ianuarie-mai 2019 au fost înregistrate în București (6572). Nivelul este în creștere cu peste 1000 față de perioada similară din anul trecut.

Analiza clasează, pe locurile următoare, județele:

 • Iași (3623)
 • Maramureș (2534)
 • Bacău (2391)
 • Prahova (2327)
 • Cluj (2129)

Pe de altă parte, la polul opus, cu cele mai puține firme radiate, se află județele:

 • Covasna (469)
 • Ialomița (458)
 • Harghita (503)
 • Giurgiu (519)
 • Tulcea (544)
 • Botoșani (687)

Firme radiate 2019. Cea mai mare creștere a numărul de firme radiate

Cea mai mare rată de creștere a numărului de firme radiate a fost înregistrată în Teleorman, de 212,57%, de la 342 de firme radiate în ian-mai 2018 ajungându-se la 1069 de firme radiate în primele cinci luni din 2019.

,,Dacă tendința se va menține și în semestrul II, nu este exclus ca în 2019 să avem peste 100.000 de firme radiate, fenomen similar cu situația din 2010 când, în plină criză, numărul firmelor radiate creștea cu 292% față de 2009 și ajungea la 171.146 de firme și PFA’’, estimează analiștii.

Firme radiate 2019. Cele mai riscante domenii

Într-o economie în care consumul a ajuns să reprezinte principalul motor al economiei, comerțul se află în prim-plan, cu bune și cu rele. Tot mai mulți investitori deschid business-uri în acest sector, însă dincolo de câștiguri, de ratele de profit semnificative, acest sector reprezintă și cel mai provocator mediu de business.

Întârzierile la plată, blocajul financiar, insolvențele, falimentele se țin lanț în acest sector, aflat pe primul loc în statisticile negative ale economiei. Și radierile sunt la un nivel semnificativ, comerțul atrăgând, de altfel, cele mai multe astfel de proceduri dintre toate domeniile de activitate.

Conform analizei Sierra Quadrant, 19.155 de firme și PFA-uri (V2008) erau radiate la finele lunii mai, un nivel dublu față de cel marcat de perioada similară din anul trecut (9446).

Comerțul este urmat de:

 • agricultură, silvicultură și pescuit cu 11.665 societăți radiate
 • construcțiile cu 5984
 • industria prelucrătoare (4950)
 • activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice (4704)
 • informaţii şi comunicaţii (2352)
 • transport și depozitare (2108)

Ssectoarele cu cele mai puține firme și PFA-uri radiate au fost în:

 • sectorul de administraţie publică şi apărare (6)
 • activităţi ale gospodăriilor private în calitate de angajator de personal casnic; activităţi ale gospodariilor private de producere de bunuri şi servicii destinate consumului propriu (6)
 • Industria extractivă (60)

Cel mai mult a crescut numărul firmelor radiate din agricultură (153%), industria prelucrătoare (108%), comerț (102,7%) și construcții (100%).

Firme radiate 2019. O curățare a mediului de business

,,Dincolo de radierile din oficiu, așa cum estimam și în precedenta analiză, asistăm la o benefică curățare a mediului de business de firmele cu probleme, iar radierea reprezintă ultimul pas. Modificările aduse legislației insolvenței au făcut ca firmele de profil din domeniul administrării companiilor în dificultate să își optimizeze activitatea. Multe firme cu probleme au fost salvate, altele s-au închis odată cu lichidarea patrimoniului, iar efectele se văd deja în economie’’, afirmă Ovidiu Neacșu, asociat coordonator al Sierra Quadrant.

Citește și Onco Card și Onco Card Invest ies din insolvență. Ce planuri de viitor au cele două companii?