Stiri: Agricultura

Fonduri infrastructura agricola

Fonduri europene PNDR 2020. Decizia luată de Ministerul Agriculturii

30.03.2020

Fonduri europene PNDR 2020. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale asigură beneficiarii măsurilor PNDR de întreprinderea tuturor demersurilor legale și procedurale de care este nevoie în vederea reducerii riscurilor care pot apărea în implementarea proiectelor și angajamentelor asumate pentru a evita răspândirea riscului de contaminare cu coronavirus.

Fonduri europene PNDR 2020. Demersuri de urgență

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea de Management pentru PNDR și agențiile de plăți, a întreprins demersuri de urgență, în vederea protejării beneficiarilor de fonduri PNDR. Astfel, se dă posibilitatea reorganizării, restructurării sau reprogramării activităților care fac obiectul finanțării prin PNDR, prin:

  • prelungirea anumitor etape din graficul de implementare
  • reeșalonarea tranşelor de plată şi/sau majorarea numărului maxim de 5 tranşe de plată
  • prelungirea duratei de execuție a contractului de finanţare

Decizia vine în contextul obligațiilor pe care beneficiarii PNDR 2014-2020 le au pentru a adopta toate măsurile necesare pentru limitarea răspândirii riscului de contaminare cu Coronavirus prin orice mijloace, conform Hotărârii nr. 8 din 12.03.2020 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Fonduri europene PNDR 2020. Suspendarea angajamentelor asumate

Totodată, beneficiarii au posibilitatea de a solicita suspendarea prevederilor contractuale sau a angajamentelor asumate, pe durata stării de urgență, în măsura în care în urma analizei efectuate constată că nu pot să reorganizeze/restructureze/reprogrameze activitățile care fac obiectul finanțării.

Prevederile ordinului ministrului Agriculturii si Dezvoltării Rurale, prin care sunt instituite măsurile de mai sus, precum și alte informații de interes pentru beneficiarii PNDR, pe perioada stării de urgență, pot fi consultate pe site-urile MADR (https://www.madr.ro/transparenta.html), AFIR şi APIA, la secțiunea Măsuri întreprinse în contextul COVID-19.

Fonduri europene PNDR 2020. Soluții

În paralel, MADR analizează soluțiile care pot fi aplicate pentru asigurarea lichidităților la nivelul fermierilor, cu prioritate pentru activitatea de producție și procesare, inclusiv prin instrumentele de creditare și garantare disponibile prin;

  • PNDR
  • bugetul de stat

Urmează să fie adoptate și alte măsuri

În funcție de evoluția situației la nivel național, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va adopta și alte măsuri necesare în scopul gestionării corespunzătoare a situației excepționale cauzate de răspândirea COVID 19 în scopul luării tuturor măsurilor ce se impun pentru ca fermierii din România să beneficieze de sprijinul autorităților în această perioadă de criză şi să primească finanțările europene, atât pentru plățile directe, cât și pentru proiectele de investiții din PNDR.

Citește și Program Lidl 2020 stare de urgență. Anunțul făcut de companie