Stiri: Sanatate

Registrul Național de Cancer.

FoundationOne CDx, testul care depistează peste 300 de mutaţii ale tumorilor canceroase

26.11.2018

S-a lansat testul care depistează peste 300 de mutaţii ale tumorilor canceroase! Produsul este disponibil și pentru pacienți. Roche România a anunțat că este vorba de o premieră pentru piaţa din România.

Testul FoundationOne CDx este cel mai complex test disponibil pacienţilor cu cancer din România. Acesta este bazat pe tehnologia de secvenţiere genetică de nouă generaţie (Next Generation Sequencing).

FoundationOne CDx poate depista 324 de tipuri de mutaţii ale tumorii pacientului. Acestea sunt apoi comparate cu cea mai mare bază genomică de date din lume.

În urma efectuării acestui test, medicii şi pacienţii primesc o listă cu medicamentele la care pacientul ar răspunde cel mai bine, potrivite pentru profilul individualizat al tumorii – atât medicamente aflate deja pe piaţă cât şi medicamente aflate în studii clinice.

Testul poate fi folosit în toate tipurile de cancer, cu tumori solide.

FoundationOne CDx – test cancer. Beneficii

Beneficiile aduse de acest test pentru pacienţi sunt majore.

Medicul va putea să aleagă cele mai potrivite opţiuni terapeutice, adaptate profilului genomic al tumorii pacientului:

  • terapii ţintite
  • imunoterapii oncologice

Un singur test poate măsura simultan mai mulţi biomarkeri importanţi din punct de vedere medical. Acest lucru reduce timpul de aşteptare al pacientului până la începerea tratamentului.

Prin urmare, grăbirea tratamentului are un impact pozitiv pentru pacienţi, deoarece, la ora actuală, pacienţii trebuie să aştepte rezultatele unor teste succesive, ce sunt obligatorii pentru un diagnostic corect.

Tratamentul potrivit, primit la timp, reduce costurile directe ale sistemului de sănătate pentru că evită cheltuieli cu tratamente care nu sunt eficiente.

FoundationOne CDx – test cancer. Oncologia personalizată

„Viitorul în oncologie aparţine personalizării şi individualizării cât mai detaliate a tratamentului, pentru fiecare pacient în parte. Alegerea celor mai bune opţiuni terapeutice nu se poate face fără teste de diagnostic. Testarea mai multor biomarkeri prin intermediul unui singur test, precum FoundationOne CDx, oferă pacienţilor cea mai bună şansă de a identifica tratamentul personalizat de care ar putea beneficia, în special pentru situaţiile în care nu există alte standarde de tratament.”, a declarat Dr. Mircea Gongu, Coordonator Departament Oncologie Ponderas Academic Hospital.

În țara noastră, acest test nu este decontat pentru pacienţi.

Costul unui test FoundationOne CDx este de 2.000 euro + TVA. Acesta poate fi efectuat doar pe baza unei recomandări din partea medicului oncolog.

Citește și Transplant de celule stem pentru autism