Grad de indatorare 2019

Grad de îndatorare 2019. Anunţul făcut de Asociația Societăților Financiare din România

19.10.2018

ALB România – Asociația Societăților Financiare din România salută decizia Băncii Naţionale a României de a modifica Regulamentul 17 privind gradul de îndatorare. Modificarea condițiilor de creditare, mai exact, reducerea gradului de îndatorare, se aplică de la 1 ianuarie 2019.

“Modificarea regulamentului 17 era demult anunțată; de altfel, ALB a participat la consultarea inițiată de BNR și am exprimat punctul de vedere al industriei”, au afirmat reprezentanţii Asociației Societăților Financiare din România.

Citeşte şi Tot ce trebuie să ştii despre modificarea condițiilor de creditare

Grad de îndatorare 2019: O creditare responsabilă

Conform acestora, era nevoie de o astfel de măsură pentru a susţine o creditare responsabilă şi sustenabilă.

„Ca idee generală, salutăm intenția reglementatorului de a lua măsurile necesare încurajării unei creditări responsabile și sustenabile”, a mai afirmat sursa citată.

Grad de îndatorare 2019: O simplificare

În plus, schimbările aduc şi o simplificare a modului în care consumatorii înțeleg gradul lor maxim de îndatorare.

„Credem că noul mecanism adoptat de către BNR asigură o liniaritate a abordării jucătorilor în piață și o simplificare a modului în care consumatorii înțeleg gradul lor maxim de îndatorare”, mai arată ALB România.

În plus, există probabilitatea să existe un impact asupra volumelor creditelor noi.

„Apreciem deschiderea BNR de a discuta cu industria și faptul că o parte dintre propunerile noastre au fost luate în considerare. Având în vedere informațiile publice care există în piață, precum și propriile estimări ale BNR, considerăm că este probabil să existe un impact asupra volumelor creditelor noi, acordate de către membrii ALB, acesta diferind de la o companie la altă în funcție de specificitațile fiecăreia și gradul de risc pe care erau dispuși să și-l asume”, au încheiat reprezentanţii Asociației Societăților Financiare din România.

Grad de îndatorare 2019: Decizia BNR

Pe 17 octombrie, CA al Băncii Naţionale a României a adoptat un Regulament pentru modificarea și completarea Regulamentului nr. 17/2012 privind condițiile de creditare.

Conform noilor prevederi, nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi de 40% din venitul net la creditele în lei. Pe de altă parte, nivelul va fi de 20% la împrumuturile în valută.

Aşadar, gradul total de îndatorare se determină ca pondere a obligaţiilor totale lunare de plată raportate la venitul net lunar.

Rata maximă de îndatorare este majorată cu 5 puncte procentuale pentru creditele aferente programului Prima Casă.

 

 

Citiți și despre:

O părere la “Grad de îndatorare 2019. Anunţul făcut de Asociația Societăților Financiare din România

  1. Pingback: Petrolexportimport faliment 2018: Decizia Tribunalului | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.