Modificarea conditiilor de creditare 2018

Tot ce trebuie să ştii despre modificarea condițiilor de creditare

18.10.2018

Modificarea condițiilor de creditare 2018. Consiliul de Administrație al Băncii Naţionale a României a adoptat, pe 17 octombrie, un Regulament pentru modificarea și completarea Regulamentului Băncii Naționale a României nr. 17/2012 privind unele condiții de creditare, cu modificările și completările ulterioare.

Modificarea condițiilor de creditare se aplică de la 1 ianuarie 2019.

Modificarea condițiilor de creditare 2018: 40% din venitul net

Potrivit noilor prevederi, nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi de 40% din venitul net la creditele în lei. Nivelul va fi de 20% la împrumuturile în valută.

Conform BNR, gradul total de îndatorare se determină ca pondere a obligaţiilor totale lunare de plată raportate la venitul net lunar.

Modificarea condițiilor de creditare 2018: Prima Casă

Astfel, rata maximă de îndatorare este majorată cu 5 puncte procentuale pentru creditele aferente cumpărării primei locuințe ce urmează a fi ocupată de debitor.

Noul regulament al BNR se aplică atât instituţiilor bancare, cât şi IFN.

Banca Naţională mai spune că măsuri similare de ordin prudențial au fost adoptate şi în alte țări europene. Printre acestea se numără: Ungaria, Polonia, Estonia, Lituania, Cehia.

Modificarea condițiilor de creditare 2018: Ce spun reprezentanţii BNR?

„Care sunt principalele obiectivele urmărite la modificarea Regulamentului? Simplificarea accesului la credite al persoanelor fizice și consolidarea creșterii sustenabile a activității de creditare. Conform noii metodologii de calcul, nivelul creditului și al ratelor aferente va putea fi stabilit ușor de orice solicitant. Protejarea populației cu venituri medii și cu venituri sub valorile medii în sensul îmbunătățirii capacității de plată, pentru creditare sănătoasă”, conform BNR.

Facilități pentru creșterea sustenabilă a activității de creditare a populației

– reguli mai permisive pentru achiziționarea primei locuințe ce urmează a fi ocupată de debitor

– neaplicarea limitei gradului de îndatorare pentru maxim 15% din portofoliul de credite noi destinate persoanelor fizice, la nivelul fiecărui creditor

– reducerea birocrației bancare pentru acordarea unei credit

Modificarea condițiilor de creditare 2018: Ce se întâmplă cu solicitările de creditare formulate deja?

Conform BNR, toate solicitările de credit efectuate înainte de 1 ianuarie 2019, inclusiv cele aferente unor programe guvernamentale adresate clienților persoane fizice, precum programul Prima Casă, se soluționează pe baza reglementării de la momentul depunerii cererii la bancă, chiar dacă acordarea creditului are loc după 1 ianuarie 2019.

Citeşte şi Piaţa auto continuă să crească. Câte maşini s-au vândut în septembrie 2018?

 

Citiți și despre: