Stiri: Logistica

Greva transportatori 2018 Bucuresti

Grevă: Transportul public de persoane între București și Ilfov, suspendat de miercuri

29.10.2018

Grevă transportatori 2018 Bucureşti: Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România a anunţat grevă începând cu 31 octombrie 2018, grevă care va afecta transportul de persoane între București și localitățile din Ilfov.

„COTAR își cere scuze față de clienții care vor avea de suferit în urma măsurilor de urgență pe care transportatorii le vor lua, în zilele următoare, dar îi roagă pe cei afectați de această situație să înțeleagă de ce se întâmplă aceste lucruri în România”, a anunţat Confederaţia.

Grevă transportatori 2018: De ce protestează firmele din domeniu?

Motivul protestului este următorul: nu mai există nicio autoritate care să reglementeze această piață.

Conform sursei citate, Ministrul Transporturilor a decis soarta a 100.000 de cetăţeni care folosesc zilnic microbuzele între Capitală și Ilfov.

Firmele care operează curse între București și Ilfov au investit, în ultimele luni, peste 20 milioane euro. Aceste fonduri au mers către 170 de autobuze urbane care stau în garaj.

Grevă transportatori 2018: Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov

O altă problemă este că nu există nicio procedură de atribuire pe traseele care fac legătura între Bucureşti şi Ilfov

„Au trecut șase luni de la desființarea, de către ministrul Transporturilor, Lucian Șova, a Autorității Metropolitane de Transport. Astfel, atribuțiile în privința serviciilor de transport persoane București-Ilfov s-au transferat, în subordinea Primăriei Capitalei, respectiv la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public”, mai spun reprezentanţii COTAR.

În plus, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov nu a luat nicio decizie privind atribuirea licențelor de transport.

Grevă transportatori 2018 Bucureşti: Prezentarea unei strategii

Specialiștii asociației aveau datoria să creeze şi prezinte strategia privind atribuirea licențelor. Mai exact, este vorba de un studiu de fundamentare, astfel încât companiile de transport să își pregatească din timp investițiile în flotele auto.

În schimb, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov nu a luat nicio decizie în privinţa reglementărilor transportului public de persoane între Bucuresti și Ilfov. În plus, nici nu a rezolvat problema emiterilor de licenţe pentru aceste firme.

Grevă transportatori 2018: Ordonanţa Ministerului Transporturilor

COTAR mai susţine că Ordonanța emisă de ministrul Transporturilor nu este în favoarea românilor. Aşadar, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov, care a preluat atribuțiile, nu este competentă să gestioneze domeniul transporturilor.

Grevă transportatori 2018 Bucureşti: Ce interese există?

Conducerea COTAR aduce acuzaţii grave. Conform sursei citate, se încalcă principiul liberei concurențe privind condițiile de acces la piața transportului de persoane.

“Refuzul autorităților de a derula o procedură transparentă de atribuire a traseelor și licențelor, pe rutele de transport între București și Ilfov, ascunde sub preș un abuz ce va urma începând cu 1 ianuarie 2019. Credem că se urmărește interesul societăților de transport nou-înființate și finanțate de bugetele locale ale primăriilor. Transportatorii nu au primit niciun leu pentru achiziția de autobuze, suportă integral achiziția de mijloace de transport”, a declarat Dan Leasă , prim-vicepreședinte COTAR-filiala Ilfov.

Citeşte şi Combinatul ArcelorMittal Galaţi: Ce planuri de investiţii are grupul Liberty?