Compania raportează venituri consolidate de 275,2 milioane de lei în primul semestru din 2022, o creștere cu 71% față de aceeași perioadă a anului anterior. GRUP ȘERBAN rămâne una dintre cele mai cunoscute companii antreprenoriale românești active în mai multe domenii de activitate agribusiness, printre care producție vegetală, ferme avicole și de bovine Angus, panificație, patiserie și cofetărie. Pentru GRUP ȘERBAN, anii 2021-2022 au fost ani de consolidare pe principii noi de guvernanță corporativă, de consolidare a liniilor de business, având direcții cu valoare adăugată, de integrare în activitate a unor direcții noi, dar și de focusare pe dezvoltare organică. Astfel, în fiecare an au fost realizate investiții de 30-35 de milioane de lei, materializate activ, pornind de la terenuri și spații de depozitare, trecând prin echipamente tehnologice de precizie și finalizând cu active biologice (terenuri agricole, silozuri, genetică black Angus).
În anul 2019 a fost demarat un proces investițional complex în cadrul companiei, prin care a fost vizată dezvoltarea tuturor liniilor de business ale GRUP ȘERBAN – creșterea producției legumicole, mărirea capacităților de depozitare, extinderea suprafețelor pentru ferma avicolă și sporirea capacității de fabricație pentru produsele de panificație.
În prezent, suprafața aflată în exploatare este de peste 12.000 de hectare agricole în Bacău și Vaslui. Compania urmărește dezvoltarea legumicolă în rotație cu cultura mare, având un plan de culturi stabil format din cartofi, cereale și alte legume, inclusiv sfeclă de zahăr. Capacitatea totală de producție pentru panificație-patiserie-cofetărie este de 20 tone/24h, iar volumele realizate pe total sortimente au depășit 5.000 tone, specialitățile cu multicereale având o pondere de 54,1%.
Listarea la bursă sprijină procesul de dezvoltare din cadrul companiei
Compania mamă, ce deține părțile sociale în cadrul întreprinderilor și operează fiecare linie de business, este listată la Bursa de Valori București pe piața AeRO, având o capitalizare medie în ultimele 12 luni de 340 de milioane de lei, familia Șerban deținând 95%.
Listarea la bursă a reprezentat o opțiune viabilă care va sprijini procesul de dezvoltare și de finalizare a acestor investiții. Prezența la BVB oferă astfel numeroase avantaje, inclusiv în ceea ce privește reputația și încrederea din partea potențialilor parteneri.
Listarea la bursă a reprezentat o opțiune viabilă care va sprijini procesul de dezvoltare și de finalizare a investițiilor realizate în cadrul companiei
„În urma majorării, capitalul social al companiei va depăşi 180 de milioane de lei. În primul semestru al anului, am raportat venituri consolidate de 275 de milioane de lei, în creştere cu 71% şi un profit net de 6,8 milioane de lei, în urcare cu 40% faţă de S1/2021”, ne-a declarat Ovidiu Bucătaru, CFO GRUP ȘERBAN.
Evoluția diviziilor de activitate ale GRUP ȘERBAN
Pentru Divizia Agricultură, în acest sezon agricol, diferențele de producție dintre suprafețele irigate și cele neirigate au fost evidente, ceea ce demonstrează beneficiile implementării unor astfel de sisteme de irigații și determină o dependență mai redusă față de factorii climatici, obținând venituri de 4-5 ori mai mari din cultivarea legumelor industriale în sistem irigat versus valorificarea producțiilor obținute din cultura mare și o EBITDA net superioară.
Managementul GRUP ȘERBAN este însă de părere că o parte din investiții ar trebui direcționată și către capacitățile de depozitare. În contextul conflictului din Ucraina, care perturbă fluxurile de aprovizionare cu cereale, inclusiv prin blocarea portului Constanța, activarea unor capacități de depozitare suplimentare pe frontiera de est a Uniunii Europene devine un diferențiator semnificativ în domeniul afacerilor din agricultură.
Investițiile în agricultură ar trebui direcționate către dezvoltarea sistemelor de irigații și către capacitățile de depozitare
În plus, față de capacitatea de stocare, este importantă și proximitatea față de magistralele rutiere și feroviare, astfel încât transportul să fie realizat cu ușurință. În acest sens, în iulie au fost achiziționate patru noi baze de depozitare a cerealelor în județul Bacău, prin care GRUP ȘERBAN și-a extins capacitatea totală de depozitare cu 40%, la 167.000 de tone. În urma acestei investiții și implicit a extinderii capacității totale de depozitare, se va ajunge la o creștere EBITDA anualizată de 7,5 milioane lei.
Divizia Ferme
În cadrul GRUP ȘERBAN se află în derulare proiecte cu centrale fotovoltaice cu o putere instalată de peste 400 kWh, formate din peste 1.000 de panouri, având o suprafață de peste 2.000 mp de acoperișuri transformate în centrale electrice fotovoltaice pentru linia de business avicolă. Odată puse în funcțiune, acestea vor asigura 21% din necesarul de energie electrică al fermelor de creștere a puilor.
„Totodată, s-au realizat investiții în achiziționarea unei ferme de vaci Angus cu o capacitate de peste 400 de capete, în prezent fiind disponibile 135 de hectare de pășune pentru vacile Angus. Cu ajutorul acestei ferme se crează condiții ideale pentru pășunea irigată și supraînsămânțată, iar pământul răspunde prin producția de iarbă”, ne-a declarat Elena Bufnilă, Director Marketing & Comunicare în cadrul GRUP ȘERBAN.
Divizia Panficație
În domeniul panificației, în luna decembrie au fost relansate nu mai puțin de patru game de produse de panificație sub brandul Granero prin schimbare de rețete și rebranding, marea majoritate având un conținut ridicat de maiele de până la 40%.
În luna decembrie, GRUP ȘERBAN a relansat patru game de produse de panificație sub brandul Granero
Gama Pro conține sortimentele Prokorn, Proseeds și Prospelta, acestea având în compoziție semințe și cereale. Gama Răzeși este alcătuită din produsele Răzeși cu Porumb, Răzeși cu Fulgi de cartofi și Răzeși cu Tărâțe și Secară, conținând maiele. Gama Specială este alcătuită din două sortimente care sunt potrivite unui regim alimentar special, respectiv Specială cu conținut redus de glucide și Specială cu conținut redus de sare. Nu în ultimul rând, Gama Super cuprinde produse realizate din grâu și maiele 40%, respectiv Super cu făină albă, Super cu făină neagră și Super cu făină graham.
„Pentru realizarea acestui proiect, inginerii tehnologi GRUP ȘERBAN au colaborat în elaborarea noilor rețete cu specialiști în panificație din Olanda și Suedia. Toate aceste produse vor fi disponibile în majoritatea supermarketurilor din România, acolo unde compania este deja prezentă cu produse de panificație sub brandul Granero. În urma investiției în diversificarea portofoliului de produse, capacitatea de producție a GRUP ȘERBAN pentru întreaga linie de business dedicată panificației, patiseriei și cofetăriei este de 20 de tone pe zi”, precizează Directorul de Marketing & Comunicare.
În continuare, pe lângă investițiile planificate, grupul de companii are în vedere și proiecte ce au ca finalitate creșterea suprafețelor cultivate, precum și a spațiilor de depozitare cereale.
GRUP ȘERBAN, un brand de încredere
De-a lungul celor 27 de ani de existență a afacerii pe piața din România au fost realizate investiții constante în creșterea și diversificarea activității pentru a construi un brand de încredere pentru România și nu numai. În toată această perioadă, GRUP ȘERBAN a avut parte de o creștere continuă prin implementarea de proiecte de succes și lansarea de produse diversificate.
În 2022, compania a făcut un nou pas în dezvoltare prin listarea la Bursa de Valori București. Acesta a fost momentul care a marcat trecerea către o nouă identitate vizuală, care să transmită ceea ce GRUP ȘERBAN este astăzi: o afacere de familie transformată într-un grup de firme format din peste 400 de oameni și axat pe furnizarea de produse și servicii de calitate în domenii precum agricultură, creșterea păsărilor, panificație, patiserie-cofetărie sau alimentație publică.
Având în vedere dimensiunea afacerii, o nouă identitate vizuală a reprezentat un pas necesar pentru brandul GRUP ȘERBAN
Noua identitate vizuală a grupului a fost realizată de către o agenție specializată, împreună cu echipa GRUP ȘERBAN. Întregul proces de creație s-a desfășurat în cadrul unor workshop-uri axate pe identificarea nevoilor GRUP ȘERBAN, obiectivele de viitor ale echipelor din cadrul companiilor din grup și modalitatea prin care acestea pot fi îndeplinite.
„Rezultatele acestui proces au condus către o identitate vizuală al cărei pilon principal este reprezentat de oamenii care se află în jurul GRUP ȘERBAN – de la familia Șerban care setează direcția de dezvoltare a afacerii și până la angajați, parteneri, furnizori, investitori și acționari. Culorile alese pentru noua identitate vizuală reprezintă puterea și recunoașterea unei afaceri românești de succes”, menționează Elena Bufnilă.
Pe partea de patiserie-cofetărie, grupul este într-un proces de rebranding și îmbunătățire a rețetelor, precum și în plin process de lansare de noi produse inedite realizate din ingrediente premium. Rebranding-ul va veni la pachet cu deschiderea unei noi cofetării în orașul Onești, în decursul anului 2023. Toate produsele sunt realizate conform sistemului de management al calitații, care îndeplinește condițiile standardului ISO 2200 și ISO 9001, precum și ale standardului IFS Food.
Focus pe domenii cu performanță financiară
Anii 2021-2022 au fost pentru GRUP ȘERBAN ani de consolidare pe principii noi de guvernanță corporativă și de consolidare a liniilor de business. Profiturile generate, ce ar fi putut fi retrase ca dividende, au rămas la dispoziția companiilor din grup, reprezentând contribuția de equity pentru creșterea organică dorită. În acest sens, în iulie, compania a achiziționat patru noi baze de depozitare a cerealelor în județul Bacău, cu o tranzacție în valoare de 17,7 milioane de lei fără TVA. Prin această investiție, GRUP ȘERBAN și-a extins capacitatea totală de depozitare cu 40%, la 167.000 de tone.
Pe viitor, compania continuă extinderea și investițiile în domeniul agri-food, fiind focusată pe reducerea lanțului. De la regenerativ la sustenabil, de la eficiență la excelență, GRUP ȘERBAN se focusează pe domenii cu performanță financiară, reziliență și impact social pozitiv.
GRUP ȘERBAN se focusează pe domenii cu performanță financiară, reziliență și impact social pozitiv
Angajații, cheia succesului în business
La momentul de față, grupul de companii este format din peste 400 de angajați care reprezintă cheia succesului în business. Compania investește continuu în angajați și include, pe lângă pachetul de angajare și alte tipuri de beneficii, de la educație/participare la diferite traininguri/workshopuri de specialitate, experiențe noi în alte țări, până la bonusuri de performanță și diferite modalități de motivare a angajatului prin recunoașterea meritelor atât individuale, cât și de grup.
„Suntem recunoscuți pentru excelență și reușită. Creăm permanent noi oportunități și vrem să fim un exemplu pentru comunitate”, mai spune Directorul de Marketing și Comunicare.
O creștere importantă față de anul anterior
Din punct de vedere financiar, compania raportează venituri consolidate de 275,2 milioane lei în primul semestru din 2022, o creștere cu 71% față de aceeași perioadă a anului trecut, o cifră de afaceri de 240 de milioane de lei, +97%, EBITDA de 20,5 milioane de lei, o majorare cu 13% și un profit net de 6,8 milioane de lei, o apreciere cu 40% comparativ cu primele șase luni ale anului trecut.
În ceea ce privește rezultatele pe linii de business, în cadrul producției vegetale și de comerț, GRUP ȘERBAN a înregistrat o cifră de afaceri de 173,8 milioane de lei în primul semestru din 2022, dublă față de aceeași perioadă a anului trecut și o EBITDA de 11,7 milioane de lei, o creștere cu 28% comparativ cu 2021. Principalele venituri au fost generate, în principal de vânzările de porumb și floarea soarelui, care au crescut cu 112%.
Compania raportează venituri consolidate de 275,2 milioane de lei în primul semestru din 2022, o creștere cu 71% față de aceeași perioadă a anului anterior
În cadrul fermei avicole, compusă din cinci ferme proprii în trei locații în județele Bacău și Vaslui, cu o capacitate de 880.000 de capete per serie, a fost înregistrată o cifră de afaceri de 50 milioane de lei, o creștere cu 131% față de primul semestru din 2021 și o EBITDA de 3 milioane de lei, o apreciere cu 3%.
Performanța liniei de business de panificație
În linia de business axată pe panificație, patiserie și cofetărie, care include o brutărie, un laborator de cofetărie și cinci magazine sub brandul Băcănia Șerban, în primele șase luni ale anului s-a înregistrat o cifră de afaceri de 20,7 milioane de lei, o majorare cu 16% față de aceeași perioadă din 2021. Această majorare a fost susținută de creșterea producției vândute cu 24%, reprezentând volumele comercializate prin intermediul lanțurilor de retail, a actualizării prețurilor din contracte, precum și de creșterea cu 8%, până la 8,8 milioane lei, a veniturilor din vânzarea produselor comercializate prin Băcănia Șerban.
„Suntem mulțumiți de rezultatele înregistrate la nivelul primului semestru din 2022, având în vedere anul agricol dificil caracterizat de secetă și creștere la nivelul tuturor prețurilor. În cadrul activității vegetale, în primele șase luni ale anului, am exploatat o suprafață totală de 11.157 de hectare și am comercializat un volum de 87.719 tone de cereale și plante oleaginoase, utilizând eficient cele 167.000 tone spații de depozitare. În ceea ce privește produsele de panificație, volumele realizate au depășit 2.300 de tone, în timp ce producția de pui a depășit 4.000 de tone. Rezultatele prezentate demonstrează că GRUP ȘERBAN dispune de capacitățile necesare pentru a traversa cu bine astfel de perioade dificile, ce au la bază investițiile constante realizate de-a lungul anilor în dezvoltarea grupului”, a declarat, în încheiere, Elena Bufnilă, Director Marketing & Comunicare în cadrul GRUP ȘERBAN.
Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/rebranding-grup-serban-holding/