Agricultura

Grup Serban Holding

Grup Șerban Holding urmărește atragerea de investiții prin listarea la Bursă

01.12.2021

Managementul dorește finalizarea unui proces investițional complex care vizează dezvoltarea tuturor liniilor de business ale Grupului. GRUP ȘERBAN reprezintă un grup dinamic, cu capital românesc, în plină expansiune și cu încredere că investițiile permanente sunt esențiale pentru dezvoltarea afacerilor. Grupul vizează dezvoltarea continuă în toate liniile de business în care activează – agricultură, comerţ cu cereale, plante oleaginoase și legume, creșterea păsărilor, panificaţie, patiserie-cofetărie, alimentaţie publică (lanţ propriu de magazine – Băcăniile Șerban), distribuţie și transport.

Viziunea GSH (Grup Șerban Holding) este de a deveni prima alegere a clientului autohton în materie de produse alimentare – carne de pasăre, panificație, patiserie, cofetărie și legume – și de a genera trenduri pe piața locală de specialitate, dorind să devină un producător de top pe piața din România.

Grup Șerban Holding vizează dezvoltarea continuă în toate liniile de business în care activează

„Pentru anul în curs, GSH și-a bugetat investiția într-o serie de proiecte care vizează irigații, capacități avicole, spații de depozitare și achiziționarea de noi echipamente în sectorul panificație-cofetărie”, ne-a declarat Dna. Elena Bufnilă, Director Marketing & Comunicare.

Activitatea în sectorul de agricultură și depozitare

În prezent, Grup Șerban Holding exploatează peste 12.000 de hectare de teren arabil cu focus pe cultura mare în sistem convențional. Cele peste 12.000 de hectare sunt cultivate cu cereale (grâu, porumb), plante oleaginoase (floarea soarelui, rapiță) și legume (cartofi, ceapă, sfeclă roșie, morcovi, păstârnac, țelină).

Pentru lucrarea terenurilor deținute și pentru transportul materiilor prime (semințe, îngrașăminte) și a cerealelor, grupul deține un parc de utilaje agricole marca: Class, Fendt, Horsch, Valtra, John Deere, Lemken, Grimme, APH, Valtra, Cross Slot, Turbose – pentru lucrarea pământului (arat, semănat, recoltat, discuit, fertilizat, erbicidat) și o flotă de cap tractor cu semi-remorcă pentru transportul cerealelor.AGRII Romania

Interesul societății a fost ca aceste terenuri să fie în zonele apropiate capacităților de depozitare, ceea ce a condus la o concentrare a terenurilor în anumite zone. În acest mod, grupul reușește să beneficieze de economiile de scală determinate de funcționarea într-un model hibrid și rulând atât producția proprie, cât și cea generată din achiziții.

În prezent, Grup Șerban Holding exploatează peste 12.000 de hectare de teren arabil cu focus pe cultura mare în sistem convențional

De asemenea, grupul de firme deține o capacitate totală de depozitare a cerealelor și plantelor oleaginoase de peste 133.000 de tone în opt baze, derulând operațiuni de recepție, condiționare, stocare și rulând peste 240.000 tone de cereale și plante oleaginoase pe an în echivalent grâu GH 77kg/100l.

Totodată, printre activele deținute, GSH operează cel mai mare depozit de cereale din proximitatea E85 (DN2), cu acces atât la transportul feroviar, cât și auto, având capacitate autorizată de 42.000 mt (aprox. 20% din capacitatea de stocare în silozul din județul Bacău).

Investiții în sectorul de agricultură în 2020

Și în 2020, grupul de firme a continuat investițiile în sectorul agricol. Cea mai recentă investiție a fost în valoare de 1,2 milioane de euro, investiție care a permis dezvoltarea și punerea în funcțiune în 2020 a unui sistem de irigații de 600 de hectare în lunca Siretului. În cadrul acestui sistem au fost irigate circa 700 de hectare până la sfârșitul anului 2020, iar în semestrul 1 din 2021 circa 1.000, urmând ca prin investițiile ce se vor realiza până la final de semestru întâi 2022 să fie operaționale 1.500 de hectare.

Pe modelul celor 3 grupe de 500 de hectare dezvoltate de la an la an, grupul de firme are în plan dezvoltarea legumicolă în rotație, cartofi, cereale și alte legume, inclusiv sfeclă de zahăr, rezultând o capacitate de producție în sistem irigat de 3.000 de hectare până la finalul anului 2025.systec agripack

Cea mai recentă investiție a fost în valoare de 1,2 milioane de euro, investiție care a permis dezvoltarea și punerea în funcțiune în 2020 a unui sistem de irigații de 600 de hectare în lunca Siretului

În prezent, principalii parteneri în comercializarea produselor agricole sunt Cargill, PepsiCo, Agricola International, Fermador, Nutriva, ADM, Vittera, dar și alți producători și distribuitori de legume, de retail și mici lanțuri de magazine. Pe viitor, grupul de firme are în plan și atragerea de investitori din industria procesatoare de cartofi (producători de cartofi congelați), de amidon, fulgi și praf din cartofi și alte legume.

„O nevoie tehnică și de servicii ce vizează tehnica agricolă o estimăm în următorii 5 ani ca fiind de 5.000 de hectare de legumicultură care se vor dezvolta în această zonă, având în vedere potențialul de irigații pe care îl oferă Lunca Siretului, cel mai dens bazin hidrografic din România”, precizează dna. Bufnilă.

Tehnologii de cultivare performante și utilaje de ultimă generație

Datorită tehnologiilor de cultivare performante, dar și utilajelor de ultimă generație folosite, GSH reușește în fiecare an să obțină producții peste mediile obținute în aceleași zone în condiții pedo-climatice similare. Totodată, pentru a putea realiza un plan tehnologic corespunzător tipurilor de sol și culturi, grupul de firme realizează studii pedologice la fiecare 4 ani. Prin intermediul laboratorului de cercetare-dezvoltare a biodiversităţii, dezvoltat de grup, sunt analizate continuu microbiologia solului și importanţa sa în agricultura comercială.Netafim

„Punem accent pe importanța deținerii unui sol activ din punct de vedere biologic, prin urmare, se recurge la analiza permanentă a acestuia prin folosirea tehnologiilor moderne de sustenabilitate, care ajută la producerea unor culturi agricole de înaltă calitate”, detaliază Directorul de Marketing & Comunicare.

GSH reușește în fiecare an să obțină producții peste mediile obținute în aceleași zone în condiții pedo-climatice similare

În plus, grupul de societăți valorifică gunoiul de păsări obţinut din fermele proprii, înlocuind îngrășământul chimic. Îngrășământul natural obţinut este extrem de fertil și prezintă un beneficiu important pentru culturile agricole, în special legume, aplicând în mod natural sinergiile generate de liniile de business în care activează.

Mai mult, Grup Șerban Holding deține certificarea globală G.A.P., care garantează angajamentul grupului pentru o producţie sigură și durabilă a produselor cultivate.

Evoluția fermei Avicole

O ramură importantă a activității GSH este cea dedicată creșterii puilor. GSH produce pui de carne hibrid Hubbard și Ross 308 în cele cinci ferme proprii cu o capacitate totală de 880,000 de capete/serie, situate în judeţele Bacău și Vaslui. În hrana puilor rasa Hubbard se utilizează un furaj integral vegetal, cu porumb minim 70%.

În creșterea păsărilor se acordă o atenţie deosebită conservării mediului, bunăstării animalelor, siguranţei alimentare și dezvoltării durabile. Prin sistemul de management al calităţii, GSH îndeplinește condiţiile standardului ISO 9001 și 22000.

Ferma beneficiază de un sistem de producţie integrat, baza materială fiind completată de fabrica de nutreţuri combinate, cu o capacitate de granulare și brizurare de până la 7 tone/oră, 70% din reţeta furajului reprezentând-o cerealele produse în cadrul grupului.

Ferma beneficiază de un sistem de producţie integrat, baza materială fiind completată de fabrica de nutreţuri combinate

Mixul de produs finit, rezultând în pui pentru abatorizare, este comercializat într-o pondere majoritară către Agricola International Bacău, diferența fiind prelucrată și comercializată în băcăniile proprii sub brandul „Puiul Copilăriei”, pui cu creștere lentă.solana

Referindu-se la planurile de viitor, reprezentanții companiei afirmă că: „În următorii patru ani avem în plan să investim într-un nou complex de creștere industrializată a puilor pe o platformă din localitatea Săscut, jud. Bacău. Aici s-au făcut primele demersuri, în sensul că am investit în achiziționarea respectivei platforme și am început lucrările de punere în valoare cu demersuri de obținere a autorizației de construcție. Prin această investiție, ne majorăm capacitatea de creștere a puilor de la 44.000 mp la 84.000 mp”.

Activitatea în sectorul de Panificație-patiserie-cofetărie

În sectorul de Panificație-Patiserie-Cofetărie, GSH deține o brutărie, un laborator de cofetărie și cinci magazine sub brandul Băcănia Șerban. În prezent, capacitatea totală de producție a produselor de panificație-patiserie este de 15 tone/24h.

În trend cu piața, grupul de firme oferă consumatorului posibilitatea să aleagă produse de panificație, patiserie și cofetărie care se pliază pe nevoile și preferințele lui, producând diferite sortimente de produse, inovând în mod continuu. Produsele de panificație se găsesc atât în lanțurile proprii de magazine, Băcăniile Șerban, cât și în supermarketurile partenere din țară.

Prin sistemul de management al calitații, care îndeplinește condițiile standardului ISO 2200 și ISO 9001, precum și a cerințelor standardului IFS Food, compania oferă consumatorilor servicii și produse de calitate. Astfel, GSH urmărește constant tendințele în industria de panificație, patiserie și cofetărie și investește continuu în tehnologii inovatoare și strategii de management.

Produsele de panificație se găsesc atât în lanțurile proprii de magazine, Băcăniile Șerban, cât și în supermarketurile partenere din țară

Laboratorul cu delicii s-a născut din pasiune pentru dulciuri și creativitate. După rețete inedite, sunt produse prăjituri și torturi rafinate la standarde înalte.

În prezent, GSH operează două facilități de producție localizate în Filipești și Onești, județul Bacău, specializate în realizarea de produse de panificație, prelucrând până la 10 tone făină pe zi, respectiv produse de cofetărie și patiserie.

Producția realizată este adusă pe masa consumatorilor prin intermediul rețelei proprii de magazine, prin distribuția prin intermediul propriei flote pe raza județelor Bacău și Vrancea. Atât în anul 2020, cât și în prima jumătate a anului 2021, aceasta a reprezentat 35% din producția realizată, diferența fiind distribuită prin intermediul platformelor logistice deținute de IKAs.

În prezent, în portofoliul de clienți se regăsesc rețelele de magazine Mega Image, Penny, Carrefour, Profi, Kaufland, Selgros, Cora, Supeco, Auchan, Lidl.

Certificări obținute în 2020

Pentru anul 2020 s-au înregistrat certificări și recertificări: HACCP, ISO, IFS FOOD, precum și distribuția națională sub brandul Granero Șerban a produselor:

  • Pâine Mix Semințe și Cereale Prokorn, cu distribuție pe platformele Profi, Penny, Selgros, Kaufland, Mega Image, Carrefour. Pâinea, sub numele Multicereale Prokorn 600 grame, este o pâine pufoasă, bogată în fibre, cu un gust unic dat de combinația optimă a celor 5 cereale (grâu, secară, porumb, orz, ovăz) și 3 semințe (floarea soarelui, in, susan);
  • Pâinea Răzeșilor pe vatră, cu distribuție pe platformele Profi și platforma Selgros care acoperă toată țara. Pâinea Răzeșilor este inspirată de tradiția moldovenească a răzeșului, care presupunea o viață din era simplă și foarte curată;
  • Pâinile Pita cu Maiași Pâine cu grâu Spelta, livrate la nivel național pe platformele Carrefour si pe zona Moldovei în supermarketurile Kaufland și Penny;
  • Pâine Multisemințe cu distribuțiepe toate platformele LIDL din țară, sub brandul TASTINO. 

Brandul de pâine Granero are o existență îndelungată, încă din anul 1994. Toate aceste produse, precum și altele, sunt prezente și pe rafturile Băcăniilor Șerban. Grupul vizează în continuare noi investiții în echipamente pentru panificație-patiserie-cofetărie, cu scopul de a crește productivitatea muncii și capacitatea de producție.

Cele mai recente parteneriate încheiate în fiecare sector de activitate

În sectorul agriculturii, cel mai recent și important parteneriat a fost încheiat pe partea de legume cu Pepsico, unul dintre cei doi mari procesatori de cartofi în regim chips, care procesează cartofii în România, în fabrica de la Popești-Leordeni.

Pe partea de cartofi fresh, GSH a încheiat contracte fie cu producători de conserve cum ar fi Contec Foods, fie cu marile rețele IKA (Profi, Mega Image). Pe partea de cereale unul din partenerii importanți este Cargill.

„În activitatea avicolă, avem ca partener principal Agricola Internațional, iar pe partea de panificație avem contractul cu LIDL pe private label și cu restul supermarketurilor, Mega Image, Profi, Penny, Kaufland, Carrefour, Selgros, Auchan, Supeco”, menționează Directorul de Marketing și Comunicare.

Pe viitor, grupul are în plan atât încheierea de noi parteneriate în toate domeniile de activitate, cât și atragerea de investitori din industria procesatoare de cartofi (producători de cartofi congelați), de amidon, fulgi și praf din cartofi și alte legume.

Noi proiecte de irigație care respectă Politica Agrară Comună

Înțelegând obiectivele transversale din noua Politică Agrară Comună, mai exact reducerea impactului climatic, respectiv utilizarea sustenabilă a resurselor, Grup Șerban Holding a demarat în 2019 proiecte de irigații prin picurare, caracterizate prin aplicarea de precizie a recomandărilor tehnologice. Acest lucru presupune aplicarea apei în proximitatea plantelor, generând o utilizare la maximum a cantității de apă, eliminând evaporarea și pierderile sub nivelul rădăcinilor sau prin scurgerea la suprafață.

„Prin aplicare principiilor de management al apei, am investit în stații de purjare, de dozare, linii de picurare cu compensare, am reușit să generăm o reducere cu aproximativ 50% a cantității de apă utilizată, cu 40% a cantității de fertilizanți și cu 30% a consumului de energie, toate acestea generând un spor, un randament de producție superior cu 20%”, explică dna. Elena Bufnilă.

Listarea la bursă a acțiunilor Grupului Șerban

În ultimii 3 ani, GSH a făcut paşi concreţi în accesarea surselor suplimentare de finanţare, având un întreg demers în ceea ce înseamnă branding-ul, direcţiile de business şi diferite planuri, iar aceste resurse vin prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti.

Astfel, se intenţionează ca, până la sfârşitul anului, grupul să obțină un plasament privat, să accelereze acest proces investiţional, crescând volumele şi implicit marjele oferite.

În luna noiembrie, GSH a realizat un plasament privat pentru acțiuni, intermediat de TradeVille, prin care se intenționează să se atragă de la investitori, în cadrul unei majorări de capital, suma de 25 de milioane de lei în vederea accelerării planurilor de extindere.

În ultimii 3 ani, GSH a făcut paşi concreţi în accesarea surselor suplimentare de finanţare

„Piața de capital reprezintă o opțiune viabilă de dezvoltare a afacerilor din domeniul agriculturii. Analizăm de ceva vreme potențiala listare a companiei la Bursa de Valori București și sunt convins că în acest moment suntem pregătiți pentru acest pas. Începând cu anul 2019, am demarat un proces investițional complex în cadrul companiei, vizând dezvoltarea tuturor liniilor de business ale Grup Șerban Holding. Investițiile sunt axate pe creșterea producției legumicole, mărirea capacităților de depozitare, extinderea suprafețelor pentru ferma avicolă și sporirea capacității de producție a produselor de panificație. Astfel, prin listarea la bursă ne dorim să aducem alături de noi investitori care să ne sprijine în accelerarea și finalizarea acestor investiții,” explică dl. Nicolae Șerban, fondatorul Grup Șerban Holding.

Provocările anului 2020 și planurile de viitor

Anul 2020 a reprezentat o provocare din punct de vedere core-business, având în vedere impactul pandemiei COVID-19, coroborat cu o secetă pedologică. Totuși, prin măsurile luate în timp util, Grup Șerban Holding a reușit să se adapteze contextului nou, reușind să mențină cifra de afaceri la un nivel de peste 300 de milioane de lei și generând o EBITDA de 54,1 milioane de lei.

În continuare, pentru anul 2021, grupul estimează venituri la nivel consolidat de 330 milioane lei și un profit de 24,6 milioane lei.

Pentru următorii 3 ani compania este concentrată pe tot ce înseamnă dezvoltarea proiectelor interne, în special în zona de capacități de depozitare, unde GSH are ca obiectiv dezvoltarea unui depozit cu ventilaţie şi temperatură controlată pentru legume în vrac şi cutii cu o capacitate de depozitare de până la 4.000 de tone până în Q3 2022.

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/grup-serban-holding-viziune-pentru-viitor/