Energie regenerabila

ICME-ECAB SA

ICME ECAB se implică în proiecte fotovoltaice internaționale

01.06.2015

Compania produce cabluri speciale, pentru modernizarea căilor ferate europene. ICME ECAB, subsidiară a Hellenic Cables Group, unul dintre cele mai mari grupuri de producători de cabluri din Europa, a investit recent în dezvoltarea capacităților de producţie la cablurile de date, cu instrumentele de măsură aferente. La aceste investiții s-au adăugat modernizările și reeechiparea laboratoarelor specifice, cu scopul îmbunătățirii activităţilor de cercetare și dezvoltare. Cum standardele devin din ce în ce mai complexe, companiile din domeniu se văd nevoite să investească într-un mod constant, pentru a se asigura că produsele lor sunt la nivelul așteptat, atât de autoritățile din domeniu, cât și de partenerii de afaceri.

Pe termen scurt nu sunt preconizate investiții majore, ia acest lucru este cauzat de piața relativ instabilă, însă noutățile companiei vin din lansarea de noi produse pe piață. „Un produs nou, destinat tuturor pieţelor, este cablul de date de categorie 8, a cărui standardizare abia a apărut şi care rivalizează cu fibra optică din punct de vedere al capacității de transfer a datelor, având însă avantajele la instalare ale unui cablu tradiţional de date. Pe baza unor cerinţe specifice ale unor autorităţi de căi ferate din Europa, am proiectat şi produs cabluri extrem de complexe pentru diferite proiecte de modernizare a căilor ferate. Fiind un domeniu extrem de specializat, nu cred că alte detalii sunt relevante pentru publicul larg. În prezent, dezvoltăm cabluri pentru proiecte fotovoltaice care utilizează alte standarde decât cele europene şi cabluri cu specificaţii proprii ale unor clienţi mari”, ne-a declarat Eusebiu Muthi, directorul general adjunct şi membru în CA ICME ECAB SA.

Proiecte fotovoltaice

Una dintre nișele dezvoltate ale firmei este cea care privește proiectele fotovoltaice.

ICME ECAB s-a implicat activ în proiecte majore eoliene, precum cele care au fost dezvoltate la Fântânele, Cogealac, Casimcea, Gemenele, Crucea, Nălbant sau Babadag.

“Pentru proiectele fotovoltaice, dat fiind faptul că puterea instalată este mult inferioară celor eoliene, meţionăm faptul ca am furnizat soluţii la proiecte însumând peste 350MW, culminând cu un proiect de peste 56MW, la Ucea. Pentru acest domeniu am furnizat cabluri şi în alte ţări, cum ar fi: Bulgaria, Ungaria, Anglia şi la câteva proiecte în Chile”, explică directorul general adjunct ICME ECAB.

Toate aceste proiecte sunt implementate cu ajutorul strategiilor complexe, realizate special pentru nevoile și rezultatele implicate. Tocmai de aceea, oficialii companiei spun că este nevoie de furnizarea de soluții complexe și nu de produse singulare de cele mai multe ori. “O să vă dau exemplul unui proiect unde noi am dat soluţia tehnică corectă, însă un concurent care nu a fost atent la cerinţele proiectului a trebuit să furnizeze produsele conform calculelor noastre, deşi cotase altceva, care nu corespundea caietului de sarcini. Aparent a fost un insucces din punct de vedere al afacerii, însă cel care a făcut livrarea sigur nu a câştigat nimic, pentru că a fost obligat să livreze o soluţie mai scumpă decât cea ofertată de el iniţial”, povestește Eusebiu Muthi.

Previziuni

În prezent, piața proiectelor fotovoltaice este una care așteaptă schimbări din partea autorităților și o susținere mai puternică.

Bugetele investite au fost ridicate, companiile care așteptau aprobări împreună cu cele care au finalizat proiectele nu își pot recupera banii investiți și toate acestea din cauza modificării schemelor oficiale de sprijin. Mai mult de suferit vor avea cei care au imobilizate resurse în terenuri, aprobări şi eventual avansuri plătite pentru echipamente şi care nu au reuşit să obţină finanţări pentru întregul proiect. Fiind un domeniu care încă depinde de schemele de sprijin, în mod natural, în ţările în care au existat aceste scheme, precum Grecia, Anglia sau Bulgaria, au fost cereri mai mari decât în altele”, explică oficialii ICME ECAB.

Așteptările pentru dezvoltarea sectorului de activitate țin acum doar de avansul tehnologic. Asta pentru că schemele de sprijin financiar sunt din ce în ce mai mici la nivel global.

Conducerea ICME ECAB este de părere că se vor dezvolta turbine mai performante, la preţuri competitive, iar celulele fotovoltaice sau invertoarele vor urma aceeaşi cale. O mare problemă, încă nerezolvată din punct de vedere tehnic la un cost competitiv, este înmagazinarea energiei, iar soluția va reprezenta o schimbare cu adevărat importantă pentru sector. “Proiectele eoliene migrează către instalări de tip off shore, datorită constanţei curenţilor de aer şi datorită faptului că se pot instala turbine mult mai mari în comparaţie cu proiectele inland. În România, nu cred că se vor mai face proiecte mari în următorii cinci ani, în primul rând din cauza consumului redus, care poate fi asigurat din capacităţile instalate existente şi din cauza “interconectării slabe” cu ţările din jur care au nevoie de energie dar şi bani să o plătească. Pe de altă parte cred ca proiectele mici de fotovoltaice vor continua, sigur nu în acelaşi ritm ca şi până în 2013”, a adăugat Eusebiu Muthi, directorul general adjunct ICME ECAB.

Proiectele eoliene migrează către instalări de tip off shore – Eusebiu Muthi, directorul general adjunct ICME ECAB

Prioritățile companiei

Planurile de viitor ale companiei sunt îndreptate spre optimizări complexe în toate domeniile. Pornind de la achiziţii și producţie, până la vânzare. Asta pentru că piaţa europeană este una într-o continuă dezvoltare. “Sperăm şi într-o revenire a pieţei locale, care în opinia noastră a avut în 2014 unul dintre cei mai slabi ani în materie de investiţii, chiar dacă indicatorii macroeconomici au fost foarte buni, ajutaţi de exporturile firmelor consacrate şi de un an bun în agricultură. Planurile pe termen scurt includ şi o componentă de pregătire profesională a angajaţilor, dar şi gânduri pentru viitorii ingineri pe care vrem să îi cooptăm printr-o colaborare / parteneriat cu Universitatea Politehnică Bucureşti”, ne-a declarat Eusebiu Muthi, directorul general adjunct ICME ECAB.