Transformarea digitală necesită noi modele digitale de business pentru companiile care vor să rămână profitabile şi să îşi păstreze poziţia din piaţă. La fel ca majoritatea industriilor, transportul și logistica se confruntă în prezent cu o serie de schimbări importante, care aduc deopotrivă atât riscuri, cât şi multe oportunităţi: noile tehnologii, modul în care se schimbă aşteptările clienţilor şi noi modele de business. Astfel, companiile de logistică se confruntă cu o eră a schimbărilor fără precedent, pe măsură ce digitalizarea se impune, iar așteptările clienților evoluează. Noile tehnologii permit o mai mare eficiență și reformează piața în moduri care de abia acum încep să devină evidente.
Digitalizarea în logistică. Piaţa logistică la nivel mondial are o valoare estimată de aproximativ 4,6 trilioane de dolari, conform PwC
Atât consumatorii individuali, cât şi cei industriali, au în contextul actual aşteptări diferite faţă de cele de acum câţiva ani. Aceştia vor ca livrările să aibă loc mai repede, vor mai multă flexibilitate şi transparenţă, în timp ce preţurile sunt în scădere.
Astfel, pentru industria logistică există presiuni imense atât în ceea ce priveşte profitabilitatea, cât şi modul de operare.
În acest context, digitalizarea oferă soluţia de care operatorii din domeniul logistic au nevoie. Tehnologia schimbă fiecare aspect al modului în care companiile logistice îşi desfăşoară activitatea. Pe această piaţă competitivă, câştigătorii vor fi cei care ştiu cum să implementeze o gamă mai largă de soluţii tehnologice oferite, de la analiza datelor, la automatizare, până la soluţiile care ţin de inteligenţa artificială şi cloud.
Digitalizarea în logistică. Adoptarea soluţiilor digitale
Specialiștii în domeniul logistic spun că în următorii cinci ani vom vedea o creştere semnificativă pe segmentul adoptării soluţiilor digitale în acest sector, iar schimbările vor fi realizate în urma unor investiţii majore.
În era digitalizării, industria logistică trebuie să evalueze posibilitățile şi oportunităţile oferite de tehnologie și să se adapteze la acestea. Estimările privind cheltuielile cu digitalizarea sunt estimate la nivel mondial la 9,4 miliarde de dolari în următorii ani.
În era digitalizării, industria logistică trebuie să evalueze posibilitățile şi oportunităţile oferite de tehnologie și să se adapteze la acestea
Aşadar, care sunt trendurile tehnologice cheie în domeniul logisticii care vor putea aduce succesul pe piaţă al unei companii?
Automatizarea forţei de muncă
Forţa de muncă reprezintă un element critic pentru orice companie logistică, generând o serie de costuri importante. Automatizarea platformelor logistice va fi cea care va aduce un echilibru între serviciile oferite şi costuri. Astfel, firmele vor putea oferi servicii mai performante, cu costuri mai mici.
Cele mai mari şi dezvoltate companii au ales să automatizeze parţial şi chiar complet procesele de muncă, de la depozitare până la livrare. Deja au fost implementate anumite sisteme de încărcare şi descărcare automată. În viitor specialiştii în domeniu spun că vor exista aşa-numitele rute complet automatizate.
Digitalizarea în logistică. Vehicule autonome
Stivuitoarele autonome au început să devină la ora actuală destul de des întâlnite în depozite, terminale aeriene sau porturi. În curând, însă, industria logistică va face cunoştinţă şi cu camioane autonome care vor livra mărfurile ce vor fi descărcate de stivuitoare autonome și introduse în depozite de benzi transportoare automate și brațe robotizate.
Automatizarea va permite ca livrarea mărfurilor să fie realizată complet automat, fară să fie nevoie de prea mulţi angajaţi.
În următorii ani, livrarea mărfurilor ar putea fi complet automată, fară să fie nevoie de prea mulţi angajaţi
Inteligenţa artificială şi învăţarea automată
Potenţialul oferit de inteligenţa artificială şi învăţarea automată în logistică este imens. Un lanț de aprovizionare poate fi o adevărată mină de aur de date.Prin exploatarea și analiza lor, identificarea tiparelor și generarea de informații despre fiecare verigă a lanțului de aprovizionare, companiile pot transforma dramatic aceste operațiuni. În plus, ele pot obţine atât reduceri de costuri, cât şi îmbunătăţirea remarcabilă a livrărilor.
Învăţarea automată poate ajuta companiile să descopere tiparele disfuncţionale ale lanțului de aprovizionare folosind algoritmi care identifică cei mai mulți factori ce influențează atât succesul, cât şi eşecul unei rețele de aprovizionare, în timp ce învață continuu și simultan. Aceste tipare se pot referi la nivelurile de inventar, calitatea furnizorilor, previziunea cererii, planificarea producției, gestionarea transportului și multe altele. Aşadar, toate aceste date vor oferi companiilor informaţiile de care au nevoie pentru a reduce costurile de transport, pentru a îmbunătăți performanța furnizorilor și pentru a minimiza riscurile exterioare activităţii lor, care ţin de:
- furnizori
- livrarea mărfurilor
Învăţarea automată poate ajuta companiile să descopere tiparele disfuncţionale ale lanțului de aprovizionare
Digitalizarea în logistică. Internet of Things
Internet of Things va aduce, de asemenea, o schimbare majoră a pieţei logistice. Senzorii IoT vor putea oferi informaţii importante pentru clienţi, reducând riscurile unei livrări neconforme.
De exemplu, senzorii conectați la IoT vor putea monitoriza temperatura și umiditatea pentru o serie de produse sensibile, cum ar fi alimentele și produsele farmaceutice. Aceste date vor ajunge atât la livrator, care poate lua măsuri rapid dacă condiţiile de transport nu sunt îndeplinite, cât şi la client, care poate refuza o comandă neconformă cu documentele de transport. Prin urmare, o serie de riscuri importante vor putea fi evitate.
Senzorii Internet of Things vor putea monitoriza temperatura și umiditatea pentru o serie de produse sensibile, cum ar fi alimentele și produsele farmaceutice
Digitalizarea în logistică. O adevărată revoluţie digitală pentru industria logistică
Prin urmare, la fel ca în multe sectoare economice, digitalizarea va aduce o adevărată revoluţie pentru industria logistică. Transformarea digitală necesită însă noi modele digitale de business pentru companiile care vor să rămână profitabile şi să îşi păstreze poziţia actuală pe piaţă. Deşi investiţiile necesare pentru digitalizare sunt imense, pe termen lung acestea vor aduce o reducere a costurilor şi o satisfacţie mai mare din partea clienţilor.
Citește și Controlul aplicațiilor IoT cu LoRa